Deniz Kızları Gerçek Değil!

 

Deniz kızları gerçek değil, mitolojik hikayelerde ve efsanelerde yer alan hayalî varlıklardır! (Evet bu açıklamayı yapma zarureti hissedildi).

Farklı kültürlerde güzel, büyüleyici ve tehlikeli olarak tasvir edilen deniz kızları hakkında çeşitli hikayeler anlatılır.

İnsanların hayal gücü ve denizle ilgili efsanelerden doğan bu fantastik deniz yaratıkları, genellikle üst yarıları insan, alt yarıları ise balık şeklinde betimlenir.

Deniz kızlarının tasvir edilen fizyolojisinin hayatta kalması için gerekli olan oksijen ve besinleri nasıl elde edebileceklerini açıklayamıyor.

Ayrıca, deniz kızlarının yaşadığına dair bir kanıt da mevcut değil.

Hâl böyle iken, anlatılan hikâyeleri destekleyici mahiyette insan üst gövdesine ve balık kuyruğuna sahip deniz kızlarının görüntülendiği iddiasıyla karaya oturan balık görsellerinin ya da dijital ortamda oluşturulan görüntülerin sosyal medya platformlarında paylaşıldığı görülüyor.

Denize yakın kayalıklar üzerinde şarkı söyleyen, başı ve göğsü kadın biçiminde, belden aşağısı balık kuyruklu olduğu varsayılan doğaüstü yaratıkların görüntülendiği sanılarak paylaşılan görsellerden örnekler sunalım…

 

 

Videonun Çin’de Karaya Oturan Deniz Kızının Sahilde Yakalandığı Anı Yansıttığı İddiası Doğru Değil

 

Gece saatlerinde çok sayıda Uzak Doğulu insanın deniz kıyısında etrafında toplanarak yaklaşık 2 metre uzunluğundaki canlıya baktıkları ve görüntülerini kaydettikleri görülen video sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde deniz kızının karaya vurduğu iddiasıyla / sanılarak aktarılmış.

 

Türkiye’den etkileşim alan paylaşım örnekleri:

 

absürt olaylar (@absurtolaylar): “bu video gerçek mi?”

 

deniz-kizi-videosu-gercek-mi

 

Hatem Ben Arda (@HatemBenArdaa): “valla yalan olsun olmasın ben denizde böyle şeylerin var olduğuna inanıyorum bu düşünceyi çürüten bilimsel hiçbir veriyi de umursamıyorum”

 

 

 

Tık tuzağı odaklı komplo teorisi paylaşan internet sitelerinde bahsi geçen görüntünün şu ifadelerle paylaşıldığı görülüyor:

“Çin’de bir kumsalda görüldüğü iddia edilen bir denizkızını gösteren yakın tarihli bir video, interneti kasıp kavurdu ve dünyanın dört bir yanındaki izleyiciler arasında çılgın bir heyecan ve spekülasyona neden oldu. Garip bir insansı yaratığın kıyıya yakın yüzdüğünü gösteren video, efsanevi yaratıkların varlığı ve dünya üzerindeki olası etkileri hakkında hararetli tartışmalara yol açtı.

Video ilk olarak, bölgede balık tutarken yaratığa rastladığını iddia eden yerel bir balıkçı tarafından çekildi. Video daha sonra çeşitli sosyal medya platformlarına yüklendi ve birkaç gün içinde milyonlarca görüntüleme ve paylaşımla hızla viral oldu.

Bazı izleyiciler videoyu bir aldatmaca veya yanlış bir kimlik vakası olarak görmezden gelirken, diğerleri tarih boyunca çok sayıda deniz kızı görüldüğüne ve bu son videonun onların varlığının şimdiye kadarki en güçlü kanıtı olabileceğine dikkat çekti.

