Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 38. Olağan Kurultayı’nda ikinci turda 536 oy alan rakibi Kemal Kılıçdaroğlu’nu 812 oyla geride bırakan CHP Grup Başkanı Özgür Özel, Genel Başkan seçildi. İlk turda Özel 682, Kılıçdaroğlu 664 oy almıştı.

Böylelikle CHP’de 13 yıllık Kemal Kılıçdaroğlu dönemi sonlandı.

 

CHP kuruluş tarihinden günümüze toplamda 38 Kurultay ve 18 Olağanüstü Kurultay yaptı. Mustafa Kemal Atatürk’ün ardından genel başkanlık koltuğuna bugüne kadar, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin, Altan Öymen, Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel oturdu.

 

CHP’nin genel başkan değişiminin yaşandığı kurultayla birlikte “CHP tarihinde ‘genel başkan” olarak kurultaya katılıp seçilemeyen ilk kişinin Kemal Kılıçdaroğlu olduğu iddiası” dolaşıma girdi.

 

Boşuna Tıklama (@bosunatiklama): “CHP tarihinde genel başkan olarak kurultaya katılıp seçilemeyen ilk isim Kemal Kılıçdaroğlu oldu.”

 

 

DarkWeb Haber (@Darkwebhaber): “CHP tarihinde ilk kez bir Genel Başkan, kurultayda kazanamadı.”

 


 

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’de başkan olarak girdiği kurultayda seçimi kaybeden ilk isim değil.

2000 yılında CHP 11. Olağanüstü Kurultayı’nda Genel Başkan Altan Öymen, başkanlık yarışını Deniz Baykal’a karşı kaybetti.

 

18 Nisan 1999 tarihinde yapılan ve TBMM 21. dönem milletvekillerinin belirlendiği genel seçimde CHP’nin parlamento dışı kalmasının ardından Deniz Baykal genel başkanlık görevinden istifa etti. Seçim yenilgisinin ardından Baykal’ın istifasının akabinde CHP’nin 9. Olağanüstü Kurultayı  22-23 Mayıs 1999 tarihlerinde yapıldı. Kurultayda 3. turda 521 oy alan Altan Öymen CHP Genel Başkanı seçildi. Altan Öymen’in CHP genel başkanlığı 15 ay sürdü. 30 Eylül 2000 tarihinde düzenlenen 11. CHP Olağanüstü Kurultayı’nda genel başkanlık için Altan Öymen, Deniz Baykal, Hasan Fehmi Güneş ve Sefa Sirmen aday oldu. Altan Öymen’in 355 oy alabildiği 3. turda Deniz Baykal, 543 oyla genel başkan seçildi.

 

CHP internet sitesinde parti tarihinin aktarıldığı sayfada “Deniz Baykal Yeniden Genel Başkan…” başlıklı kısımda bu kurultay şu ifadelerle aktarılmış:

“Baraj altında kaldıktan sonra Genel Başkan Deniz Baykal 21 Nisan 1999’da istifa etmiş, Altan Öymen Genel Başkan olmuştur. Ancak, Altan Öymen istediği bazı kararları yönetimden geçiremeyince, 2000 sonbaharında olağanüstü kurultay kararı almıştır. 30 Eylül 2000 yılında toplanan Kurultay sonucunda Deniz Baykal yeniden Genel Başkanlığa seçilmiştir. Baykal kendisini göreve çağıran CHP örgütüne, partide kavgaları bitirmek üzere göreve geleceğini ilan etmiştir. CHP’nin partileşme sürecinden geçtiğini ve bu sürecin tamamlanması için çalışacağını belirtmiştir. Bunun için partide bir dizi yeni kararlar alınmış, tüzük değişiklikleri uygulamaya konulmuştur. Böylece tartışmalı dönemler sona erdirilmiştir.”

 

Gazeteci Hilmi Hacaoğlu, bu hata tespitini şu cümlelerle aktardı:

“Şimdi Fox TV’de de izledim. Bir başka yanlış sürekli tekrar ediliyor. CHP tarihinde ilk kez bir Genel Başkan aday olduğu bir seçimi kaybetmiş değil. Genel başkanken ilk kaybeden Altan Öymen olmuştu. … 1999 Seçimleri’nde CHP baraj altı kaldı. Baykal istifa etti, parti kurultaya gitti. Altan Öymen Hasan Fehmi Güneş’i geçti ve genel başkan oldu ama PM’de Baykalcılar ağırlıktaydı. 2000 yılındaki kurultayda 3. turda Deniz Baykal, üçüncü turda ipi göğüledi ve yeniden genel başkan oldu.”

Ancak bazı sosyal medya kullanıcıları, Altan Öymen’in genel başkanlığının “emanetçilik” statüsünde olduğu yorumunda bulundu:

“Şekil itibariyle dediğiniz gibi oldu ama gerçek öyle değildi. O tarihte herkes, istifa ettiği günden yeniden seçildiği güne kadar partide yaşananların bir Deniz Baykal kurgusu olduğunun farkındaydı. Öymen gerçek bir genel başkan gibi görülmedi.”

“Bunu komiklik olsun diye mi anlattınız? Bahsi geçen iki silik figürün hele ki ilkinin emanetçi olmadığını bilmeyen mi var!”

 

Bu konuda bir yanlış bilgi de Bülent Ecevit’in 1972 yılında İsmet İnönü’ye karşı girdiği seçimde zafer elde ettiği yönünde. Halbuki, İsmet İnönü 1972 CHP Kurultayı’na “genel başkan” unvanıyla girip başkanlık yarışını kaybetmedi.

Bülent Ecevit’in 1966 kurultayından 21 Mart 1971 tarihine kadar CHP Genel Sekreterliği görevi sürdürdü. 12 Mart 1971 muhtırasına karşı çıkan Bülent Ecevit, muhtıradan sonra Nihat Erim tarafından kurulan hükümete, CHP tarafından bakan verilmemesi isteğinin İsmet İnönü tarafından kabul edilmemesi nedeniyle Parti Genel Sekreterliğinden istifa etti. Bülent Ecevit’in güçlenmesinden duyulan rahatsızlık nedeniyle Olağan XXI. Kurultay öncesi eski delegelerle Parti Meclisini değiştirmek amacıyla 5-7 Mayıs 1972 tarihlerinde V. Olağanüstü CHP Kurultayı toplandı. Kurultay delegeleri İnönü’ye rağmen Ecevit’in Parti Meclisine güvenoyu verdi. Olağanüstü kurultayın etkisiyle İsmet İnönü 8 Mayıs 1972 tarihinde 33 yıldır yürüttüğü CHP Genel Başkanlığından istifa etti (İnönü daha sonra  yeni parti yönetimiyle yaşadığı görüş ayrılığı nedeniyle 4 Kasım 1972 tarihinde CHP’den ve milletvekilliğinden istifa etti). 14 Mayıs 1972 tarihindeki kurultayda tek aday olan Bülent Ecevit CHP’nin 3. Genel Başkanı seçildi.

 

ismet-inonu-bulent-ecevit
İsmet İnönü ve Bülent Ecevit

 

 

Yorumunuzu yazınız...