Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Mayıs 2023 Günkü Seçimin Ardından Sosyal Medya Profillerinde “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı” Yerine “Türkiye Cumhurbaşkanı “Unvanını Kullanmaya Başladığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zaferiyle sonuçlanan 28 Mayıs 2023 günü 2. turu gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına dair Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 1 Haziran 2023 tarihli ve 2023/1269 sayılı kararı 1 Haziran 2023 tarihli ve 32208 mükerrer sayılı Resmî Gazete‘de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçimiyle birlikte sosyal medya platformlarında “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı” yerine “Türkiye Cumhurbaşkanı” ibaresini kullanılmaya başlandığı sanılmış.

Recep Tayyip Erdoğan’ın Twitter hesabındaki “Türkiye Cumhuriyeti” ifadesini seçimlerin ardından kaldırdığını sanan paylaşımlar şöyle örneklenebilir:

 

Ozan Balık: “Türkiye Cumhurbaşkanı diye bir ünvan mı var ? Ne oldu Cumhuriyet’e ? Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı yazılmamasının nedeni nedir?”

 

Serkan Tanyildizi: “Türkiye Cumhuriyeti değil miydi @RTErdogan ?”

 

erdogan-turkiye-cumhurbaskani

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Twitter hesabına “Türkiye Cumhurbaşkanı” ibaresi yeni eklenmedi.

Arşiv taraması yapıldığında 2017 yılından bu yana bu unvanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sosyal medya hesaplarında kullanıldığı görülüyor.

 

“Türkiye Cumhurbaşkanı” unvanı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda atıf yapılan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) gibi kurumlarca kullanılan, geçmişte diğer cumhurbaşkanlarının da kullandığı yasal geçerlilik sahibi bir unvan.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tevdi edilen mazbatada da “Türkiye Cumhurbaşkanı” unvanı kullanılmıştı.

Mazbatada geçen cümle “28 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı Seçiminde Sayın Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhurbaşkanı seçilmiştir.” şeklinde idi.

 

turkiye-cumhurbaskani-mazbata

 

“Türkiye Cumhurbaşkanı” unvanı yeni bir kullanım değil. Eski Cumhurbaşkanlarının da “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı” unvanının yanı sıra “Türkiye Cumhurbaşkanı”nı kullandığı, Anayasamızda “Türkiye Cumhurbaşkanı” unvanına yer verildiği biliniyor.

 

turkiye-cumhurbaskani-anayasa-1945

 

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası‘nın “yürütme erki” hakkındaki güncel hükmü (16 Nisan 2017 tarihli 6771 sayılı Kanun’un 16. maddesi ile yapılan değişiklikle birlikte) “Yürütme yetkisi ve görevi” başlıklı 8. maddesinde “Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı tarafından, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir” şeklindedir. Ancak, 15 Ocak 1945 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan 1924 Anayasası‘nın Türkçeleştirilmiş halinde da bu madde “Türkiye Cumhurbaşkanı, Büyük Millet Meclisi kamutayı tarafından ve kendi üyeleri arasından bir seçim dönemi için seçilir. Cumhurbaşkanlığı görevi, yeni Cumhurbaşkanının seçimine kadar sürer. Yeniden seçilmek olur.” şeklinde idi.

 

1924 anayasası 15 ocak 1945
Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nu Türkçeleştirerek yenileyen 10 Ocak 1945 tarihli 4695 sayılı Kanun

 

Türkiye Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün Milletvekili seçimi münasebetiyle Türk Milletine beyannamesinde de bu unvanın kullanıldığı görülüyor.

Abdullah Gül‘ün, Ahmet Necdet Sezer‘in, Süleyman Demirel‘in, Turgut Özal‘ın Cumhurbaşkanı seçildiğine dair Resmî Gazete’de yayımlanan TBMM kararlarında da “Türkiye Cumhurbaşkanı” ibaresi geçmiş.

 

abdullah-gul-turkiye-cumhurbaskani ahmet-necdet-sezer-turkiye-cumhurbaskani suleyman-demirel-turkiye-cumhurbaskani turgut-ozal-turkiye-cumhurbaskani

 

Eski Cumhurbaşkanlarının ev sahipliklerinde düzenlenen etkinlikler için hazırlanan davetiyelerde “Türkiye Cumhurbaşkanı” unvanının kullanıldığı anlaşılıyor.

 

suleyman-demirel-davetiye abdullah-gul-davetiye ahmet-necdet-sezer-davetiye cevdet-sunay-davetiye fahri-koruturk-davetiye

 

Yorumunuzu yazınız...