Hindistan-Pakistan sınırındaki “karşılıklı nöbet değişimi”ne ait sanılan görüntü her gün sonu gerçekleşen “bayrak töreni”ne ait
Attari-Wagah sınırındaki bayrakların indirilmesi töreni, Hindistan ve Pakistan güvenlik güçlerinin 1959’dan bu yana her gün ortaklaşa sürdürdüğü bir etkinlik.
Bugünkü konumuz, dünyanın en ilginç etkinliklerinden biri olan Hindistan ve Pakistan sınırında gerçekleşen “Attari – Wagah Sınır Geçit Töreni” (“Attari–Wagah border ceremony” / “The Beating Retreat Ceremony”).
Hindistan ve Pakistan güvenlik güçlerinin iki ülkenin sınırında gövde gösterisi şeklinde ilginç hareketler sergilediği törenden görüntüler sosyal medyada büyük ilgi çekiyor.
Attari-Wagah sınırındaki merasim sosyal medyada Hindistan-Pakistan sınırındaki muhafız değişimini gösterdiği iddiasıyla paylaşılıyor.
Attari-Wagah sınırındaki bayrakların indirilmesi töreni, Hindistan ve Pakistan güvenlik güçlerinin 1959’dan bu yana her gün ortaklaşa sürdürdüğü bir etkinlik. pic.twitter.com/UTBxlJGV0n
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) May 3, 2024
Törenden görüntüyü iki ülkenin sınırında karşılıklı yapılan nöbet değişimine ait olduğu iddiasıyla sunan paylaşım örneği şöyle sunulabilir:
Biliyor Muydunuz (@bilio_muydunuz): “Hindistan- Pakistan sınırında karşılıklı nöbet değişim töreni.”
Hindistan- Pakistan sınırında karşılıklı nöbet değişim töreni. pic.twitter.com/sKANhWWxaz
— Biliyor Muydunuz (@bilio_muydunuz) December 11, 2018
Videoda aslında nöbet değişimi değil, iki ülke arasındaki sınırın her akşam kapatıldığı bayrak töreni görülüyor.
Hindistan – Pakistan arasındaki Attari-Wagah sınırındaki bayrakların indirilmesi töreni, Hindistan (Sınır Güvenlik Gücü – BSF) ve Pakistan (Pakistan Rangers) güvenlik güçlerinin 1959 yılından bu yana her gün ortaklaşa sürdürdüğü bir etkinliktir.
Bayrak seramonisinin akışı şöyle özetlenebilir:
“Tören her akşam gün batımından hemen önce her iki taraftaki askerlerin gürültülü geçit töreniyle başlar ve iki ülkenin bayraklarının koordineli bir şekilde indirilmesiyle biter. Güneş batmaya yakın sınırdaki demir kapılar açılır. Sınır kapısının her iki tarafında piyadeler hazır beklerken görevliler sınır kapısına yaklaşır. İki ülkenin bayrağı aynı anda eşgüdümlü şekilde indirilir. Daha sonra bayraklar katlanır ve tören, her iki taraftaki askerlerin sert bir şekilde tokalaşması, kısa süreli gülümsemesi ve ardından kapıların tekrar kapatılması ile sona erer.”
Katılan askerlerin özel olarak eğitilip atandığı törenin tamamı aşağıdaki kayıt vasıtasıyla izlenebilir:
Törenin detayları, Monty Python’la tanınan Micheal Palin’in BBC için yaptığı seyahat dizilerinden birinde aktarılmıştı.
İngiliz aktör, komedyen ve televizyon sunucusu Sanjeev Bhaskar da BBC için hazırlanan programda bayrak değişim seramonisinin detaylarını paylaşmıştı.
Törenin gösterisi, uluslararası turistlerin yanı sıra sınırın her iki tarafından da çok sayıda ziyaretçinin ilgisini çekiyor.
1959’dan bu yana sınır kapısında haftanın 7 günü gün batımında sürdürülen bu gösteriyi izlemek isteyenler için bilet satışı yapılıyor.
* Bazı sosyal medya paylaşımlarında ileri sürülenin aksine Attari-Wagah Hindistan ile Pakistan arasındaki tek sınır kapısı değil. Attari-Wagah, 1999 yılında Aman Setu açılmadan önce iki ülke arasındaki tek karayolu bağlantısıydı.