Türklerin çalışma, tüketim ve tasarruf alışkanlıklarını eleştiren sözlerin fotoğraftaki Japon iş adamı Sakura tarafından sarf edildiği iddiası KURGU

 

 

Daha önce Kalyo Yasuo (ya da Tosida Maskava) adlı kurgu Japon bilim insanına atfedilen aşağıdaki ifadelerin “uydurma” olduğunu ortaya koymuştuk:

“Üç yıldır Türk kültürünü inceliyorum. Bir şey çok korkunç, diğeri garip. Korkunç olan, Batı bir ülkeyi savaşmadan yok ediyor. Ülkede 3-5 dizi hariç hepsi Türk din ve geleneğine ters. Garip olan ise herkes bunu biliyor ama yine de izliyor. Anne, baba ise çocuğu ile izliyor. Hayret…”

 

kalyo-yasuo-turkler-cok-garip

 

Kalyo Yasuo Adlı “Muhayyel” Japon Bilim İnsanından Uyarılar

 

 

Son günlerde bu defa bir Japon iş insanına atfedilen Türkiye’deki tüketim, tasarruf ve çalışma kültürüne yönelik eleştirel ifadeler içeren sözleri ele alalım istedik.

 

“Japon iş adamı Sakura”ya atfedilen Türklerin yaşam tarzının eleştirildiği ifadeler şöyle:

“Siz Türkler rahatınıza çok düşkünsünüz.

Mütevazi yaşamıyorsunuz.

Daha sonra borç batağına giriyorsunuz.

Ben iş adamıyım sıradan evim, arabam var.

Görüyorum ki sizde böyle değil.

Asgari ücretlide en lüks telefon var.

Ayrıca milli değilsiniz.

Marka sevdanız var.

Biz Japonlar yatırımı bilgiye yapıyoruz.

Siz hazıra konuyorsunuz.

Üretmediğiniz takdirde, sadece tüketici olarak kalırsınız.”

 

Bahsi geçen ifadeleri yeniden gündeme taşıyan paylaşım:

 

Albayım (@Allbaym):

“Japon iş adamı Sakura;

Siz Türkler rahatınıza çok düşkünsünüz. Mütevazi yaşamıyorsunuz. Daha sonra borç batağına giriyorsunuz. Ben iş adamıyım sıradan evim, arabam var. Görüyorum ki sizde böyle değil. Asgari ücretlide en lüks telefon var. Ayrıca milli değilsiniz. Marka sevdanız var. Biz Japonlar yatırımı bilgiye yapıyoruz. Siz hazıra konuyorsunuz. Üretmediğiniz takdirde, sadece tüketici olarak kalırsınız.”

 

japon-is-adami-sakura-siz-turkler

Bahsi geçen ifadelerin Sakura adlı bir Japon iş “adamı” tarafından dile getirildiğine dair bir delil bulunmuyor.

Yapılan taramada fotoğraftaki silüette Sakura adlı ünlü bir Japon iş insanına rastlanamıyor.

Türklerin çalışma, tüketim ve tasarruf alışkanlıklarını eleştiren ifadelerin -Japonların çalışkanlığına duyulan takdirin etkisiyle- Sakura adlı bir Japon iş insanı kurgulanarak yaşlı Japon erkeğinin görüldüğü stok fotoğrafla birlikte paylaşıldığı anlaşılıyor.

Kurgu alıntıda atlanılan önemli bir husus: Sakura Japonya’da kız çocuklarına verilen bir isim.

Bankta otururken görüntülenen yaşlı Japon erkeğinin görüldüğü fotoğraf da Japonya’nın yaşlanan demografisi ile ilgili içeriklerde sıklıkla kullanılan bir stok görsel.

 

Yoshi Enomoto da bahsi geçen iddia hakkında “Yok böyle bir Japon iş adamı. Sakura da kadın ismi. Olmayan Japonları uydurmayı bırakın.” yorumunda bulundu.

 

 

Yorumunuzu yazınız...