Bilinmeyen veya keşfedilmemiş canlıları inceleyen deniz biyolojisi ve kriptozooloji uzmanları, canlının ne olabileceğine dair çeşitli teoriler sunarak videoyu hemen değerlendirdiler. Bazıları bunun daha önce keşfedilmemiş bir su memelisi türü olabileceğini öne sürerken, diğerleri bunun bilinen bir türün genetik olarak mutasyona uğramış veya deforme olmuş bir bireyi olabileceğini öne sürdü.”

 

Ya da TV100 gibi tık tuzağı içerik hazırlanıp sosyal medya tepkileri aktarılıp geçildiği görülüyor:

“Sosyal medyada paylaşılan bir video izleyenleri hayrete düşürdü. Gece saatlerinde deniz kıyısında bulunan ve kuyruğunu sallayan canlının ne olduğuna anlam verilemedi. Etrafta çok sayıda görevli ve vatandaşın bulunduğu videoda kuyruğunu hareket ettiren canlının deniz kızı olabileceğinden şüphe edildi.”

“Deniz kıyısına vuran canlının deniz kızına benziyor olması sosyal medyada gündem oldu. Sadece kuyruğunun bir kısmı görülebilen canlının üst kısmı görevliler tarafından kapatılmış durumda. Henüz canlının ne olduğu hakkında net bir açıklama yok. Gerçek olmadığı bilinen deniz kızı görüntülerinin zaman zaman internete servis edilmesi bazı kullanıcıları meraklandırsa da bazı kullanıcılar videoyu tiye alıyor.”

 

Deniz kızının sahilde üzeri örtülü şekilde görüntülendiği hadiseye ait olduğu iddiasıyla sadece tek bir açıdan tek bir videonun paylaşıldığı anlaşılıyor.

Bu noktada sorulması gereken soru: “Bir deniz kızı karaya oturmuş vaziyette bulunmuş olsa, bu anın videosunu ve fotoğrafını kaydeden pek çok kişi olsa, 2023 yılında sosyal ağlara sadece bu görüntü mü yansımış olurdu?

Elbette hayır…

Gelelim videonun gerçek bağlamına…

 

deniz-kizi-karaya-vurdu-iddiasi

 

Video 2023 yılı Şubat ayında Çince video ve sosyal medya platformlarında paylaşılmaya başlanmış.

Videodaki konuşmanın Çince olduğu anlaşılıyor.

Çince tarama yapıldığında da karşımıza çıkan içeriklerin, sahile vuran canlının deniz kızı değil, ispermeçet balinası olduğunu aktardığı görülüyor.

Cüce ispermeçet balinası, Çin’in Hainan eyaletindeki Sanya kentinde 15 Şubat 2023 günü kumsalda karaya vurmuş.

“Sapphire” adı verilen ispermeçet balinası yapılan acil tedaviye rağmen 16 Şubat 2023 günü ölmüş.

 

deniz-kizi-sanilan-karaya-vuran-balina

 

Uzman ekip tetkikinde karaya vuran ispermeçet balinasının ölüm sebebi hakkında şu tespitlerin yer aldığı belirtilmiş:

“17 Şubat’ta Hainan Eyaleti Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve Tarım Bürosu rehberliğinde Sanya’da mahsur kalan cüce ispermeçet balinası “Sapphire”in ölüm nedenini bulmak için ve Sanya Şehri Kırsal İşleri, Mavi Kurdele Deniz Koruma Derneği ve Çin Bilimler Akademisi Derin Deniz Enstitünün uzman ekibi, Haichang Biyolojik Kurtarma Merkezi ve Mavi Okyanus Biyolojik Koruma Merkezi ortaklaşa cüce ispermeçet balinasının patolojik anatomisini yaptı.

 

Yaklaşık 5 saat süren inceleme sonucunda cüce ispermeçet balinasının midesinde çok fazla plastik atık ve çok sayıda parazit nematod, kalpte kan pıhtıları, akciğerlerde hafif lezyonlar ve az miktarda olduğu tespit edildi.

