Pakistan’ın Dolaşımda Bulunan Parasında Türk Bayrağının Bulunduğu İddiası Doğru Değil
Pakistan’da dolaşımdaki banknotta Türk bayrağının bulunduğu iddiası doğru değildir. Pakistan’ın sirkülasyona soktuğu kâğıt parası üzerindeki bayrak kendi bayrağıdır. Pakistan’ın yeşil zeminli bayrağı yerine kırmızı zeminli bayrağın 1000 rupilik banknotun üzerine basılmasının nedeni teknik bir hata. Kırmızı zeminli ay-yıldızlı bayrağın banknota basılmasının sebebi Türkiye’ye atıf değildir.
Pakistan’ın yeşil zemin üzerinde ay-yıldız içeren bayrağı, ay yıldızlı al bayrağımıza benziyor. Pakistan’da basılan 1000 rupinin üzerinde ise kırmızı zemin üzerinde ay yıldız yer alıyor. Bu durumun, Pakistan’ın parasının üzerine Türk bayrağını bastığı yönünde bir yanlış algıya yol açtığı anlaşılıyor.
Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında paylaşılan iddia şu şekildeydi:
“Pakistan’ın İsrail ve Ermenistan’ı Devlet olarak Tanımayan tek devlet olduğunu! Azerbaycan’a parasız silah verdiğini! Tüm Türk devletlerine Destek çıkan tek Müslüman ülke olduğunu! Parasının üzerinde Türk bayrağının olduğunu. Ve bununla ülke olarak gurur duyduklarını BİLİYORMUSUNUZ?“
Pakistan’ın 2007 yılında dolaşıma soktuğu 1000 rupilik kağıt paranın üzerinde kırmızı zemin üzerine ay-yıldızlı bayrağın bulunduğu iddiası doğru. Ancak, bu bayrağın Türk bayrağı olduğu iddiası gerçek dışıdır.
Syed Amir-ud-Din Kedwaii tarafından 1906 yılında Hindistan Müslümanları için tasarlanan ve bağımsızlığını ilân eden Pakistan tarafından geliştirilerek 11 Ağustos 1947 tarihinde ulusal bayrak olarak kabul edilen Pakistan bayrağında yeşil zemin üzerine beyaz hilal ve yıldız bulunur. Türk bayrağında ise, al zemin üzerinde beyaz hilal ve yıldız yer almaktadır. Türkiye ve Pakistan bayrağı birbirine benzese de renk ve ay ve yıldızın konumu itibarıyla birbirinden farklıdır.
Pakistan’ın yeşil zeminli bayrağı yerine kırmızı zeminli bayrağın 1000 rupilik banknotun üzerine basılmasının nedeni teknik bir hata olduğu bilinmektedir. Yani, kırmızı zeminli ay-yıldızlı bayrağın banknota basılmasının sebebi Türkiye’ye atıf değildir. Banknot sürümündeki bu hatanın giderilerek bayrağın asıl renkleriyle basılmasını talep eden Pakistanlılar da mevcuttur.
Pakistan Enformasyon Bakanı Tarık Azim, Hürriyet Gazetesine verdiği röportajda hatalı para basımının öyküsünü şöyle aktarmıştı:
“Bazı paraların şeklini değiştirmek istedik. Beş bin ve bin Rupi’nin rengi ve ölçüsü değişecekti. Yeni tasarımlar, Kabineye geldi. Beğendik. O taslaklar özel bir kağıda çalışılmıştı. Daha sonra, paralar basıldı ve piyasaya sürüldü. O da ne? İnanılmaz bir şey oldu, baskı başka kağıda yapılınca renk değişmiş. Ve, 1000 Rupi’de, Pakistan bayrağı gitmiş yerine resmen kırmızı zemin üzerine beyaz ay yıldızlı bir Türk bayrağı gelmiş. Şikayetler oluşmaya başladı. Ve şikayetler arttı. Biz de, yanlışlıkla olan olayı açıkladık. Bu bayrağın aslında Türk bayrağı olduğunu belirttik..Sonra, garip bir şekilde vatandaşlar şikayetten vazgeçti. Hatta, ‘ Biz, Türk bayraklı yeni para istiyoruz’ diyenler arttı”
Hilâlin İslam inanışı açısından sembolik önemi bulunduğu hepimizin malûmu. Bu sembolik önemden hareketle özellikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki Müslüman nüfusun yoğun olduğu birçok ülke bayraklarında dolunay ya da hilâl’e yer vermiştir (Hırvatistan, Hristiyan yoğun nüfusa sahip olsa da bayrağında hilâl ve yıldızın yer aldığı görülmektedir).
Bayrağımızın yanı sıra KKTC, Pakistan, Özbekistan, Libya, Azerbaycan, Türkmenistan, Cezayir, Moğolistan, Malezya, Singapur, Nepal, Tunus, Bagladeş, Brunei, Nijer, Palau, Moritanya, Komorlar, Batı Sahara ve Laos gibi ülkelerin bayrağında da ayın yer aldığı görülmektedir.
Bahse konu ülkelerin bayraklarındaki ayın konumu ise farklılaşmaktadır. Bazı ülkeler hilâl bazılarıysa dolunay sembolünü kullanırken, ayın rengi, boyutu ve konumu değişiklik gösterebilmektedir (Ülkelerde ayın görüldüğü şeklinde bayrağa yansıtıldığını belirten kaynaklar da mevcuttur).