Sosyal medya platformlarında, robotların insanlarla etkileşime geçtiği anı yansıttığı iddiasıyla dijital düzenleme ile oluşturulan görüntülerin paylaşılma sıklığının giderek arttığı görülüyor. Bazen de robotların gerçek sanıldığına da şahit oluyoruz. Bu tip görüntülere dair incelemeleri işbu yazıda derleyelim istedik…
Farklı spor müsabakalarından görüntülere yapılan robot eklemeleri bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından gerçek sanılmış ya da bu tip eklemelerin gerçekliği sorgulanmıştı.
Bunlardan biri, bir robotun bir insanla badminton oynadığı görülen dijital düzenleme içeren videoydu.
Robotun badminton oynadığı sanılan görüntü de yapay zekâ destekli uygulama ile gerçek bir karşılaşma videosu üzerinde oynanarak hazırlanmış.https://t.co/7oADJQw1oK
Kaynak görüntü: https://t.co/rBp4iea1yo pic.twitter.com/PfElCxvB19
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) September 19, 2023
Söz konusu video, bir TikTok kullanıcısı tarafından badminton oynayan bir kişinin yerine bir robotun yapay zekâ (AI) kullanılarak eklenmesiyle oluşturulmuş.
@magicalmagicworld How does a robot play badminton against a duo ? #ai #image #magic #aivideo #titoker #aiface #fyp #foruyou #future #futurenostalgiatour #tiktok #changeface #archer #robot #badmanton ♬ Upbeat Funk – FASSounds
TikTok’ta MagicalMagicWorld adlı bir hesap tarafından farklı spor dallarında insanlarla rekabet eden robot temalı birçok benzer videonun paylaşıldığı görülüyor.
Görüntünün orijinali ise şöyle:
Tokat dövüşü yarışması (power slap) görüntüsüne parodi amacıyla yapay zekâ ile yapılan robot eklemesi de gerçek sanılmıştı.
Paylaşılan video: pic.twitter.com/7IiGcvBrL2
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) May 31, 2023
Robotun masa tenisi oynadığı sanılan görüntü de yapay zekâ destekli uygulama ile gerçek bir karşılaşma videosu üzerinde oynanarak hazırlanmış.
Dünya buraya gidiyor, ülkece buna hazırlanıyor muyuz? pic.twitter.com/80nIbddMa7
— Türker Ertürk (@Orsatramola) July 24, 2023
2023 yılı Mart ayında Çin asıllı Slovak Wang Yang ile Çek Pavel Sirucek’in karşılaştığı maçtan görüntüye rakip oyuncu yerine robot eklemesi Wonder Studios adlı girişimin yazılımını kullanılarak yapılmış.
Bir robotun masa tenisi oynarken görüntülendiği video da Wonder Studios’un hazırladığı yazılım oluşturulmuş. pic.twitter.com/AtVONMFHvs
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) September 19, 2023
TikTok’taki Animatronic3D adlı profilde paylaşılan görüntü sonradan yaygınlık kazanmış.
Robotun masa tenisi oynadığı görülen video ile orijinal görüntüdeki oyuncuların hareketleri tamamen örtüşüyor.
Wonder Studios, videolardaki karakterlerin hareketlerini kopyalayarak CGI ile yerlerine robotları ekleme imkânı sunan yazılımını sosyal medya hesaplarından şöyle tanıtmıştı:
We are proud to introduce Wonder Studio.
An AI tool that automatically animates, lights and composes CG characters into a live-action scene. No complicated 3D software, no expensive production hardware—all you need is a camera.
Sign up for closed beta at https://t.co/QPyOVMjEAy pic.twitter.com/aHf2bLTsgZ
— Wonder Dynamics (@WonderDynamics) March 9, 2023
Mühendislik, yapay zekâ ve robotik tasarım şirketi Boston Dynamics’in geliştirdiği robotlara ait olduğu sanılarak farklı videolar sosyal medya platformlarında paylaşılıyor.
Boston Dynamics’in ürettiği insansı robotunun ters takla attığı ve dövüş becerilerini sergilediği sanılan görüntü de bilgisayar ortamında oluşturulmuş. Wayne Ryan Thompson tarafından görsel efektle hazırlanan robot videosu “#bostondynamics #robot #bostondynamics_robots #cgi #vfx #3d” etiketleriyle paylaşılmış.
Yapay zekâda gelinen son noktayı yansıttığı iddiasıyla paylaşılan, gerçek bir yapay zekâlı robot ile yapılan röportaja ait olduğu sanılan video da aslında bir bilgisayar oyunundan alıntı.