 

Uzman ekip, otopsi sonuçlarına göre cüce ispermeçet balinasının karaya oturmasının ve ölüm nedenlerinin midede uzun süre plastik çöp birikmesi cüce ispermeçet balinasının yemek yiyemez hale gelmesi, mide-bağırsak tıkanıklığı, ve gastrointestinal sistem ve karaciğerde çok sayıda parazit kaynaklı yetersiz beslenmeye olduğunu; cüce ispermeçet balinasının erkek yavrusunun onun proteinini ciddi şekilde azaltması ve fiziksel yorgunluğa yol açması nedeniyle karaya oturduğunu; ilk anlarda, hevesli turistlerin cüce ispermeçet balinasını uygunsuz bir şekilde denize geri iterek, suyun nefes alma deliğine girmesine ve ciğerlerinde su birikmesine neden olduğunu; uzun süre karaya oturmanın yüksek yoğunluklu strese yol açtığını; çoklu organ hasarı neticesinde ölümün gerçekleştiğini tahmin etti.”

 

 

Deniz Kızlarının Görüntülendiği İddiasıyla Paylaşılan Görseller

 

Karaya vuran balinaların deniz kızı sanılmasının yanı sıra bilgisayar ortamında oluşturulan görseller de sıklıkla deniz kızlarının görüntülendiği sanılarak paylaşılabiliyor.

 


 

Örnek paylaşım:

 

VPN HABER (@vpnhaber1): “Gerçek Denizkızları kameraya hayat verdi Madem böyle görünüyorlardı, neden bizi deniz kızlarının güzel olduğuna inandırdılar Amerika’daki haberlerde yayınlanan bir görüntü de denizkızı olduğu iddia edilen bir görüntü yayınlandı. “

 

denizkizi-kamera

 

Genellikle eğlence amaçlı “bilgisayar üretimli imgeleme” (“computer-generated imagery” – CGI) desteğiyle görsel efektle oluşturulan hayal ürünü paranormal videolardan bazı örnekler sunacak olursak…

 

Sosyal medyada geçmişte yaygın şekilde karaya çıkan deniz kızlarının görüntülendiğinden şüphelenilerek paylaşılan birçok videonun kaynağı JJPD Producciones adlı girişimdi.

Özel efekt içeren videolar oluşturan Joaquin Perez ve Jimmy Perez adlı iki Nikaragualı YouTuber tarafından yönetilen JJPD Producciones, sosyal medya hesaplarında animasyon türünde kurgu içerikler hazırladığını açıkça belirtiyor.

 

 

Videolarına yerleştirdiği açıklama kısmında adı geçen girişimin görüntülerin görsel efekt içerdiğini belirttiği görülüyor:

 

“Denizkızı videoya yakalandı 2019 Gerçek mi? yoksa efsane mi?, Managua – Nikaragua’daki Xolotlán Gölü’ndeki tuhaf yaratık, AÇIKLAMAYI OKUYUN. JJPD Producciones Alexis, Nikaragua’nın Xolotlán Gölü bölgesinde yürüyordu, uzakta çok tuhaf bir şey fark etti, kamerasını çıkardı ve aşağıda göreceğiniz tüyler ürpertici videoyu kaydetti. ————————————————– ————————————————– ——- Bunlar eğlendirmek için oluşturduğumuz paranormal videolardır. Gösterilen tüm görseller hayal ürünüdür. Video CGI (Bilgisayarla Oluşturulan Görüntü) Deniz Kızı Oluşturma ve Video Düzenleme: Jose Joaquin Perez Animasyon ve Düzenleme: Jimmy Jose Perez Facebook:”

 

deniz-kizi-videosu-cgi

 

Bahse konu Youtube kanalında benzer şekilde dijital düzenleme ile oluşturulan birçok deniz kızı videosu mevcut.

 

 

‘JJPD Productions, kanalındaki başka bir videoda bu görsellerin oluşturulmasında izlenen süreci anlattı.

