Görseldeki Optik İllüzyonun Japon Nörologlar Tarafından Geliştirildiği ve İnsanların Stres Seviyesini Ölçmeye Yaradığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Aşağıdaki optik illüzyon, sosyal medyada, haber sitelerin ve internet forumlarında “stres seviyesi” hakkında bilgi sunduğu iddiasıyla paylaşılmıştı.

 

optik iluzyon

 

Görselin hiç hareket etmemesinin stres seviyesinin düşük, biraz hareketli olmasının stres seviyesinin orta, sürekli hareket ediyor olmasının ciddi ölçüde yüksek stres anlamına geldiği ileri sürülmüştü.

 

Örneğin İnternethaber.com, optik illüzyonu stres ölçümü ile şöyle ilişkilendirmişti:

“Örneğin bu görselde ne görüyorsunuz? Japon nöroloji uzmanı tarafından düzenlenmiş bu optik illüzyonda eğer;
– Resim dönmüyor ise gayet sağlıklı ve dinçsiniz demektir.
– Resim yavaş dönüyor arada duruyorsa, uykusuz veya yorgunsunuzdur.
– Resim sürekli dönüyor ve hiç durmuyorsa, ya çok streslisinizdir ya da piskolojik sorunlarınız var demektir.”

 

Deniz Temur tarafından Elmaelma.com’da yayımlanan “Stres seviyesini ölçen görsel tek yapmanız gereken bakmak!” başlıklı yazısında görsel hakkında şu hatalı bilgiler paylaşılmıştı:

“Sosyal medya bugünlerde stres seviyesini ölçen bir optik yanılsama görselini konuşuyor. Japon Nörolojist Yamamoto Hashima tarafından tasarlanan optis yanılsama görseli, saniyeler içinde stres seviyenizi ölçebiliyor. Tek yapmanız gereken aşağıdaki görsele odaklanmak ve ne gördüğünüzden emin olmak.

 

Fotoğrafa baktınız! Şimdi gelelim stres seviyenize!

 

Eğer fotoğraf sizin için sabitse hiç bir detay hareket etmiyorsa ‘stres’ten uzak bir ruh halindesiniz. Eğer az miktarda hareket ediyorsa ‘stres’ içindesiniz ancak işler çok da kötü değil. Fakat görseli bir atlı karınca gibi görünüyorsanız ‘aşırı stres’ altındasınız demek. “

 

Optik illüzyonun hareketi stres seviyeniz hakkında bilgi sunmuyor…

Görsel iddia edildiği gibi Japon bilim insanları tarafından değil, Ukraynalı illüstratör ve grafik tasarımcı Yurii Perepadia tarafından hazırlanmış.

Yurii Perepadia, söz konusu görüntüyü Akiyoshi Kitaoka‘nın geliştirdiği görsel hile içeren illüstrasyonlardan esinlenerek 2016 yılında hazırladığını sosyal medya hesabında yaptığı bir paylaşımda belirtmişti. Perepadia ayrıca, görselle ilişkilendirilen Yamamoto Hashima adlı bir Japon psikoterapistin var olmadığını, hâliyle bu ismin optik illüzyonla da bir bağının bulunmadığını aktarmıştı.

 

optik illuzyon gelistiricisi

 

Yorumunuzu yazınız...