“Dünyanın en gelişmiş insansı robotu”na ait olduğu iddiasıyla paylaşılan videoda ise Engineered Arts tarafından üretilen -canlıymışçasına gerçekçi yüz ifadeleri sergileyebilen- Ameca adlı robot görülüyor.
Bowling oynayan robotun tek atışla tüm lobutları devirmeyi başardığı anı yansıttığı sanılan videoya robot kol da bilgisayar ortamında eklenmişti.
Bazen robotlar gerçek bir canlı sanılabiliyor…
Deniz dibinde yürüyen ahtapotun görüntülendiği notuyla paylaşılan videoda BBC Earth’ün “Okyanustaki Casus” (“Spy in the Ocean“) adlı yeni yapımında kullanılan kameralı programlanabilir ahtapot şeklinde robot görülüyor.
Deniz dibinde yürüyen ahtapotun görüntülendiği notuyla paylaşılan videoda BBC Earth’ün “Okyanustaki Casus” (Spy in the Ocean) adlı yeni yapımında kullanılan kameralı programlanabilir ahtapot şeklinde robot görülüyor.https://t.co/DVdAo7ThDhhttps://t.co/xtIjRqYYQq pic.twitter.com/oJL2GkzwLb
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) August 20, 2023
Gerçek bir dev timsahın görüntülendiği sanılarak paylaşılan videoda aslında motor sistemiyle hareket ettirilen robotik bir kukla görülüyor.
Bazen de insanların robot taklidi yaptığı videolar gerçek sanılabiliyor.
Örneğin, ABD ordusu için yeni teknolojiler üreten DARPA’nın ürettiği insansı robotların görüntülendiği iddiasıyla paylaşılan video aslında yakında vizyona girecek bilim kurgu türündeki The Creator adlı filmin tanıtım çalışmasıydı.
ABD ordusu için yeni teknolojiler üreten DARPA’nın ürettiği insansı robotların görüntülendiği iddiasıyla paylaşılan video aslında yakında vizyona girecek bilim kurgu türündeki The Creator adlı filmin tanıtım çalışması. pic.twitter.com/BW5ZgYWRXE
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) September 13, 2023
Chargers ve Dolphins arasında SoFi Stadyumu’nda oynanan Amerikan futbolu maçında filmde rol alan oyuncular yapay zekâlı robot kılığında sahada ve tribünde görüntü verdi.
Ya da bazı insanların robot olduğunun ileri sürüldüğüne de şahit olabiliyoruz.
Örneğin, ABD Başkanı Joe Biden’ın aslında uzaylı ya da reptilian olduğu iddiasıyla üzerinde oynanmış bir video sosyal medyada paylaşılmıştı.
“Joe Biden tek başına komplo teorisidir. Reptilian mı? Robot mu? Uzaylı mı?”
ABD Başkanı Joe Biden’ın Reptilian, Uzaylı ya da Robot Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Görüntüler
Robot bahsi geçmişken…
Samsung’un ürettiği cep telefonlarının dayanıklılığını test etmek için (zihazlara yaklaşık 100 kg ağırlığıyla basınç uygulayan) kot pantolon giyen popo şeklinde bir robot kullandığı doğru. Görüntü 2014 yılından.
Samsung’un ürettiği cep telefonlarının dayanıklılığını test etmek için (zihazlara yaklaşık 100 kg ağırlığıyla basınç uygulayan) kot pantolon giyen popo şeklinde bir robot kullandığı doğru.
Görüntü 2014 yılından.https://t.co/BrodxKPQWI pic.twitter.com/tCqigLLDor
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) September 10, 2023
Yapay Zekalı Robotların Japonya’da Laboratuvarda 29 Bilim İnsanını Öldürdüğü İddiası
Konya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde öğrenim gören Mustafa Kafagüzel’in “Savaş Robotlarında Şehitlik Kavramı” başlıklı yüksek lisans tezi hazırladığı iddiası da gerçeği yansıtmıyor.
Savaş Robotlarında Şehitlik Kavramı” Başlıklı Yüksek Lisans Tezi İddiası
Robot bahsi geçmişken, koronavirüs pandemisinin etkisinin yoğun şekilde hissedildiği günlerde Covid-19’a karşı kullanılan koruyucu maskelerde, sürüntü çubuklarında ve aşılarda nanorobotların bulunduğu asparagası da yaygın şekilde paylaşılmıştı.
mRNA Aşılarında Mikro Robotların Yer Aldığını Gösterdiği Sanılan Görsel