 

 

Benzer şekilde, akvaryum içerisinde cama dokunan deniz kızının görüntülendiği sanılan video da Steven Comez tarafından görsel efektle hazırlanmıştı.

 

deniz-kizi-gorsel-efekt

 

 

Sosyal medya platformlarında, arkeolojik kazıda deniz kızı iskeletinin bulunduğu iddiasıyla paylaşılan görsel dijital ortamda başka bir görselin düzenlenmesiyle oluşturulmuş. Deniz kızı iskeleti görselinde insan iskeleti ve kılıç balığı kuyruğu kullanılmış. Deniz kızı iskeletinin bulunduğu aktarımı aslında Danimarka Doğa Tarihi Müzesi tarafından yapılan bir 1 Nisan şakasıydı.

 

deniz-kizi-iskeleti-montaj

 

insan-iskeleti-arkeolojik-kazi

 

1736-1741 yılları arasında Japonya’nın Shikoku adası yakınlarında Pasifik Okyanusu’nda yakalanan yaklaşık 30 cm. uzunluğundaki cismin görüntüleri bir deniz kızı mumyası olduğu iddiasıyla basın organlarında ve sosyal medyada paylaşıldı.

 

deniz-kizi-mumyasi-iddiasi

 

İki eli başının yanında bulunan, sivri dişli, alnı kıllı, vücudunun alt yarısı balığa benzeyen ürkütücü ve gizemli cismi inceleyen Kurashiki Bilim ve Sanat Üniversitesi’nden araştırmacılar bilgisayarlı tomografi (CT) taraması neticesinde mumyanın kağıt, pamuk ve kumaştan yapıldığını, dişlerine balık dişi, sırtına kirpi balığı omurgası, kafasına hayvan tüyü koyulduğunu belirledi.

 

deniz-kizi-mumyasi-sanilan-sikoku-adasi

 

Kenya ya da Güney Afrika’da sahilde ölmekte olan bir deniz kızının görüntülendiği iddiasıyla 2022 yılında bir video dolaşıma sokuldu.

 

karaya-vuran-deniz-kizi

 

Yarı insan yarı balık şeklindeki canlının görüldüğü sanılarak paylaşılan videonun ölmekte olan bir balığın ve oyuncak bebeğin birbirine dijital ortamda eklenmesiyle oluşturulduğu anlaşılıyor.

Afrika’da sahilde bir deniz kızı görüldüğü iddiasıyla paylaşılan videonun dijital müdahale içerdiğini, deniz kızı olduğu ileri sürülen canlının kollarının hareket ettikçe altındaki kumun dokusunu kaybetmesi, bir noktada parmaklarının kaybolması gibi detaylar işaret ediyor.

Kenya ve Güney Afrika’dan yetkililer, sahilde deniz kızı bulunduğuna dair herhangi bir bildirimin bulunmadığını açıkladı.

 

 

Deniz kenarında ölü bulunan deniz kızının görevlilerle taşındığı ana ait olduğu sanılarak paylaşılan video Gerald Tyler tarafından “Yeni Varşovalılar Festivali”nin tanıtımı için hazırlanan bir videoyu.

 

deniz-kizi-tasinirken

 

 

Animal Planet tarafından hazırlanan “Deniz Kızları: Bulunan Vücut” (“Mermaids: The Body Found”) adlı sahte belgeselden kesitler de gerçek sanılmıştı.

 

 

2013 yılında İsrail’de deniz kıyısında kayalar üzerinde dinlenirken deniz kızının görüldüğü iddiasıyla paylaşılan dijital düzenleme içeren video da bu sahte belgeselden alıntıydı.

 

deniz-kizi-goruntulendi-iddiasi

 

 

Deniz kızı kostümlerinin ya da maketlerinin de yanlış yorumlandığına şahit olunabiliyor.

 

Yorumunuzu yazınız...