Dubai’deki Burj Khalifa gökdelenine Filistin haritasını andıran bir yıldırımın düştüğü ana ait olduğu iddiasıyla paylaşılan videonun dijital müdahale içerdiği anlaşılıyor
Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında 24 saat içinde bir yıllık yağmura eş değer tutarda yaşanan sağanak yağış aşırı sele neden oldu, okulların kapanmasına, evlerin sular altında kalmasına ve seyahatlerin ertelenmesine yol açarak geniş çaplı aksamalara yol açtı (Dubai’deki yağmurun ve ani selin bulut tohumlama kaynaklı olup olmadığını incelediğimiz yazımıza göz atabilirsiniz).
Bu süreçte, Dubai’deki dünyanın en yüksek binasına Filistin haritasını andıran yıldırım düştüğü iddiasıyla bir görüntü gündeme geldi.
Bahsi geçen görüntü:
Bahsi geçen görüntü: pic.twitter.com/GwVNcRM5TM
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) April 23, 2024
Görüntüyü aktaran paylaşımlardan örnekler:
“Burj khalifa binasına Filistin haritasını andıran yıldırım düştü ️
Bae Dubai (15.03.2024)
#dubai #bae #uae #unitedarabemirates #arabic #arabia #thunderstorm #nature #naturevideos #doğa #strike #amazing #epic #palestine”
“Dubai’de Burj khalifa üzerine düşen bir yıldırım ⚡️ Filistin haritası oluşturdu. #gazzedekatliamvar #kudüsmüslümanlarındır #filistin #boykotadevam #yıldırım”
Bu süreçte BAE’nin İsrail’in Filistin işgaline karşı izlediği siyaset nedeniyle Dubai’de yaşanan felaketin ilahî bir uyarı olduğunu düşünen bazı sosyal medya kullanıcıları gökyüzünde Filistin bayrağı şeklinde bir yıldırım görüldüğü iddiasını da “ilahî bir mesaj” olarak yorumlandı.
Teramiciyn (@Ciyelii): “Maddi hasarın 35 milyar doları bulduğu Dubai’de ki sel felaketinde çakan şimşek’in gökyüzünde Filistin haritası çizmesi…”
Maddi hasarın 35 milyar doları bulduğu Dubai’de ki sel felaketinde çakan şimşek’in gökyüzünde Filistin haritası çizmesi… pic.twitter.com/1TfTmxFcSK
— Teramiciyn ✨ (@Ciyelii) April 22, 2024
Paylaşılan görüntü Dubai’de 16 Nisan 2024 günü yaşanan yoğun yağış esnasında kaydedilmiş değil.
Dubai’deki ünlü gökdelene Filistin bayrağı şeklinde bir yıldırımın çarptığı iddiasıyla paylaşılan videonun gerçekliğini doğrulayamıyoruz.
Görüntünün dijital müdahale içerdiği anlaşılmakla birlikte, gerçek olmadığı konusunda şüpheler mevcut.
Videodaki gök gürültüsü sesinin orijinal olmadığı, farklı bir sesin eklendiği anlaşılıyor.
Videoda yıldırımın sesi ile ışığının aynı anda görüntülenmesi de sesin sonradan eklendiğini doğruluyor.
Filistin haritası şeklinde olduğu yorumlanan hareketi çizerken yıldırımın yayılma hızının, arka planda görülen yıldırıma kıyasla çok yavaş olduğu görülüyor.
Söz konusu görüntünün kaynağı “Zohaib Anjum” adlı fotoğrafçının 8 Mart 2024 tarihli paylaşımı.
Adı geçen fotoğrafçı bahse konu görüntüyü “Vertigodubai” müstear isimli “@vertigodubai” uzantılı sosyal medya hesaplarında 8 Mart 2024 günü şu ifadelerle paylaşmış:
“As a storm chaser in Dubai, I’ve seen my share of wild moments. But when lightning hit the Burj Khalifa, it was next level. Everything went silent and dark, and the ground shook. Nature’s power was undeniable.”
“Dubai’de bir fırtına avcısı olarak, payıma düşen çılgın anlara tanık oldum. Ancak Burj Khalifa’ya yıldırım düştüğünde durum bir sonraki seviyeye ulaştı. Her şey sessizleşti ve karanlıklaştı, yer sarsıldı. Doğanın gücü yadsınamazdı.”
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Palestine map on Burj Khalifa when lightning strikes on Burj #LightningStrike #BurjKhalifa #naturevsarchitecture #StormChaser #DubaiAdventures #LightningStrike #BurjKhalifa #NatureVsArchitecture #PowerOfNature #ExtremeWeather #Cityscape #NaturePhotography #palestine pic.twitter.com/2cme9QgfkS
— Vertigodubai (@vertigodubai) March 16, 2024
Dubai’deki Filistin haritası şeklindeki yıldırımın görüntülendiği ana ait olduğu iddiasıyla paylaşılan videodaki sesin orijinal olmadığı, sosyal medya platformlarında yıldırım ve şimşek efekti için sıklıkla kullanılan bir sesin videoya yerleştirildiği anlaşılıyor.
Bahse konu videodaki yıldırım sesinin, 8 Mart 2024 tarihinden önce kullanıldığı paylaşımlardan örnekler şöyle sunulabilir:
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görüntüdeki yıldırımın hareketi ve çıkardığı ışık ile videonun kaydedildiği mesafe göz önünde bulundurulduğunda yıldırımın sesinin ışıkla eş zamanlı işitiliyor olması fiziken tutarsızlık arz ediyor.
Yıldırımın yaydığı ışığın sesiyle eş anlı gelmesi videonun müdahale içerdiğinin bir diğer emaresi.
Burj Khalifa’ya yıldırım düştüğü ana ait diğer görüntülerle mukayese yapılabilir:
https://www.youtube.com/shorts/dmFNl-2pIS4
Görüntüdeki yıldırımın gerçek olduğunun kabulü hâlinde dahi, oluşan şeklin Filistin haritasına benzediği de bir hayli subjektif bir yorum.
Yıldırımların bazı durumlarda yukarı doğru hareket edebildiği biliniyor.
Yıldırımların ve şimşeklerin gökyüzünde rasssal patika izlediğini de vurgulamak gerek.