“Türk Gelin Yabancı Damat” başlıklı afiş, “yabancı damat” projesine değil, Harmony Projesi’nin Türkiye’de yaşayan yabancıların deneyimlerini paylaştığı bir etkinliğine ait

Türk Gelin Yabancı Damat” başlığını ve “göçmenler hakkında değil göçmenlerle konuşmak için her hafta bir araya geliyoruz” cümlesini içeren görsel, “yabancı damat” projesine ait değil. “Türk Gelin Yabancı Damat” adlı bir proje İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenmiş değil.

Yanlış İddia

 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadınların yabancı erkeklerle evlenmesini teşvik etmeyi amaçlayan “Türk Gelin Yabancı Damat” adlı bir projenin İçişleri Bakanlığı desteğiyle yürütüldüğü iddiası sosyal medyaya yansıdı.

Bu iddiayı aktaran ve tepki gösteren paylaşım örnekleri şöyle sunulabilir:

 

Dip Dalga Platformu:

“Kaçacak yeriniz yok. Türk kızlarına karşı sürdürdüğünüz bu iğrenç kampanya ve toplumda yeni bir çatışma başlatma hedefleriniz için yargılanacaksınız. Hukuki süreci başlattık.”

“Türk kadınlarını “GELİN” başlığı altında pazarlayan bu zihniyet, toplumun sinir uçlarıyla oynamaktadır. Kaçak göç sonucu her geçen gün artan taciz vakalarını arttırmak için düzenlendiğiniz bu organizasyonun hesabını vereceksiniz!”

 

Ümit Özdağ: İçişleri Bakanlığı’nın desteklediği projeye bakın. Akıl tutulması diyeceğim ama tutulacak bir akılda yok ortada. Kızlarımıza yabancı damat arayacağınıza oğullarımıza iş bulacak ortam yaratın ki kızlarımıza evlenme teklif edebilsinler.

 

turk-gelin-yabanci-damat-projesi-iddiasi

 

Türk Gelin Yabancı Damat” başlığına ve “göçmenler hakkında değil göçmenlerle konuşmak için her hafta bir araya geliyoruz” cümlesini içeren görsel, İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen “Türk Gelin Yabancı Damat” adlı bir projenin yürütüldüğünü göstermiyor. İçişleri Bakanlığı tarafından “Türk Gelin Yabancı Damat” temalı bir projenin desteklenmediği duyuruldu.

 

Söz konusu afiş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadınları yabancı erkeklerle evlendiren ya da evlenmeye teşvik eden “yabancı damat” temalı projeye değil, Harmony Projesi tarafından düzenlenen Türkiye’de bulunan göçmenlerin, sığınmacıların, yabancıların Türkiye’de yaşadıklarını paylaştıkları bir etkinliğe ait.

Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu’nun programı olan Harmony Projesi kendini farklı kültürel kimliklerin bir arada uyum içinde yaşamaları için projeler geliştiren bir sivil toplum girişimi olarak tanımlıyor.

“Türk Gelin, Yabancı Damat” başlıklı etkinliğin Harmony Projesi’nin “Şehre Gelen Yabancı” programı kapsamında 19 Mayıs 2023 tarihinde düzenleneceği duyurulmuş.

 

sehre-gelen-yabanci-programi

 

“Şehre Bir Yabancı Gelir” adlı program 13 Mayıs 2023 günü yapılan duyuruda şu cümlelerle tanıtılmış:

Tüm muhteşem hikâyeler iki şekilde başlar: Ya bir insan bir yolculuğa çıkar, ya da şehre bir yabancı gelir.
Kim bu yabancı? Nereden ve neden geldi? Ne yer, ne içer, neyi sever? Çok mu farklıyız, yoksa aynı mıyız aslında?
Göçmenler hakkında değil göçmenlerle konuşmak için her hafta farklı kültürlerden konuklarla bir araya geliyor, sizi yeni hikayelerle buluşturuyoruz.

 

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Harmony (@harmonyprojesi)’in paylaştığı bir gönderi

 

Harmony Projesi’nin iddiayla ilgili yaptığı açıklamada “yabancı damat” projelerinin olmadığını, habere konu olan “Türk Gelin, Yabancı Damat” başlıklı etkinliğin “Harmony Projesi’nin “Şehre Gelen Yabancı” adlı programı kapsamında düzenlendiği belirtilmiş.

Harmony Projesi, “sosyal medyada dolaşan, gerçeklerden uzak, yanıltıcı ve algı oluşturmaya yönelik bazı paylaşımlar nedeniyle kendimizi sizlere bir kez daha anlatmak ve söz konusu yanlış algıyı düzeltmek istiyoruz” ifadeleriyle aşağıdaki açıklamayı internet sitesilerinde ve sosyal medya hesaplarında paylaşmış:

“Harmony Projesi olarak bizler, birbirinden farklı kültürel kimlikler taşıyan insanların bir araya geldiği, yine birbirinden farklı insanların uyum içinde yaşaması için etkinlikler, sosyal sorumluluk projeleri düzenleyen bir sivil toplum kuruluşuyuz.

Haberlerde ve sosyal medyada iddia edildiği gibi herhangi bir kamu kurumundan destek almıyoruz ve gönüllü bir birliktelikle Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu’nun bir programı olarak hareket ediyoruz.

Sığınmacı, mülteci, yabancıların topluma adapte olması, entegrasyon süreçlerinin pozitif şekilde sağlanması, haklarında oluşan yanlış algıların düzeltilmesi ve Türkiye’mizin çıkarları kapsamında sığınmacılar özelinde dezenformasyonla mücadele etmek için faaliyetler düzenliyoruz.

“Yabancı Damat” projemiz yok.

