Videodaki şeffaf balığın Türk bilim insanları tarafından Ege denizinde keşfedilen ve “jelibon balığı” ismi verilen yeni bir balık türü olduğu iddiası doğru değil

“Şeffaf balık” sanılan canlı aslında bir “salp” adlı planktonik tulumlu hayvan.

 

 

Sosyal medya platformlarında bu defa Türk bilim insanlarının denizlerin gizemli ve büyüleyici canlılarından birini keşfettiği iddiası dolaşıma girdi.

 

“Şeffaf balığın” görüntülendiği iddiasıyla paylaşılan görüntü:

 


 

Denizanası gibi şeffaf görünümlü yeni bir balık türünün keşfedildiğini ileri süren paylaşım örneği:

 

Farklı Gerçekler (@gerceklerfark): “Yeni bir balık türü keşfedildi.”

 

 

 

Hatta bazı “haber” ve “bilim” temalı profiller, keşfedilen şeffaf balığa “jelibon balığı” ismini verdiğini uydurdu.

 

Sıradışı Bilim (@siradisi_bilim): “Türk bilim insanları Ege denizinde yeni bir balık yürü keşfettiler. Balığa “jelibon balığı” ismi verildi. Başka ne isimler olabilirdi ? “

 

 

 

Metropol Haber (@metropolmedya_) & Whisper (@whisperhaber) & Haber Bildirimi (@HaberBildirimi_) & GaGa (@GaGa_Haber): “Türk Bilim İnsanları, Ege Denizi’nde yeni bir balık türü keşfetti. Balığa “jelibon balığı” adı verildi.”

 

 

 

Ne Türk bilim insanları yeni bir şeffaf balık türü keşfetti, ne yeni keşfedilen şeffaf balık türüne “jelibon balığı” ismi verildi, ne de görüntüsü paylaşılan saydam canlı bir “balık”.

 

Paylaşılan görüntü Türkiye’den değil.

Türk bilim insanlarının tamamen sayfam bir balık türünü keşfettiği uydurmasıyla kullanılan görüntü daha önce Youtube’de yayımlanmıştı.

 

 

 

Görüntüdeki canlı yeni keşfedilmiş bir tür değil.

Sosyal medya platformlarında “Salpa Maggiore” ismiyle tanınan, jöle ya da jelibona benzetilen şeffaf canlı aslında bilinen (ve geçmişte görüntülenen) bir tür.

“Şeffaf balık” sanılan canlı aslında bir “salp” adlı bir planktonik tulumlu (tunicate) omurgasız hayvan.

Deniz anası gibi şeffaf, vücudunu su pompalayarak hareket ettirip yoğunlukla okyanuslarda yaşayan, genelde planktonlarla beslenen “salp” türünün varlığı 18. yüzyılın başından bu yana biliniyor.

 

salpa-maggiore
Fotoğraf: Conaugh Fraser / Caters

 

 

Salp, genellikle Salpa adıyla anılan, sürü halinde yaşayan ve şeffaf bir deniz organizmasıdır. Bu organizmalar, tuzlu suyun bulunduğu denizlerde bulunur ve planktonik bir yaşam tarzı sürerler. Salp, tunicates adı verilen bir deniz omurgasızı grubuna aittir ve sıklıkla zar şeklindeki bir vücuda sahiptirler.

Salplar, genellikle iki farklı nesil arasında değişen bir yaşam döngüsüne sahiptirler: tek hücreli olarak başlayıp daha sonra çok hücreli bir forma dönüşürler. Bu iki farklı evrede, genellikle farklı morfolojiye ve işlevlere sahiptirler.

Birçok salp türü, bir zincir veya halka şeklinde bir araya gelerek sürü halinde hareket eder. Bu şekilde, sürü halinde yüzerken daha büyük avları kolayca yakalayabilirler. Salpların şeffaf olması, onları gözle görülmez hale getirir, böylece avcılarından kaçınmalarına yardımcı olur.

Salpların beslenmesi genellikle planktonla olur. Genellikle fitoplankton ve zooplankton gibi küçük organizmaları filtreleyerek beslenirler. Bu sayede, deniz ekosistemlerinde önemli bir rol oynarlar, çünkü planktonik organizmaların kontrolsüz çoğalmasını önleyebilirler.

 

 

Yorumunuzu yazınız...