Ukrayna’da Beyaz Baretlilerin Sahte Haber Çekimine Ait Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Video “Kahramanlar Bölgesi” (“Region of Heroes”) Adlı Filmin Çekimlerinden

Yanlış İddia

 

Ukrayna’da “beyaz baretli” olarak nitelenen grubun sahte saldırı videosu hazırladığı anı yansıttığı iddiasıyla paylaşılan görüntüye değineceğiz.

 

 

Görüntü, Gostomel’de ‘Rus saldırganlığından kaçan sivilleri’ gösterdiği iddia edilmek üzere hazırlanan kurgunun sahne arkası görüntüleri olduğu iddiasıyla paylaşılmıştı.

 

Fazıl Duygun:

 

Bir şeyiniz de gerçek, doğru olsun be, Şovmen Zelensky! * Gostomel’de ‘Rus saldırganlığından kaçan sivilleri’ gösterdiği iddia edilmek üzere hazırlanan kurgunun sahne arkası görüntüleri yayınlandı. Erkin Öncan

 

Video hakkında yanlış aktarımda bulunan sosyal medya paylaşım örneği:

 

“Ukrayna da Beyaz Baretlilerin fake haber çekimi.

Batılının, Tıbbıda, Demokrasisi de, Uyduruk Bill’imi de, her şeyi uzak olsun benden.

Hiç bir şey gerçek değil.

Bir algı dünyasında yaşatıyorlar bizi…”

 

beyaz-baret-sahte-haber-cekim-iddiasi

 

Rusya’nın İngiltere Büyükelçiliği de bu videoyu asılsız iddiayla yayan hesaplardan biriydi.

 

 

Paylaşılan görüntü beyaz baretlilerle ya da sahte savaş görüntüsü oluşturmakla ilgili değil.

Film setinden görüntüler, Ukrayna’da savaş görüntüsünün tezgâhlandığı kurgusuyla servis edilmiş.

Hostomel’de yıkılan binaların yakınında koşan bir kalabalığı filme alan ekibi gösteren video, Ukrayna’daki bir film prodüksiyonuna ait.

Video, Ukraynalı yapımcı ve oyuncu Alexei Komarovsky tarafından çekilen “Kahramanlar Bölgesi” (“Область героїв” / “Region of Heroes” adlı film projesinin çekimlerinden.

Filmin Instagram ve Facebook gibi sosyal medya hesaplarında paylaşılan videonun farklı açılardan görüntülerine rastlanabiliyor.

 

 

region of heroes

 

Bahsi geçen videonun üzerinde yer alan “yarikfors” uzantılı TikTok hesabı, söz konusu filmin oyuncu seçme asistanlığını (casting assistant) üstlenen Yaroslav Forsik’e ait.

 

@yarikfors

♬ оригинальный звук – Ярослав Зарудный

 

Ukrayna Devlet Film Ajansı’na ait  Facebook hesabında adı geçen filmden fotoğraflar “Bu film projesi, Kiev bölgesinin ve tüm Ukrayna’nın duygusal ve ahlaki iyileşmesinin bir bileşenidir.” notuyla paylaşılmıştı.

 

 

Daha önce benzer şekilde, film çekimlerinin arka plan görüntüleri Ukrayna’da sahte savaş içeriği kurgulandığı asparagasıyla sunulmuştu.

Ukraynalıların Rus ordusundan kaçışına dair film çekimine ait olduğu iddiasıyla orijinal adı Kaleidoscope Man olan Invasion Planet Earth adlı Simon Cox tarafından yazılan ve yönetilen düşük bütçeli bilim kurgu filmi çekiminden görüntüler paylaşılmıştı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekâtı esnasında yaralı makyajı yapılan Ukraynalıların rol aldığı sahte çekime ait olduğu iddiasıyla paylaşılan video da 2021 yılında gerçekleşen bir dizi çekimindendi. 1999 yılında başlayan 2. Çeçen-Rus Savaşı’nı konu edinen 2014 yapımı Fransız drama filmi “Arayış” (“The Search”) adlı filmden bir sahne, Ukraynalı askerlerin Çeçenya’da acımasızca sivilleri öldürdüğü anı yansıttığı iddiasıyla da servis edilmişti.

 

Yorumunuzu yazınız...