Atatürk’ün Manevi Kızı Ülkü Adatepe İle Yer Aldığı Fotoğrafın 1936 Yılı Kurban Bayramında Çekildiği İddiası Doğru Değil
Bahse Konu Fotoğraf 2 Nisan 1937 Tarihinde Atatürk Orman Çiftliği’nde Çekilmiş
Kurban Bayramı kutlamalarının vazgeçilmezi hâline gelen bir “galat”ı konu edineceğiz.
Atatürk ve manevi kızı Ülkü Adatepe’nin Atatürk Orman Çiftliği’nde bir koyunu severken çekilen 2 Nisan 1937 tarihli fotoğrafın 4 Mart 1936 tarihinde Kurban Bayramı esnasında çekildiği, görüntülenen koyunun kurbanlık olduğu iddia edilmektedir.
Sosyal medyada “4 Mart 1936, Kurban Bayramı Sabahı. Mustafa Kemal Atatürk, kızı Ülkü ile birlikte kurbanlığın başında” notuyla paylaşılan, Atatürk’ün ve Ülkü Adatepe’nin koyun severken görüntülendiği fotoğraflar şu şekilde:
Atatürk ve Ülkü Adatepe’nin Yer Aldığı Fotoğraf Kurban Bayramında Çekilmedi, Görülen Koyun Kurbanlık Değil
Söz konusu fotoğraf 4 Mart 1936 tarihinde Kurban Bayramı esnasında değil; Atatürk’ün 2 Nisan 1937 tarihinde gerçekleştirdiği Atatürk Orman Çiftliği ziyaretinde çekilmiştir.
1936 yılında Kurban Bayramı’nın 4-7 Mart günlerine tekabûl ettiği bilinmektedir. Kurban Bayramı 1937 yılında ise 22-25 Şubat günlerinde kutlanmıştır. Haliyle, fotoğrafın çekim tarihinin Kurban Bayramı ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Fotoğrafta görülen koyun da kurbanlık değil Orman Çiftliği’nin bir sakinidir.
Ünlü fotoğrafçı Hanri Benazus’a ait koleksiyonda yer alan bahse konu fotoğraf Atatürk Orman Çiftliği’nde de sergilenmektedir.
Atatürk’ün manevi kızı Ülkü (Adatepe) ile birlikte 2 Nisan 1937 günü çekildiği diğer fotoğraflar incelendiğinde de, kıyafetlerinin aynı olduğu görülmekle birlikte; bahse konu fotoğrafların aynı gün çekildiği anlaşılabiliyor.
Atatürk ve Manevi Kızı Ülkü Adatepe’nin Yer Aldığı Fotoğraf Hakkında Hatalı Bilgi Sunan Yazarlar
Radikal Gazetesi yazarı Ayşe Hür, “Atatürk zamanında dini bayramlar nasıl kutlanırdı?” başlıklı yazısında (5 Ekim 2014) kurban bayramı kutlamalarına değinirken “Atatürk, manevi kızı Ülkü’yü bir koyunu severken izliyor” notuyla anılan fotoğrafa yer vermişti.
Anılan fotoğraf Yeni Akit ve Ensonhaber gibi haber siteleri tarafından kurban kesilmesini eleştiren Leman Sam’ı eleştirmek amacıyla “Atatürk’ün kurbanlık koyunla çekilen fotoğrafı” notuyla paylaşılmıştı.
* Êl-Bûrsêvî’nin “Atatürk, Koyun ve Natali Avazyan: Bir Yalanın Anatomisi” başlıklı yazısının bulgularından istifade edilmiştir.