Köpek Balığının Kadının Kalçasını Isırdığı İddiasıyla Paylaşılan Videoda Vantuz / Remora Balığı Görülüyor
Çeşitli haber sitelerinde ve sosyal medya profillerinde, bir kadının kalçasını ısıran köpek balığının görüntülendiği iddiasıyla bir video paylaşıldı.
Bahsi geçen video:
Paylaşılan video: pic.twitter.com/n6siEVfIw8
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) November 18, 2023
Hatalı aktarım içeren paylaşım örnekleri:
Medyanın Elli Tonu & DarkWeb Haber & Odatv: ” Denizde yüzmek isteyen genç bir kadının başına gelen olay gündeme oturdu. Yavru köpek balığı genç kadının kalçasını ısırdı. Kadının kalçalarına dişlerini saplayan köpek balığı öylece asılı kaldı.”
Denizde yüzmek isteyen genç bir kadının başına gelen olay gündeme oturdu.
Yavru köpek balığı genç kadının kalçasını ısırdı.
Kadının kalçalarına dişlerini saplayan köpek balığı öylece asılı kaldı. pic.twitter.com/lMWfag3hxY
— Medyanın Elli Tonu (@Medyanin50Tonu) November 17, 2023
Denizde yüzmek isteyen genç bir kadının başına gelen olay gündeme oturdu.
Yavru köpek balığı genç kadının kalçasını ısırdı.
Kadının kalçalarına dişlerini saplayan köpek balığı öylece asılı kaldı.
— DarkWeb Haber (@Darkwebhaber) November 17, 2023
Odatv: “Denizde yüzmek isteyen genç bir kadının başına gelen olay gündeme oturdu. Yüzerken yavru bir köpek balığının saldırısına uğrayan kadın köpek balığı tarafından ısırıldı. Daha ilginci ise kadının kalçalarına dişlerini saplayan köpek balığı öylece asılı kaldı. Kanaması artmaması için köpek balığını çıkartmayan çevredekiler ve kadının bu durumla eğlenmesi ise dikkat çekti.”
Videodaki bikinili kadının kalçasında görülen canlı, köpek balığı değil.
Köpek balığı sanılan canlı, “vantuz balığı” olarak bilinen “Remora” balığı.
Remora balığı ise kadının kalçasını ısırmamış, (büyük ihtimalle) kadının kalçasına eğlence amaçlı yapıştırılmış.
“Kadının kalçasına yapışan remora balığı” temalı içerik, “kadını ısıran köpek balığı” şekline dönüştürülmüş.
Zararsız ve aynı zamanda zehirsiz bir balık olan Remora, kafa kısmında bulunan vantuzlar sayesinde köpek balıklarına, kaplumbağalara, memeli deniz canlılarına hatta gemilere dahi yapışarak çok uzun mesafelerde yolculuk edebilme özelliğine sahiptir.
Remora, bilimsel adıyla “Echeneis naucrates”, halk arasındaki ismiyle “vantuz balığı”, Echeneidae familyasına ait, yaklaşık 40 türü bulunan bir balık türüdür.
Bu balıklar, okyanusların tropikal ve subtropikal bölgelerinde yaşarlar. Bazı türleri ılıman denizlerde de bulunabilir. Parazit bir tür olan remoralar, genellikle köpekbalıkları, deniz kaplumbağaları, yunuslar ve balinalar gibi büyük deniz hayvanlarının üzerine vantuz benzeri organları ile yapışarak seyahat eder.
Başlarının üstünde bulunan ve diğer deniz canlılarına yapışmalarını sağlayan emme plakası, balığın vücudunun üzerinde büyük ölçüde gelişmiş bir sırt yüzgecidir. Yüzgeç, disk benzeri bir yastıkta düzleşir ve remora ile konakçısı arasında sızdırmazlığı oluşturan kalın, etli bir bağ dokusu dudağı ile çevrilidir. Yapıştıkları konakçılarının hareketiyle birlikte seyahat eden ve kommensal yaşam süren remora balıkları konakçılarının hareketinden yararlanarak enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca, konakçılarının avlarını yakalamalarına yardımcı olurlar. Küçük böcekler, kurtçuklar ve diğer küçük deniz canlılarıyla beslenen remora balıkları konakçılarının vücutlarından dökülen parçaları da yer. |
Vantuz balığı, başının üzerindeki vantuzlar sayesinde büyük deniz canlılarının yanı sıra gemi ve tekne yüzeylerine de yapışabilir.
Balık Günlükleri’nin yakalanan remorayı teknenin tavanına yapıştırdığı videoyu inceleyebilirsiniz:
Video incelendiğinde, olta ile tutulan remora balığından iğnenin çıkarılmasının ardından solungacından kan sızdığı ve tekne zeminine damladığı, bu süreçte de kadının kalçasına yapıştırıldığı anlaşılıyor.