“Değişimin Sırrı, Eski İle Savaşmak Değil, Tüm Enerjini Yeniyi İnşa Etmeye Odaklamaktır” Sözü Yunan Filozof Socrates’e Ait Değil
“Değişimin sırrı, tüm enerjinizi eskiyle savaşmaya değil yeniyi inşa etmeye odaklanmanızdır.” sözü Dan Millman’ın “Dingin Savaşçının Ruhsal Yolculuğu” (“Way of the Peaceful Warrior”) adlı kitabındaki Socrates adlı kurgu karaktere ait.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 38. Olağan Kurultayı’nda “değişim” taleplerine yanıt vermeye çalıştığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Seçim bitti. Kazanamadık. Daha nefes almadan değişim söylemleri başladı. Değişim söylemini dillendirenler, uzun süredir değişmeyenlerdi. Ama seçimden sonra ilk işim, onları değiştirmek oldu. Değişim… Herkesin, aklı olan herkesin bilmesi gereken bir gerçek var. Değişmeyen tek şey, değişimin değil. Değişim hayatın kendisidir. Hayatın kendisidir değişim. Değişim, değişmez demek değildir. Şimdi burada da ayrıntıya gireceğim. İlk değişimi ne zaman söyledim? 2019… En büyük değişimi yaşayan parti, CHP’dir. 2019, 2020, 2021, 2022, 2023… En büyük değişimi yaşayan parti, CHP’dir. Örnek, ne diyorlardı? Her salı konuşması çıkarlardı değil mi beyler? Bu CHP var ya bu CHP. Evet ne olmuş? Sivas’ın ötesine gidemiyor diyordu. Sivas’ın ötesine gidemiyorduk. Rozet takamıyorduk. Diyarbakır’a, Hakkari’ye, Mardin’e giremiyorduk. Bugün oradan milletvekili çıkardık. Hangi değişimden bahsediyorsunuz? Girilemeyen evlere girdik. Girilemeyen mahallelere girdik. Girilemeyen illere ve ilçelere girdik. CHP, Türkiye coğrafyasının her yerinde konuştu, her yerinde tartıştı. Değişimin içinde olanlar değişimi fark edemezler. Onun için bu ayrıntıya girdim. Asla yan yana gelemezler dedikleri insanlarla yan yana geldik. Asla kucaklaşamaz dedikleri insanlarla kucaklaştık. Çünkü, dilimizi değiştirmek zorundaydık. Milan Kundera’nın çok güzel bir sözü vardır, ‘Vurduğun yer, insanın kimliği haline gelir.’ İnsanların değerlerine, inançlarına, düşüncelerine ön yargıyla vurgu yapılır ve alay edilirse o özellik bir süre sonra o insanın kimliğine dönüşür. Asıl tehlike budur. Biz, bu tehlikenin farkında olarak hiç kimsenin kimliğine inancına ve yaşam tarzına müdahale etmedik. Söz söylemedik. Söylemeyi de aklımızdan dahi geçirmedik. Bir şey daha… Biz sadece muhalefet eden parti görünümündeydik. Her şeye itiraz eden parti olarak bizi dillendiriliyorduk. Ama öyle bir değişiklik yaptık ki Türkiye’nin en temel sorunların çözüm üreten bir parti olduk. Bizim seçim bildirgemizi AKP ve MHP kopyalamak zorunda kaldı. Biz, hangi sorun varsa Türkiye coğrafyasında o sorunlar akılcı çözüm üreten tek partiyiz.”
Ve değişimin eski / geçmiş yerine yeniye / geleceğe odaklanmak ile ilgili olduğunu Socrates’ten alıntı ile anlatmaya çalıştı:
“Sokrates’in bir sözü var: ‘Değişimin sırrı, tüm enerjinizi eskiyle savaşmaya değil yeniyi inşa etmeye odaklanmanızdır.’ Bizim değişimden anladığımız budur, yeniyi inşa edeceğiz ve güçlü bir şekilde inşa edeceğiz, hukuksal altyapısını oluşturacağız. Bunları gerçekleştirdiğimiz de hep beraber köklü bir yenilenmeye ve köklü bir değişime imza atmış olacağız.”
“Değişimin sırrı, tüm enerjinizi eskiyle savaşmaya değil yeniyi inşa etmeye odaklanmanızdır.” (“The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new.“) sözü Socrates’e ait. Ancak, zannedilen Socrates’e değil.
Yunan filozof Socrates’e atfedilerek kullanılan söz, Sokrates’in öğretilerine dayanarak Dan Millman tarafından yazılan “Dingin Savaşçının Ruhsal Yolculuğu” (“Way of the Peaceful Warrior”) adlı kitaptaki kurgu karakter Socrates’e ait.
Kişisel gelişim alanında sıklıkla kullanılan, insanları değişime açık olmaya ve yeni şeyler denemeye teşvik eden, eski alışkanlıklardan ve düşünce kalıplarından kurtulmak için, enerjiyi yeni şeyler inşa etmeye odaklama çağrısı içeren sözün Socrates tarafından dile getirildiğine dair bir kanıt bulunmuyor.
