Ankara Sanayi Odasının Hazine ve Maliye Bakanlığına Genç Yazılımcıların Çevrim İçi Şekilde Yurt Dışındaki Firmalara Döviz İle İş Yapmalarını Engelleme Yönünde Hukuki Düzenleme Yapılması Çağrısında Bulunan Yazısı -Şüphelenilenin Aksine- GERÇEK

 

Malumatfurus.org’da bilgi düzensizliğiyle mücadelede kısıtlı kaynaklar ışığında en etkili yolun yanlışların ortaya konulması olduğunu düşünüp sadece içinde yanlış barındıran iddiaları ele alıyoruz.

İşbu yazıda ise sosyal medyada paylaşılan iddianın aslında doğru olduğunu, şüphelendiğimiz hususun yanlış olduğunu aktaracağız.

Ankara Sanayi Odasının (ASO) Hazine ve Maliye Bakanlığından bilişim sektörü başta olmak üzere elektronik, tasarım, yazılım ve benzeri  sektörlerdeki insan kaynağının online olarak yurtdışı firmalara iş yapması hakkında düzenleme yapılmasını istediği iddiasıyla sosyal medyada bir yazı görseli yaygın şekilde paylaşılmıştı.

ASO üyeleri tarafından ASO yönetimine iletilen başvurularda başta bilişim sektörü olmak üzere elektronik, tasarım, yazılım gibi sektörlerdeki insan kaynağının çevrim içi olarak yurtdışı firmaya kaydığı belirtilerek, bu durumun vergilendirme açısından ciddi bir kayıtdışılığa yol açtığı ifade edildiği iddiasıyla paylaşılan görsel şu şekilde:

 

ankara sanayi odasi maliye bakanligi

 

Hazine ve Maliye Bakanlığını muhatap yazı görselinin, “Beyin Göçü hakkında” başlığını, ASO Genel Sekreteri Prof. Dr. Yavuz Cabbar imzasını, 20 Aralık 2021 tarihini taşıdığı görülüyor.

“Üyelerimiz tarafından Odamıza iletilen başvurularda, Türkiye’de başta bilişim olmak üzere elektronik tasarım, yazılım v.b. sektörlerdeki insan kaynağının online olarak yurt dışı firmalara kaydığı bu durumun vergisel anlamda ciddi bir kayıt dışılığa yol açacağı ifade edilmektedir.

Bu çerçevede yaşanan beyin göçünün sektörler için ciddi bir sorun haline geleceği belirtilerek bahsi geçen konuda hukuki bir düzenleme yapılması hususunda Odamız girişimleri talep edilmektedir.

Konuyu bilgi ve değerlendirmelerinize sunarız.

Saygılarımızla,”

 

Söz konusu yazı görselini içeren paylaşımlardan örnekler şöyle sunulabilir:

 

Serkan İnci:

“Ankara Sanayi Odası, Maliye bakanlığına dilekçe yazarak; Gençlerin, yazılımcıların, remote-online şekilde yurtdışı firmalarına döviz ile iş yapmalarını durdurması için çağrıda bulunmuş. Bir ülke kendi gençliğine bu kadar düşman olamaz. Gençler, 3 kuruşa köle olsun istiyorlar.”

 

Alphan Manas:

“Ben iktidar olsam en az 50,000 mühendisin on-line yurt dışına çalışıp ayda $5,000 maaş ile ülkeye yılda $3 milyar döviz getirmeyi hedeflerdim. Ankara Sanayi Odası, Maliye bakanlığına dilekçe yazarak bunun engellenmesini istemiş. Bu kafalarla ülkenin ilerlemesi zor. @srkninci”

 

İtidal Haber:

“Ankara Sanayi Odası, Maliye Bakanlığı’na dilekçe yazarak girişimcilerin ve yazılımcıların, remote-online şekilde yurtdışı firmalarına döviz ile iş yapmalarını durdurması için çağrıda bulundu.”

 

Görsel ve iddia, Ekşi Sözlük gibi sözlük ve forumlarda “yazılımcılar online yurtdışına iş yapmasın talebi“, “Ankara Sanayi Odası’nın beyin göçü dilekçesi” ve “ASO’nun Maliye Bakanlığına yazdığı dilekçe” gibi başlıklarda yoğun eleştiriyle birlikte paylaşılmıştı.

Ankara Sanayi Odasının yazılımcıların çevrim içi ortamda yurt dışına iş yapmasının engellenmesi için resmi talepte bulunduğu iddiasıyla paylaşılan görselde, yazıdaki ASO logosu filigranından şüphelenip gerçek olmayacağı, dijital düzenleme içeriyor olabileceğinden şüphelendik.

ASO 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgesi internet sitesinde “haber arşivi” bölümünde sunulan yazışmalardan bazı örnekler sunacak olursak:

 

aso ihracat ithalat anketi aile sirketlerinin kurumsallasmasi aile anayasasi dis ticaret bilgilendirme semineri saha calisma raporu

 

ASO yazışmalarında logo filigran şekilde yazı metninin arkasında gözüküyor. Paylaşılan görselde ise bu bölüm farklıydı.

 

aso beyin gocu

 

Şüphemizin aksine, bahse konu yazı gerçekten ASO’ya ait.

Konuyla ilgili ASO’dan bilgi talebinde bulunduk. Tarafımıza sunulan yanıtta ASO bahsi geçen yazının kuruluşlarına ait olduğunu teyit etti.

Sunduğu yanıtta ASO, şu ifadelere yer verdi:

Ankara Sanayi Odası kurulduğu 1963 yılından bu yana Ankara sanayisinin gelişimi ve Ankaralı sanayicilere dünya ile rekabet edebilecek koşulları sağlamak için çaba göstermektedir. Bu koşulların başında da kayıt dışılıkla mücadele ve bunun yarattığı haksız rekabetin önlenmesi gelmektedir. Belki Türk sanayisinin önündeki en büyük engellerden birisi de budur.

Bahse konu yazı, ASO Bilgisayar Yazılımları Meslek Komitesinin    kayıt dışılık gerekçesiyle talep etmesi  üzerine Genel Sekreterliğimiz tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderilmiştir.

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi bu yazıdan amaç; kayıt içinde, vergisini ve sosyal güvenlik primlerini ödeyen, kira veren, çalışanlarına yüksek standartlar sağlamaya çalışan ve bunlar için bir bedel ödeyen firmalarımızın kayıt dışılık sonucu haksız rekabete maruz kalmasını önlemektir. Yoksa, vergisini ödeyen her girişimcinin yasaların belirlediği  sınırlar içinde, yükümlülüklerini yerine getirerek çalışma hakkı vardır. ASO’nun bu yazısında kastettiği, bireysel olarak yurt dışına iş yapılması değil, kayıt dışı olarak yapılan ve haksız rekabete yol açan girişimlerdir. Üstelik kayıt dışılıkla mücadele sadece ASO’nun değil, ülkesini seven tüm vatandaşlarımızın görevidir.

 

İlgilenenler, sosyal medyada yayılan yazışma görsellerinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığının nasıl incelenebileceğine değindiğimiz Resmî Yazı Doğrulama Rehberi başlıklı yazımıza göz atabilir.

 

Yorumunuzu yazınız...