Sarıklı ve Cübbeli İmamın Okulda Bir Sınıfta Konuşma Yaparken Görüldüğü Fotoğraf 2012 Yılından

Manisa’nın Turgutlu İlçesi’ndeki Gazi İlköğretim Okulu’nda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmeninin (okul müdüründen aldığı izinle) daveti üzerine Hz. Hüseyin Camisi İmamı Bayram Dalga öğrencilere inanç temalı konuşma yapmış.

 

Bir sınıfta sarıklı ve cübbeli bir erkeğin öğrencilere konuşma yaparken görüntülendiği fotoğraf sosyal medyada “Afganistan değil Türkiye” gibi ifadelerle ya da “sizce burası hangi ülke?” gibi sorularla paylaşılmış.

Bazı sosyal medya kullanıcıları ise bahsi geçen fotoğrafın üzerinde oynanmış olabileceğinden şüphelenmiş.

 

okulda-cubbeli-sarikli-imam

 

Sarıklı ve cübbeli bir imamın sınıfta ders verirken görüntülendiği fotoğraf 2012 yılında Manisa’nın Turgutlu İlçesi’ndeki Gazi İlköğretim Okulu’nda kaydedilmiş.

 

okulda-imam

 

Fotoğrafta Atatürk Mahallesi’nde bulunan Hz. Hüseyin Camisi İmamı Bayram Dalga, Gazi İlköğretim Okulu’nda 7. sınıflara Caferi ve Alevi inancını anlatırken görülüyor.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmeni Durmuş Ali Etbaş’ın (okul müdüründen aldığı izinle) daveti üzerine Caferi İmam Bayram Dalga öğrencilere inanç temalı konuşma yapmış ve şu ifadeleri kullanmış:

“Hz. Muhammed’in ölümünden sonra inanç esasları ve ibadetle ilgili konular farklı şekillerde yorumlanmış, yeni mezhepler ortaya çıkmıştır. Bunlar, insanların dini algılama biçimlerinin ürünüdür. Dinin kendisi Kuran-ı Kerim ve Peygamberimizin hadisleridir. Ehl-i Beyt imamlarından olan İmam Cafer Sadık’ı takip etmek anlamına gelen Caferi Mezhebi’ne, İmamiyye, Şiilik ve Alevilik de denilmektedir. Ancak bu mezhep, Türkiye’de daha çok Alevilik ve Şiilik isimleriyle tanınırken, İran, Irak, Azerbaycan, Lübnan, Bahreyn, Suriye, Afganistan, Arabistan, Pakistan, Bengladeş ve Hindistan gibi, aynı inancı paylaşan Ehl-i Beyt dostlarının yoğun olduğu ülkelerde, Şiilik ve Caferilik isimleriyle meşhur olmuştur”

 

Okulda  sarıklı ve cübbeli bir imamın ders vermesi 2012 yılında tartışma konusu olmuştu. Söz konusu görüntü ayrıca, okulda Şiilik propagandası yapıldığı gerekçesiyle eleştirilmiş.

 

imam-okulda-ders-verdi

 

Yaşananların tartışmaların ardından Caferî İmam Bayram Dalga yaptığı açıklamalarda, davet üzerine okula gittiğini ve hiçbir siyasi amacının olmadığını şu sözlerle belirtmiş:

“Yaşanan bu durumun siyasi bir yöne çekilerek, halka yanlış aktarılması çok üzücü bir durum. Benim hiçbir siyasi amacım yok. Bu yıl ilk kez ‘Caferilik’ Milli Eğitim müfredatında yer aldığı için, okul öğretmenleri benden ricada bulundular. Caferiliği müfredatta olduğu için anlatmamı istediler. Ben de kabul ettim.”

 

“Cüppe konusuna gelince; imamların namaz kılarken, vaaz verirken cami içerisinde üzerine giydiği bir kıyafet. Gördüğünüz gibi cami dışında normal bir kıyafet giyiyorum. Okula da o kıyafetle gitmedim. Normal kıyafetle gittim. Dersin sonlarına doğru öğretmenler, yanımda olan Caferi imam kıyafetini giymemi istediler. Bende kıyafeti üzerime giydim.”

 

“Bende o sıralarda okudum, o öğretmenlerden ders aldım. 3 çocuğum var, onlarda bu şekil ders aldı. Yarın torunlarımda o sıralarda oturacak. Gördüğünüz gibi burası bizim Azeri camiimiz. Doğudan buraya göç ederek gelmişiz. Biz vatanımıza, bayrağımıza saygılı ve vatanımız uğruna canını veren insanlarız. Tekrar söylüyorum, bu konunun bu şekilde anlaşılabileceğini bilseydim kıyafeti kesinlikle giymezdim.”

 

“İstek üzerine öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdik. Ben derste minicik çocuklara ne anlatabilirim ki? Onlara dinimizin İslam Dini olduğunu, son kitabımızın Kur’an-ı Kerim olduğunu, ibadet anlamında bizim Sünni vatandaşlarımızdan hiçbir farklılığımız olmadığını söyledim. Ancak bazı küçük değişiklikleri ve ezanın neden farklı okunduğunu çocukların sorusu üzerine anlattım. Çünkü, çocuklar bu mahallede oturuyor. Bunlar bizim farklılıklarımız olamaz. Biz Kur’an ve Muhammed ümmetiyiz. Derslerinizi iyi çalışın, Cumhurbaşkanımız ve başbakanımız da sizin gibi bu sıralarda oturdular dedim. Mezhep farklılıklarına kesinlikle girmedim. Yok bir farkımız. Ufacık çocuklar mezhep farklılıklarından ne anlar ki. Onların şimdi öğrenme zamanı, niye kafalarını karıştırayım. Tekrar altını çizerek söylüyorum, hiçbir siyasi amacım yok.”

