Videoda görülen, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde satışa sunulan her biri 0,1 gram ağırlığında 24 ayar altın banknotlar resmî para birimi olarak kabul edilmiş değil
Dubai’de bir firmanın ürettiği altın banknot “hatıra para / hediyelik eşya” niteliğinde, yasal bir ödeme aracı değil.
Sosyal medya platformlarında paylaşılan bir video, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde altın banknotun kullanıma sokulduğu iddiasıyla sunuldu.
Mücevher endüstrisinde ön plana çıkan Dubai’nin silüetini ve simgesel yapılarını üzerinde barındıran altın banknot görseli şöyle:
Dubai’de satışa sunulan “hediyelik eşya” niteliğindeki “altın banknot” sosyal medya platformlarında (alışverişte kullanılamayacağının vurgulandığı) şu video ile tanıtıldı:
Dian Jewellery adlı bir yerel firmanın satışa sunduğu altın banknot (alışverişte kullanılamayacağının vurgulandığı) şu video ile tanıtılmış: pic.twitter.com/mRzuCw9sfy
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) April 16, 2024
Söz konusu videoda kullanılan ifadeler şu şekilde:
“This is Dubai’s first 24-karat gold note. This limited-edition souvenir costs a hundred and fifty-nine dirhams but you can’t spend it in shops. Each note has 0,1 grams of gold, a unique serial number and showcases the city’s skyline and landmarks. It doesn’t get more Dubai than this.”
“Bu Dubai’nin ilk 24 ayar altın banknotudur. Sınırlı sayıda üretilen bu hediyelik eşyanın fiyatı yüz elli dokuz dirhem ama mağazalarda harcayamazsınız. Her banknotta 0,1 gram altın, benzersiz bir seri numarası bulunur ve şehrin silüetini ve simge yapılarını sergiler. Bundan daha fazla Dubai olamaz.”
Dubai’de satışa sunulan “altın banknot”u tanıtan video, Türkiye’den bazı sosyal medya hesapları tarafından “piyasaya kullanım için sürüldüğü” iddiasıyla kullanıldı.
Alpaslan Düven (@DuvenAlpaslan): “Dubai’de 24 ayar altın banknotlar piyasada… Her biri 0.1 gram ağırlığında banknotlar kullanımda.”
Muhbir (@ajans_muhbir): “Dubai’de 0.1 gram ağırlığında, 24 ayar altın banknotlar piyasaya sürüldü.”
Dubai’de 0.1 gram ağırlığında, 24 ayar altın banknotlar piyasaya sürüldü.
— Muhbir (@ajans_muhbir) April 15, 2024
Söz konusu altın banknot yasal bir ödeme aracı değil, bir hatıra para / hediyelik eşya.
Hatıra amaçlı “hediyelik eşya” olarak basılan altın banknot alışverişte geçmiyor (Paylaşılan tanıtım videosunda da altın banknotun mağazalarda alışverişte kullanılamayacağı açıkça belirtilmiş).
Piyasada kullanımda olmayan altın banknotun ağırlığı 0,1 gram değil, 0,1 gram 24 ayar altın içeriyor.
Ayrı bir seri numarasına sahip olmaları altın banknotları koleksiyonluk bir hatıra hâline getirmiş.
Altın banknot, Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası’nın değil, Dian Jewellery adlı bir yerel şirketin üretimi.
Dubai Altın Çarşısı’nda mağazası bulunan Dian Jewellery, 2024 yılı Nisan ayı başında satışa sunduğu altın banknotun üretiminde Finmet DMCC ve Valaurum firmaları ile işbirliği yapmış.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Dian Jewellery’nin kurucusu Rahul Sagar, Dubai’nin ilk altın banknotu olduğunu belirttiği ürününü sosyal medya hesabında paylaştığı videoda şu sözlerle tanıtmış:
“Yeniliğe olan bağlılığımızın ve zengin altın işçiliği mirasımızın bir kanıtı olan Dubai’nin ilk 24K altın banknot hatırasını tanıtmaktan heyecan duyuyoruz. Amacımız Dubai’nin sakinler ve ziyaretçiler için zamansız bir hatıra sunarken ihtişam.”
Bu gönderiyi Instagram’da gör
“Altın ve Uluslararası Para Sistemindeki Yeri” başlıklı içeriğimizde aktardığımız üzere altın para sistemi bir hayli geride kaldı.
İlgilenenler, “Kağıt ve Madenî Para Basım Yerleri” ve “Hatıra Paralar Hakkında Paylaşılan Hatalı Aktarımlar” başlıklı içeriklerimize de göz atabilir.
NOT: “Uluslararası para sistemi ve uluslararası rezerv para” konularını ele aldığımız yazımızda belirtildiği üzere, mal ve hizmet alışverişinde kullanılıyor olması bir ürünü “para” hâline getirmez.