Haberlere konu olan “Türk Gelin, Yabancı Damat” Harmony Projesi’nin “Şehre Gelen Yabancı” programı kapsamında düzenlenmiş bir etkinliktir.

Göçmenler, sığınmacılar, yabancılar hakkında konuşuyoruz ancak onlarla pek konuşmuyoruz. Bizler, her birinin farklı hikayesi olduğunu bildiğimiz bu insanların da yaşadıklarını dinlemek için “Şehre Gelen Yabancı” programında buluşuyor ve onları dinliyoruz.

Programa konuk ettiğimiz insanların hikayelerini dinlerken hem hüzünleniyor hem de eğlendiğimiz anlar yaşıyoruz. “Şehre Gelen Yabancı” programının her bölümünde farklı bir hikaye dinlediğimizden, her birine farklı bir başlık veriyoruz.

Bu bölümlerden bir tanesinde de sosyal medyada farklı kültürlerin bir araya gelmesi ve dil öğrenimiyle ilgili içerikler üreten, çokkültürlülüğün somut bir örneği olduğunu düşündüğümüz Helin Aslan ve Necmettin Aslan çiftini ağırladık.

Helin Aslan Türk vatandaşı, Necmettin Aslan ise yabancı kökenli olduğu için halk arasında da yaygın olarak kullanılan “yabancı damat” kavramını bu bölümün ismi olarak belirledik.

Başka programlarımızda yemek, sağlık, seyahat gibi birbirinden farklı konular konuşacağız ve her birine özgün başlıklar vereceğiz. Bizleri daha iyi tanımak için programlarımızı takipte kalın ve gelin birlikte farklı kültürleri tanıyalım…”

 

yabanci-damat-projesi-iddiasi-aciklama

 

Konuyla ilgili İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada İçişleri Bakanlığının ‘Türk Gelin, Yabancı Damat’ adlı bir projeyi desteklediği iddiasının doğru olmadığı belirtilmiş ve “böyle bir proje olmadığı gibi iddiaya konu Sivil Toplum Kuruluşu Harmony ile İçişleri Bakanlığı’nın herhangi bir ilgi veya ilişkisi bulunmamaktadır.” ifadeleri kullanılmış.

 

Harmony Projesi internet sitesinde “işbirliği yaptığımız kurumlar” başlığı altında İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığına yer verildiği görülüyor.

 

“Türk Gelin, Yabancı Damat” adlı etkinlikte yaşadıklarını paylaşacak olan ve afişte fotoğraflarına yer verilen kişiler Helin Aslan ve Necmettin Aslan çifti.

Helin Aslan, konuyla ilgili sosyal medya hesabında paylaştığı videoda şu açıklamayı yapmış:

“Merhaba arkadaşlar umarım iyisinizdir ben Helin. Şu son 2 günde benim de fotoğrafımın bulunduğu bir afiş her yerde her sosyal mecrada dolanıyor. Öncelikle belirtmek isterim ki bu beni hem üzdü hem de çok sinirlendirdi. Çünkü hiç tanımadığım insanlar bana ağır hakaretlerde bulunuyorlar. Öncelikle karşınızdaki sizin vatandaşınız ve bir kadın. Bunu lütfen unutmayın. Sizin de anneniz var kızınız var eşiniz var. Bu bir tayfa tabii ki. Eğitim ve insanlık seviyesi daha aşağıda olan insana ben hiçbir şekilde eğitim veremem. Harmony Projesi benim üye olduğum veya gönüllüsü olduğum bir projesi değil. Göçmenlerle ilgili çalışma yapan güzel bir proje. Benimle bir söyleşi gerçekleştirmek istediler. Çünkü benim eşim Mısırlı. Ben Mısırlı biriyle evliyim. Yani ben istediğim uyruklu biriyle evlenebilirim. Herkes istediği uyruktan dinden biriyle evlenebilir. Biz özgür bir ülkede yaşıyoruz. Kültür ve dil çatışması üzerine bir söyleşi yapmak istediler. Kabul ettim tekliflerini. Ve zaten program da gerçekleşmedi bile. Gidemedim maalesef. Çünkü bir takım aksaklıklar oldu. Velhasıl arkadaşlar biri son iki günde almış bu afişi İçişleri Bakanlığı projesi altında ülkeyi Türksüzleştirme demografik yapıyı bozma gibi suçlamalarla bana ve projeye büyük hakaretlerde bulundurlar. Özellikle bana. Sanki ben vatan hainiyim. Sanki insanları manipüle ediyorum. Benim siyasetin s’si ile bir alakam olmaz. Ben sadece dilimi dilleri çok seviyorum. Ben 25 yaşında psikolojik danışmanlık mezunu bir hanımefendiyim. Evliyim. Kendime öncelikle faydamın olmasını istiyorum. Bunun dışında etrafımdakilere olsun istiyorum. Bu sayede sosyal medyada içerikler üretmeye çalışıyorum. Bazı güruhlar benim çalışmalarımı bildiğiniz siyasi bir hale getirdiler. Bu bir dil arkadaşlar. Yani Arapça da bir dil, İngilizce de Almanca da bir dil. Bunun nefretine girişmemelisiniz. Ben bana hakarette bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulundum ve bulunmaya devam edeceğim. Klavye artistliği kimse yapamaz. Allah’a havale ediyorum. Bu bir kul hakkı. Asla hakkımı helal etmiyorum. Yaptığınız çok ayıp. Böyle bir proje yok. Ne Harmony Projesi’nin gerçekleştirdiği ne İçişleri Bakanlığı’nın ne de herhangi bir siyasi partinin yaptığı bir şey yok. Durum yanlış anlaşıldı, yanlış lanse edildi sosyal medyada. …”

 

Yorumunuzu yazınız...