Sokrates’in sözleri, öğrencilerinin kayıtları ve çağdaşlarının eserleri aracılığıyla günümüze ulaşmıştır. Bu kayıtlar ve eserler, Sokrates’in değişimin önemi konusundaki görüşlerini yansıtmaktadır. Ancak, bu sözün Sokrates’in kendi ağzından çıktığına dair kesin bir aktarım mevcut değil.
Kişisel gelişim alanında klasik bir eser olan “Dingin Savaşçının Ruhsal Yolculuğu” adlı kitapta yer verilen söz, sonraki baskılarda farklı bir formata büründürülmüş:
“Back in the office, Socrates drew some water from the spring water dispenser and put on the evening’s tea specialty, rose hips, as he continued. “You have many habits that weaken you. The secret of change is to focus all your energy not on fighting the old, but on building the new.””
“Sokrates ofise döndüğünde kaynak suyu pınarından biraz su çekti ve devam ederken akşamın spesiyalitesi olan kuşburnunu koydu. “Seni zayıflatan pek çok alışkanlığın var. Değişimin sırrı, tüm enerjinizi eskiyle mücadeleye değil, yeniyi inşa etmeye odaklamaktır.””
“Back in the office, Socrates drew some water from the springwater dispenser and put on the evening’s tea specialty, rose hips, as he continued. “To rid yourself of old patterns, focus all your energy not on struggling with the old, but on building the new.””
“Sokrates ofise döndüğünde kaynak suyu sebilinden biraz su çekti ve devam ederken akşamın özel çayı kuşburnunu koydu. “Eski kalıplardan kurtulmak için tüm enerjinizi eskiyle mücadeleye değil, yeniyi inşa etmeye odaklayın.””
Türkçemize “Dingin Savaşçının Ruhsal Yolculuğu” olarak çevrilen “Way of the Peaceful Warrior”, Dan Millman’ın 1984 yılında yayınlanan otobiyografik kişisel gelişim kitabıdır.
Kişisel gelişim alanında en çok satan kitaplardan biri olan “Way of the Peaceful Warrior” yazarın Sokrates’in öğretilerini uygulayarak yaşadığı kişisel dönüşümünü konu edinmektedir. Millman’ın genç bir jimnastikçi olarak yaşadığı bir dizi kişisel krizle yüzleşmesini ve Sokrates adında gizemli bir yaşlı adamdan aldığı rehberlik yoluyla kişisel ve ruhsal gelişimini anlatan kitap, Millman’ın üniversite öğrencisi olduğu dönemde, bir benzin istasyonunda Sokrates ile tanışmasıyla başlar. Sokrates, Millman’a hayatı ve kendini tanımanın yollarını öğretmeye başlar. Millman, Sokrates’in öğretilerini takip ederek, zihninin ve bedeninin sınırlarını zorlamayı, anı yaşamayı ve içsel bilgeliğine güvenmeyi öğrenir. Millman, bu dönüşüm sayesinde, hayatının anlamını ve amacını keşfeder. Zihin ve bedenin birliği, “an”ı yaşamak, içsel bilgeliğe güvenmek, cesaret, sevgi ve şefkat, huzur ve mutluluk gibi konuların ana temasını oluşturduğu kitap, evrensel temaları ve kolay anlaşılır dili ile okurlardan büyük beğeni toplanmıştır. |
“Değişimin sırrı, eski ile savaşmak değil, tüm enerjini yeniyi inşa etmeye odaklamaktır” sözünün Sokrates’in öğretileriyle tutarlı olmadığı, Sokrates’in değişimin ancak yeniyi inşa etmeye odaklanarak mümkün olabileceğini savunmadığını, eski ile savaşmanın, yalnızca enerji kaybına ve hayal kırıklığına yol açacağını, ancak yeniyi inşa etmenin bizi geleceğe doğru götüreceğini düşünmediğini ileri sürenlere de rastlanabiliyor.
Örneğin, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında geçen hatalı atfı tespit eden Bahadırhan Dinçaslan şu yorumda bulundu:
Bahadırhan Dinçaslan (@bdincaslan1): “Kılıçdaroğlu, “Sokrates’in sözü” diye “Değişimin sırrı, eski ile savaşmak değil, tüm enerjini yeniyi inşa etmeye odaklamaktır.” şeklinde bir cümle paylaştı. Bu cümle filozof Sokrates’in değil, Way of the Peaceful Warrior romanında Socrates lakaplı bir adamın. Şöyle bir cümleyi Google’da görünce “güzel sözmüş yazak da genğel başgan gullansın” diyen kafalarla ancak bu kadar oluyor. La bir düşün Atina gençliğini eskiyle savaşarak zehirleyen ve yeni hiçbir şey koymayan adam böyle bir şey demiş olabilir mi?”