Sosyal Medyada Paylaşılan Yeni Kabine Listeleri Sanılanın Aksine Asılsız
Kabine değişikliği söylentilerinin ayyuka çıktığı günlerde, Cumhurbaşkanlığı kabinesinde hangi isimlerin yer alacağı artık Ankara kulislerinde kulaktan kulağa fısıltı yoluyla değil, sosyal medyada ve elektronik iletişim platformlarında yayılır hâle geldi. Tabii ki, aslı astarı olmayan yanlış iddialarla birlikte.
Karşılaştığımız örnekleri paylaşalım…
2020 Yılından Asılsız Kabine Listeleri
Kabine revizyonu söylentilerinin yoğunlaşmasıyla birlikte “Bakanlar kurulu iddia sezonu” başlamış görünüyor. Sosyal medyada bu yönde bir hareketlenmeyle birlikte yine asılsız kabine listelerinin paylaşılmaya başlandığı görülüyor.
Sosyal medyada paylaşılan “Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar Listesi” görseli 2018 yılındaki atama kararının montajla düzenlenmiş hâli idi (Hazırlayan, aynı şablonu kullanıp fontu tutturamamış. 2 bakanlığı bölüp yeni bakanlıklar ihdas edilmiş (kendilerince) ve bakanlık teşkilâtı değişikliği kararından önce bakan ataması yapılmış).

2020 yılı Haziran ayı başında sosyal medyada dolaşıma sokulan asılsız kabine listesine dair Cumhurbaşkanlığı kararı
Berat Albayrak’ın 8 Kasım 2020 günü akşamı Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifasının ardından sosyal medyada dolaşıma giren aşağıdaki kabine listesi de gerçeği yansıtmıyor. Bahse konu atama listesi, yukarıda aktardığımız görseller üzerinde dokunuşlarla hazırlanmış.
2019 Yılından Asılsız Kabine Listeleri
Kabine revizyonu söylemlerinin tekrar gündeme gelmesiyle birlikte farklı bakanlık kombinasyonları içeren görsellerin sosyal medyada paylaşılmaya başlandığına daha önce de şahit olmuştuk.
23 Haziran 2019 tarihinde gerçekleşen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım’ın kaybetmesiyle birlikte AK Parti cenahının ağır yara almasının etkisiyle kabine değişikliği ihtiyacı söylemleri tekrar gündemde yerini buldu.
Böylelikle, “derin kulak” olduğunu iddia eden ya da öyle olduğu sanılan isimlerden yayılan bazı doğruluk payı olmayan listeler sosyal medyada ve Whatsapp aracılığıyla yayılmaya başladı. Ancak yayılma bu defa biraz daha farklı bir şekilde cereyan etti. Eskiden sınırlı sayıda liste dolaşımda bulunurken, iddialara göre yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde yer alacak isimlere ilişkin 18 farklı liste paylaşılır hâle gelmiş.
Öyle ki, bilgisayarda alelâde bir A4 parçasına yazılan notların da, Cumhurbaşkanlığı antetiyle birlikte oluşturulan resmi yazı benzeri formatların da Whatsapp gruplarındaki yankı çemberlerinde paylaşıldığına şahit oluyoruz.
Bu listelerden bulabildiklerimizi ve tarafımıza iletilenleri aşağıda bulabilirsiniz:
Görünen o ki herkes kendi gönlündekine göre bir kabine listesi hazırlıyor. Whatsapp gruplarında bu listeler kendilerine ulaştırılan kişiler de bunları gerçek sanıyor.
Bahse konu asılsız listelerin dolaşıma sokulmasına Bakanlık hevesi taşıyan kişilerin yol açtığı da iddialar arasında. Elbette başarılı ve ucuz bir PR çalışması olması ihtimal dahilinde.
Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Hakan, “‘Suriyeliler defolsun’ ile ‘Laf eden faşisttir’ arasında bir yer var!” başlıklı 1 Temmuz 2019 tarihli yazısında bu hususa değinmiş ve WhatsApp uygulaması aracılığıyla kendisine 18 ayrı kabine listesinin geldiğini şu sözlerle aktarmıştı:
TAK bir mesaj sesi… Açıyorum:
“Falanca bakan Ahmet, filanca bakan Mehmet” falan türü “hakikiymiş” süsü verilmiş bir liste.
*
Sonra yine aynı şey… Tak bir mesaj sesi… Bu sefer yine “hakikiymiş” süsü verilmiş bambaşka bir liste…
*
İki şey söyleyeceğim:
– BİR: Bu listelerin Whatsapp’larda falan dolaştırılmasının arkasında bakanlık hevesi taşıyanlar var, bundan eminim.
– İKİ: AK Parti’nin önündeki en büyük, en yakıcı, en sağlam tehlike işte tam da bu heva ve hevestir, bundan da eminim.
Hâlihazırda görevde bulunan kabine listesi şu şekilde:
- Cumhurbaşkanı: Recep Tayyip Erdoğan
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Fuat Oktay
- Adalet Bakanı: Abdulhamit Gül
- İçişleri Bakanı: Süleyman Soylu
- Milli Savunma Bakanı: Hulusi Akar
- Milli Eğitim Bakanı: Ziya Selçuk (MAYA okullarının kurucusu)
- Sağlık Bakanı: Fahrettin Koca
- Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı: Fatih Dönmez
- Çevre ve Şehircilik Bakanı: Murat Kurum
- Kültür ve Turizm Bakanı: Mehmet Ersoy (ETS Tur’un kurucusu)
- Gençlik ve Spor Bakanı: Mehmet Kasapoğlu
- Hazine ve Maliye Bakanı: Berat Albayrak
- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Mehmet Cahit Turan
- Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu
- Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı: Zehra Zümrüt Selçuk (KADEM Ankara Temsilcisi)
- Tarım ve Orman Bakanı: Bekir Pakdemirli
- Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Mustafa Varank
- Ticaret Bakanı: Ruhsar Pekcan