NASA 31 Mayıs 2023 Tarihli Toplantısında Uzaylıların Varlığını Kabul Eden Bir Açıklama Yapmadı

NASA, daha önce UFO olarak adlandırılan ve daha kapsayıcı olması nedeniyle UAP (“unidentified anomalous phenomena” – “tanımlanamayan hava olayları”) olarak tanımlamaya başladığı açıklanamayan anormal olaylar üzerine bilgilendirme yaptı.

 

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından 31 Mayıs 2023 günü düzenlenen basın toplantısının ardından UFO ve uzaylılar yeniden dünya kamuoyunun gündeme oturdu.

NASA 2022 yılı Haziran ayında tanımlanamayan hava olayları ile ilgili araştırma ekibi kurmuştu.

Scott Kelly liderliğindeki 16 kişilik özel ekip 31 Mayıs 2023 günkü toplantıda “uçak veya doğal afet olmayan hava olayları” hakkında araştırmalarında kat edilen mesafe hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

 

 

 

Söz konusu toplantıda NASA’nın uzaylıların varlığını keşfettiğini duyurduğuna dair aktarımların basın organlarında ve sosyal medya platformlarında yer aldığı görüldü.

Ne yazık ki, “NASA ve Pentagon UFO görüntülerini doğruladı” haberi ülkemizde “NASA uzaylıları doğruladı” şeklinde anlaşılmış.

Bahsi geçen toplantıda NASA dünya genelinde sıkça karşılaşılan ancak henüz tam olarak çözümlenememiş olan tanımlanamayan uçan cisim görüntülerini paylaşarak UFO yerine daha kapsayıcı yeni bir tanım kullanacağını aktardı.

NASA, geçtiğimiz yıl ABD Savunma Bakanlığı’na ait bir insansız hava aracı (İHA) tarafından kaydedilen ve binaların üzerinde hızla hareket eden metalik bir küreyi gösteren görüntü paylaşılarak, nesnenin henüz ne olduğunun tespit edilemediği belirtti.

 


Yani NASA, 1-4 metre büyüklüğünde uçan metal kürenin UFO olduğunu kabul etti. Ancak NASA, görüntüdeki uçan cismin uzaylılara ait bir UFO olduğunu açıklamadı, nesnenin ne olduğunu açıklayamadıklarını duyurdu. NASA ekibi dünya dışında bir hayatın varlığını kanıtlayabilecek bir şey bulamadıklarını açıkladı.

 

uap-Unidentified-Aerial-Phenomena-tanimlanamayan-hava-olayi

 

NASA, gökyüzünde, uzayda ya da su altında gözlemlenip mahiyeti belirlenemeyen cisimler hakkında daha kapsayıcı bir tanım sunmak için “tanımlanamayan uçan nesne” yani UFO yerine “tanımlanamayan anormal olay” (“tanımlanamayan hava fenomeni”) (“unidentified anomalous phenomena”) kavramını kullanmaya başlayacağını duyurdu (Daha önce “tanımlanamayan uçan nesnelere” (unidentified flying object – UFO) ait olduğu sanılarak paylaşılan görüntülere değinmiştik).

NASA’nın araştırma ekibi, dünya genelinde 800’ün üzerinde UAP’nin resmi kaydının yer aldığını, bunlardan yalnızca % 2-5 kadarının “anormal gözlem” kategorisine alındığını aktardı.

Açıklanamayan cisimlerin “dünya dışı” olduğu seçeneğinin göz ardı edilmediği de belirti.

UAP’leri inceleyen NASA ekibinin başkanı David Spergel herhangi bir uzaylı veya dünya dışı yaşamla karşılaşıp karşılaşmadığına dair gelen soruya “Artık dışarıda pek çok gezegen olduğunu biliyoruz, bu nedenle yaşam için pek çok potansiyel ortam var. Henüz Dünya’nın ötesinde yaşam bulamadık ama bakıyoruz” yanıtını sunmuş ve “uzaylıları keşfederlerse bulduklarını paylaşacaklarını” söyledi.

NASA ekibi, UAP’ler hakkındaki raporlarının gelecek Temmuz ayında yayımlanacağını açıkladı.

UAP’ler hakkında NASA’nın yapmış olduğu açıklamaya ilişkin Türkiye Uzay Ajansı tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

UFO (Unidentified Flying Object) ‘Tanımlanamayan Uçan Nesne’ anlamına gelmektedir.

 

İlgili kuruluşlar bu tanımı kısıtlı bulduğundan UAP (Unidentified Anomalous Phenomena) ‘Tanımlanamayan Anormal Olay’ şeklinde yeni bir tanımlama yapmıştır. Yani sadece tanımlanamayan nesneler değil, tanımlanamayan şekilde gerçekleşen olayların da kapsandığı yeni bir terim kullanılmaktadır. Ayrıca yalnızca hava değil, su ve uzay ortamı da bu tanımın kapsamında yer almaktadır.

 

UAP saptamalarının, özellikle Dünya dışı yaşamın varlığına ilişkin işaretleri bulundurduğu düşüncesine kapılmak doğru değildir. Yapılan çeşitli UAP ihbarlarının çoğunun meteoroloji balonları, Starlink Uyduları, drone’lar ve hatta hava çöplerinden kaynaklanan yanılgılar olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca görüntüleme yapan veya veri almakta kullanılan bazı cihazlardaki bozukluklar da bu yanılgının doğmasına sebep olabilmektedir.

