Görselin mRNA Aşılarının Mikroskop Altında Görüntüsü Olduğu ve Aşıların Çip Taşıdığını Gösterdiği İddiası Doğru Değil
mRNA aşılarında mikro robotların yer aldığı ve aşının mikroskop altındaki görüntüsü iddiasıyla aşağıdaki görselin sosyal medyada paylaşıldığına şahit oluyoruz.
Görseli yanlış aktaran paylaşımlardan bir örnek:
“mRNA aşısının mikroskop altındaki görüntüsü buna benzer birşey olabilir mi? Eğer buna benzer ise mRNA teknolojisine aşı demek yanlış olur damara verilen teknolojik bir cihaz bu yani bir çeşit çok minik ÇİP Konu insan ve zihin kontrolü ise herşey beklenir #nanoçip #mikroçip”
mRNA aşılarının mikropkop altında görüntüsü olduğu ve aşıların çip taşıdığını gösterdiği sanılan görsel, aşıyla ilgili değil; mikroskobik robotlara ilişkin bir çalışmadan alıntı.
Paylaşılan mikro robot görselinin kaynağı, Pennsylvania Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Marc Miskin, Prof. Itai Cohen, Paul McEuen ve Alejandro Cortese gibi isimlerin katkı sunduğu Nature’de yayımlanan “Electronically integrated, mass-manufactured, microscopic robots” başlıklı makale.
Bahse konu bilimsel çalışmaya değinen, söz konusu görselin yer aldığı kayıt:
Gerçek Bilim‘in söz konusu çalışma hakkındaki aktarımı şu şekildeydi:
“Yeni bir nano üretim tekniği sayesinde 4 inçlik(102mm) silikon plaka üzerinde milyonlarca fonksiyonel nano robot üretildi. Ayrıca bu yeni geliştirilen robotlar ,öncesinde gördüğümüz nano robotların hedefine yürüyerek gidebiliyor. Pennsylvania Üniversitesi’nden yrd. Doç. Dr. Marc Miskin tarafından ilk geliştirilen bu teknoloji teknolojide, Prof. Itai Cohen ve Paul McEuen ve araştırmacı Alejandro Cortese’in katılımıyla geliştirildi.
Özel çok aşamalı nano üretim tekniği sayesinde birkaç hafta içinde 70 mikron boyunda milyonlarca robot üretilebiliyor ve bunların hepsi 10,2 cm’lik silikon kompozit plakada yer alıyor.
Her robotun çok ince bir cam tabakası var, bu tabakada elektronik kontrol üniteleri ve oyulmuş iki ile dört güneş hücresi yer alıyor. Ayaklar ise biri platin ve diğeri titanyum tabakadan oluşan bir yapıya sahip.
Lazer güneş hücrelerini aydınlattığında, elektrik akımı oluşarak ön ve arka ayakları hareket ettirmeye başlıyor. Bu akım nedeniyle platin genişlerken, titanyum rigid kalıyor bu sayede de ayaklar bükülüyor. Akım kesildiğinde, ayaklar geri düzeliyor. Bu hareket sayesinde robot ileri doğru hareket edebiliyor. Robotlar vücuda hipodermik iğneyle enjekte edilebiliyor. Yine vücuttaki hareketleri oldukça sınırlı olabilir, dışardan verilen lazer ışığı ancak tırnak altı gibi yerlerden yeterince geçebiliyor. Araştırmacı Miskin şimdi ultrason ve manyetik alan gibi farklı güç kaynaklarını kullanıp kullanamayacağına bakıyor. Ayrıca Pennsylvania ve Cornell’den meslektaşları robotların sensör, saat, ve kendi kendini kontrol edebilecek akıllı versiyonları üzerinde çalışıyor. “
Bahsi geçen bilimsel çalışma hakkında BBC’nin video haberi ve aktarımı şu şekildeydi:
Araştırmacılar çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük ve dört ayak üzerinde yürüyebilen bir robot geliştirdi.
Bu robotlar öyle minik ki saç teli kalınlığından daha küçükler. 10 cm’lik silikon tabakaya bu robotlardan 1 milyon tane sığdırabilirsiniz. Bilgisayar çipleri artık mikropkobik boyutta üretilebiliyor. Ama bu mikroçiplerin hareketini sağlayacak ayakları yoktu daha önce. Bu robot beyinler için ayak işlevi görecek yeni bir teknoloji geliştirdik.
Bu ayaklar Japon kağıt katlama sanatı origamiden esinlendi.
Her şey iki boyutlu başlıyor. Ön ve arka ayaklar roboton altında kıvrılabiliyor, sonra onlara hafif elektrik voltajı uygulanarak hareket etmeleri sağlanıyor. Bu şekilde bir haftada nkısa sürede bir milyon robot üretilebiliyor.
Peki bu robotlarla ne yapılabilir?
Bunlar minik mikro cerrahi cihazlar olarak düşünülebilir. Robotlar vücuda enjekte edildiğinde o bölgedeki bakteri veya tümör hücreleti tespit edip onları yok edebilir.
BBC'nin söz konusu çalışmaya dair video haberi: pic.twitter.com/hQtb3IUXMy
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) July 17, 2021
AFP de daha önce bahse konu görselin arka planını aktarmıştı.
Koruyucu maskelerde çip bulunduğu, maskelerde nanorobotların bulunduğu, koronavirüs testi İçin burun deliğinden sokulan sürüntü çubuklarıyla genizden örnek alınması esnasında insanlara çip yerleştirildiği, aşılarda çip bulunduğu, aşılarla insanlara çip yüklendiği, COVID-19 aşısı olan kişilerin aşının yapıldığı kollarına mıknatısın yapıştığı, bu kişilerin kollarına mıknatıs yapışmasının Covid-19 aşılarında çip olduğunu gösterdiği, IMF’nin kredi verdiği ülkelere çip zorunluluğu getirdiği, Covid-19 aşılarının Bluetooth bağlantısı sağlayan çip taşıdığı ve aşı olanların Bluetooth ekranında aşının seri numarasının gözüktüğü, mikroçip kimlik okuyucu cihaz ile aşı olunan kolda tarama yapılınca bir sayı görüldüğü gibi iddialara dair incelemelerimize de göz atabilirsiniz.