2016 yılında Gümüşhane’deki Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde TUBİTAK 4006 Bilim Fuarı için “Arapçayı yaşayarak öğrenme” temasıyla “Arapça yazılı manav tezgâhı” hazırlanmıştı

 

Bugünkü konumuz, sosyal medyada tekrar tekrar dolaşıma sokulan, “Organik Hoşaf” gibi bilimsel bir faaliyet olmadığı gerekçesiyle sarkastik üslupla eleştirilen “Arapça yazılı manav tezgâhı projesi”.

 

 

TRT Haber’de yayınlanan “Bir Fikrin Mi Var” adlı “girişimcilik” temalı yarışma programına katılan ve finale kalan -hoşafın pastörize etmeden raf ömrünü uzatarak tüketilmesini amaçlayan- “Organik Hoşaf” adlı proje TÜBİTAK’a sunulan bir bilim projesi sanılıyor.

 

 

 

Ahşap kasalardaki sebzelerin isimlerinin Arapça karşılıklarının yazılı olduğu, Arap kıyafetli bir erkek öğrenci ile TÜBİTAK proje künyesinin görüldüğü fotoğraf şöyle:

 

arapca-yazili-manav-tezgahi

 

“Arapça yazılı manav tezgâhı projesi” sosyal medyada “Tübitak’tan bilim fuarında imam hatip liselerine ödül yağmuru. Arapça yazılı manav tezgahı sergisi. Bilimsellikle ne ilgisi varsa artık” gibi ifadelerle eleştiriliyor.

 

arapca-yazili-manav-tezgahi-projesi

 

Fotoğrafı yeniden gündeme getiren sosyal medya paylaşımlarından bir örnek:

 

mahmuree (@mahmuree_chp):

“Yıl : 2017 Yer: TUBİTAK Bilim Projeleri Fuarı Projeyi yapan : Gümüşhane imam hatip lisesi Proje : Arapça Yazılı manav tezgahı.”

 

 

 

TUBİTAK Bilim Projeleri Fuarı için bir imam hatip lisesinde Arapça yazılı manav tezgahı projesinin hazırlandığı iddiası doğru.

Proje açıklaması kısmında “Arapçayı yaşayarak öğrenme” ifadesinin geçtiği anlaşılan fotoğraf, 2016 yılında Gümüşhane’deki Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde kaydedilmiş.

Söz konusu görsel, Gümüşhane İl Millî Eğitim Müdürlüğü internet sitesinde 22 Nisan 2016 tarihinde aşağıdaki ifadelerle birlikte yayımlanmış:

TUBİTAK 4006 Bilim Fuarının açılışına İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya, İl Müftüsü Ercan Aksu, İl Milli Eğitim Maarif Müfettişleri Başkanı Özcan Kol, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mesut Olgun, Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesi müdürü Yaşar Gül, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Düzenlenen fuarda öğrenciler hazırladıkları el emeği göz nuru projelerini sergileme ve tanıtma fırsatı buldu.

Okul binasında düzenlenen ve 25 projenin yer aldığı bilim fuarında öğrenciler emekle hazırladıkları projelerini sergileyerek tanıttı.

İl Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya, tek tek proje stantlarını gezerek öğrencilerin hazırlamış olduğu projelerle ilgili bilgi aldı.

Şahinkaya, Büyük bir özveri ile hazırlanan başarılı projelerden ötürü okulun öğretici öğretmen ve öğrencilerini tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.

 

Bahsi geçen proje 2017 yılı Ağustos ayında gündeme gelmiş ve bazı basın organlarınca aktarılmıştı.

 

5-12. sınıflar arasında eğitim öğretim hizmeti veren BİLSEM’lerin başvurusunun kabul edildiği 1 Aralık 2016 – 15 Ocak 2017 tarihleri arasında yürütülen 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı kapsamında Gümüşhane’deki imam hatip lisesinde Arapça dersi için bu proje hazırlanmış.

 

Derse ve bölüme göre projeler hazırlanan TÜBİTAK Bilim Fuarı çağrı metninde hedeflenen genel amaçlar şöyle sıralanmış:

  • Bilimin ve bilimsel çalışmaların yeni nesiller tarafından benimsenmesinin teşvik edilmesi,
  • Bilimin günlük hayatla ilişkilendirilmesi,
  • Araştırma tekniklerinin, bilimsel raporlamanın ve bilimsel sunum becerilerinin tabana yayılarak genç bireylere kazandırılması,
  • Farklı gelişimsel ve bilişsel seviyedeki her çocuğa bilimsel proje yapma fırsatının sunulması,
  • Öğrencilere bilimsel proje yapma ve paylaşma konusunda yeni ortam ve olanakların yaratılması,
  • Öğrenciler üzerindeki yarışma baskısının ortadan kaldırılarak bilimin eğlenceli taraflarının ön plana çıkarılması,
  • Farklı sosyo-ekonomik seviyedeki bölge okullarının bilimsel projelere eşit katılımının sağlanması,
  • Gerçek hayattaki soru ve sorunlara çözüm bulunmasında bilimin ve bilimsel çalışmaların öneminin öğrenciler tarafından uygulayarak ve veya yaşayarak öğrenilmesinin sağlanması.

 

Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından düzenlenen TUBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda sergilenen, ürünlerin üzerinde Arapça yazıların bulunduğu manavın, onay sürecinin TÜBİTAK’tan ziyade, ilgili okul yönetimi, projeyi izleyen danışman öğretmen ve sergiyi düzenleyen kurulun sorumluluğu altında olduğu anlaşılıyor.

 

Bazı okulların TÜBİTAK desteği için bütün derslerden proje hazırlanmasını istemesi nedeniyle Arapça dersi için bu gibi hazırlıkların yapıldığı aktarılıyor.

 

Yorumunuzu yazınız...