 

UAP çalışmalarının odaklandığı alan düşünülenin aksine Dünya dışı yaşamın tespiti değil daha çok hava savunması ve güvenliği alanlarıdır.

 

UAP KAPSAMINDA OLAN NEDENLER

🔸Havadaki Karmaşa: Bu nesneler arasında kuşlar, balonlar, eğlence amaçlı insansız hava araçları bulunur.

🔸Doğal Atmosferik Olaylar: Doğal atmosferik olaylar, bazı kırmızıöte ve radar sistemlerinde kaydedilebilen buz kristalleri, nem ve termal dalgalanmaları içerir.

🔸Gizli Çalışmalar: Kuruluşların teknoloji geliştirmelerinden ve gizli programlarından kaynaklı çalışmalardır

🔸Çeşitli Yapılanmaların Çalışmaları: Devletler veya sivil toplum kuruluşları tarafından gerçekleştirilen çalışmalardır.

 

NASA çalışanı Umut Yıldız da konu hakkında şu izahatı sunmuştu:

“Bütün Twitter salak salak “NASA, UFO’ları doğrulamış” tweetleriyle doldu. Milletin UFO’dan anladığı uzaylı olduğu için ben “yok öyle bir şey” desem de bu salak twikler binlerce kez paylaşılacak ve aylar sonra bile “ama hocom, NASA, UFO’ları doğrulamışto” soruları gelecek.🤦‍♂️ Bu milletin ufoyla bir problemi yok, İngilizce’yle problemi var. Şu “kendine yetecek kadar” İngilizce yetmiyor işte. 4 saatlik programda böyle bir şey denmedi, doğrulanmadı. Özet olarak gökte ilginç şeylere tanık olunabiliyor, biz de araştırıyoruz dendi, bu kadar. Harbiden bu kadar. Bize de bu kadar, size de bu kadar. Benim yukarıda tanıdıklarım var deseniz de bu kadar, torpilsiz olsanız da bu kadar.”

“Hayır olay bu değil. Siz/insanlar büyük umutlara kapılıyorsunuz. Havada anlaşılamayan olayların olması kadar doğal bir şey yok. Ama biraz üstüne düşünce bir şekilde açıklanabiliyor. NASA da rapor edilen bu olaylara kayıtsız kalmayıp henüz açıklanamamış olayları açıklamak üzere bir kurul kurmuş ve araştırıyorlar. Yani cevaplar, helyum balonu, aurora, starlink vs falan çıkacak büyük ihtimalle. Uzaylılar var olsa keşke dükkan sizin.”

“Her ne kadar UFO, “Unidentified Flying Object” anlamına gelse de yani tanımlanamayan uçan cisim, bugün uzaylılar ile eşanlamlı hale geldi. Havaya baktınız, bir şey gördünüz, tanımlayamadınız, bir UFO’dur, uzaylı değil! Artık bu tür tanımlanamayan cisimler NASA’da UAP olarak adlandırılıyor yani “Unidentified Aerial Phenomena”. Yani henüz uzaylı muzaylı yok, sadece açıklayamadığımız hava olayları var, araştırılıyor. Bugün bunlar hakkında NASA’ya sorular soruluyor, merak edenlere…”

 

Astrofizikçi Ogetay Kayali‘nin sunduğu açıklama ise şöyleydi:

“‼️ NASA uzaylıları falan açıklamadı arkadaşlar.

Hatta UFO kelimesi uzaylı ile karıştırılmasın diye UAP (tanımlanamayan anormal fenomen) adı verildi. Havadaki, karadaki, sudaki her şeyi kapsıyor.

Ayda 50-100 adet rapor geliyor, bunların neredeyse tamamı kolayca açıklanıyor.

Zaten bu kadar uzaylı fink atsa hepimiz biliriz.

İçlerinden birkaçı açıklanamayan olarak kalabiliyor. Burada açıklanamıyor olması, seçeneklerden hiçbirine uymadığı anlamına gelmiyor. Bazen veri yetersiz olduğu için, doğru bir çıkarım yapmak mümkün olmuyor.

Misal, 2004’ten 2021’ye kadar askeri pilotlar 144 rapor vermiş. Bunların yalnızca tek bir tanesinin ne olduğu açıklanamamış durumda. Anlamlı bile olmayabilir, ama makul davranmak adına, açıklanamadığı için olası tüm tehlikeler düşünülür.

Bu uzaylıların olası açıklama olduğu anlamına gelmiyor. Tam aksine, çok düşük bir olasılık olduğu, olası açıklamalar listesinde en altlarda yer aldığı halde göz ardı edilmeyeceğini ima ediyor. Öyle de olmalı.

Neden ara sıra bunların paylaşıldığı sorusu da önemli. Genelde politika meselesi. Şeffaflık politikası bu ara hakim. NASA bizden ne saklıyor algısını yıkmaya çalışıyorlar. Lakin askeri sırlar barındıran şeyleri de öylece açıklayamazsınız. Ayrıca niye bilesiniz?

İşin en garip yanı bu. Merakı takdir ediyorum da biraz abartıyoruz sanki. Mesela çıksa NASA uzaylı var dese, ne yapacaksınız? Hayatınızda ne değişecek tam olarak? Çaya şeker koymak yerine bisküvi mi banmaya başlayacaksınız? Takmayın kafaya bu kadar, deli olursunuz bak.”

 

Yorumunuzu yazınız...