 

“Kimse beni laik düzene karşı tehdit olarak görmüyor. İşim gereği bu kıyafetleri giymek zorundayım. Bana insafsızlık yapıldı”

 

“4 yıl önce Turgutlu’ya yerleştim, Iğdırlı’yım. Turgutlu’daki Hüseyin Camii’nde Caferi imam olarak görev yapıyorum. Okula gidip ders vermek fikri kesinlikle bana ait değil, okulun din bilgisi ve ahlak kültürü öğretmeni tarafından davet edildim. 35 dakikalık ders boyunca Caferi mezhebinin ne olduğunu anlattım. Derse sivil kıyafetle girdim ancak öğretmen, camide vaaz verdiğim sırada giydiğim “ala aba” dediğimiz cübbe ve sarıktan oluşun kıyafeti de öğrencilere göstermemi istedi. Dersin sonuna kadar normal kıyafetimleydim, dersin sonuna doğru kıyafetimizin üzerine cübbe ve sarığı geçirdim. O halimle de hatıra fotoğrafı çektirdik öğrencilerle. Bu kıyafet Caferi imamların camilerde vaaz verirken, namaz kıldırırken üzerlerine giydikleri sarık ve cübbe. Devlet dairesinde memur nasıl giyinmesi gerekiyorsa, benim işim de camide ve bu kıyafeti giymek zorundayım. Normal hayatım da herkes gibi ben de sivil giyiniyorum”.

 

“Ben de bu ülkenin vatandaşıyım, bu vatanın bir tuğlasıyım. 4 yıl önce Manisa’ya geldim, halkla, cemaatle kaynaştık. Kimse beni laik düzene karşı bir tehdit olarak görmüyor. Çıkan haberlerde bana insafsızlık yapılmış. Özellikle bu hareketimiz 4+4+4 eğitim sistemiyle ilişkilendirilmiş. Ben, cemaatimiz partiler üstüyüz. Ben bu kıyafetlerle aşureyi, Kerbela’yı da anlattım. Halk beni zaten bu kıyafetle tanıdı, bildi. Çocuklar da keza öyle. Bu kadar yankı yapacağını bilsem ilgili yerlerden müsaade alırdım. Çocuklar derste, ezanın neden uzun okunduğunu, Caferilerin namaz kılarken neden ellerini bağlamadığını sordular. Hepsini bilgilendirdim, mezhep ayrılıklarından bahsetmedim. Bu ayrılıkların tarihte kaldığını söyledim. Irak’tan, Suriye’den örnekler verdim. Ne benim ne öğretmenin art niyeti yok. Kaldı ki bu öğrenciler cemevlerine de götürülmüşler. Amaç farklılıklarla bir arada olmak. Biz bütün mezheplere saygılıyız, farklı bir inanç da anlatılabilirdi o sınıfta. Ben siyasi arenaya kesinlikle girmem, kimsenin siyasi malzemesi olmam, kimse de beni oraya çekmesin. Öğrencilere sarık ve cübbenin ancak imamların giyebileceğini söyledim, onları bu kıyafete özendirecek hiçbir şey yapmadım. Hayatları boyunca eğitimlerine önem vermelerini belirterek “oku, oku, oku” emrini hatırlattım”

 

Okulda ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ve Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından soruşturma açıldığı basına yansımış.

Soruşturma açılan hadise ile ilgili Manisa Kaymakamlığı ve Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından şu açıklamalar yapılmış:

“Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmeni Durmuş Ali Etbaş, okul müfredatında olduğu için Caferi imam Bayram Dalga’yı, okul idaresinde izin alarak derse davet etmiş. Okul idaresi, müfredatta olduğu için izin vermiş. Konuyu inceletiyoruz. Konunun 4+4+4 eğitim sistemiyle bir ilgisi yok. Müfredatta olduğu için böyle bir uygulama yapılmış. Biz de konuyla ilgili müfettiş incelemesini başlattık.”

“Gazi İlköğretim Okulu Müdürlüğü, uygulamanın ilköğretim okulu 7. sınıf ders programı içerisinde yer alan ‘İslam Düşüncesinde Yorumlar/İslam Dini İçerisindeki Mezhepler, Tarikatlar/Fıkhi Yorumlar’ başlığı altında anlatılan Caferilik konusunun öğrenciler tarafından daha iyi tanınması amacıyla, ilçede de 7 bin civarında Caferi bulunması ve öğrencilerin bazılarının da Caferi mezhebine tabi ailelerden geldiği de göz önünde bulundurularak Durmuş Ali Etbaş’ın talebi ve okul müdürünün onayı ile Bayram Dalga okula davet edilmiş. Okul idaresinin bilgisi ve öğretmen gözetiminde öğrencilerle tanışması sağlanmış. Öğrencilerin ders konularını daha iyi anlamaları için başka zamanlarda da değişik meslek gruplarından doktor, mühendis, polis, hemşire, tesisatçı gibi kişiler de okula davet edilerek öğrencilerle buluşturulmuş ve yine ders konularının daha iyi anlaşılabilmesi için kurum ve kuruluşlara da geziler düzenlenmiş. Toplumda hoşgörü anlayışının yaygınlaştırılmasında ve ders konularının daha iyi kavranmasında bu tür faaliyetlerden daha önce de yararlanılmış.”

 

Yorumunuzu yazınız...