Fotoğrafın Japon Kadın Samurayı Gösterdiği İddiası Asılsız
Japon kadın samuray savaşçısına ait olduğu sanılan fotoğraf aslında geleneksel Japon halk tiyatrosu olan kabuki aktörüne aittir. Kabukide kadın figürler erkek oyuncular tarafından canlandırılmaktadır.
Sosyal medyada, Japon kadın samuraya ait olduğu öne sürülen bir fotoğrafın “bir kadın Samuray savaşçısının portresi, 1800’ler” notuyla birlikte yer aldığı paylaşımlardan biri şu şekilde:
Yabancı sosyal medya profillerinde fotoğraftaki kadının “feodal Japonya’daki üst sosyal sınıfların kadın savaşçılarından biri olan Onna-bugeisha” olduğunun iddia edildiği görülmektedir.
Ancak, samuray kıyafetli bir Japon kadının yer aldığı fotoğrafın aslı, iddia edildiği gibi değil.
Paylaşılan fotoğraf, 1870’lerin Meiji Döneminin Japonyasından bir kadın samuray savaşçısına değil, bir kabuki aktörüne ait.
Dans ve drama içerikli geleneksel Japon tiyatro oyunu türü olan Kabuki‘de kadınlara ait roller de erkek oyuncular tarafından canlandırılmaktadır. Yani, bahse konu fotoğraftaki görülen kişi aslında ne samuray ne de kadındır.
Fotoğrafın aslına düşülen not da bu iddiayı doğruluyor. Fotonun orijinalinin 1870li yıllarda Japonya’da çekildiği düşünülüyor. Fotoğraftaki kişinin ve fotoğrafı çeken kişinin kimliği bilinmiyor. Fotoğrafın aslı Bassenge adlı aracı tarafından 2012 yılı Aralık ayındaki bir müzayede satışa sunulmuş. Aslının satışının yapıldığı müzayedede fotoğraf hakkında “kabuki aktörlerinin ve geyşanın nispeten erken dönem ve sıradışı portreleri” (“relatively early and unusual portraits of Kabuki actors and geisha“) notunun düşüldüğü görülmektedir. Dikkat edileceği üzere “aktris” değil “aktör” vurgusu yapılmış.
Her ne kadar bu fotoğrafta görülen kişi gerçek bir samuray olmasa da bu durum Japonya’da kadın samurayların var olmadığı anlamına gelmiyor. Örneğin, 13. yüzyılda yaşamış olan Tomoe Gozen (巴 御前), kahramanlığı ile tanınan bir kadın samuraydır. Ayrıca, Japonya’daki kadın savaşçıların samuray olarak değil “Onna-Bugeisha” olarak adlandırıldığı da belirtilmektedir.