NASA’nın Salda Gölü İle İlgili Yaptığı Açıklamalarda “Eşi Benzeri Yok. Tek Benzeri Mars’ta Var. Öyle Özel Bir Yer Ki Ayakla Bile Basmayın. Toplu İğne Bile Çakmayın!” Şeklinde Bir İfadeye Rastlanamıyor

Salda Gölü’nün doğal yapısının korunması için tedbir çağrısı birçok kişi ve kuruluş tarafından yapılsa da, “göle ayakkabıyla dahi girilmemeli” uyarısı Salda hakkında paylaşımlar yapan NASA’ya ait değil.

 

Son yıllarda giderek popülerleşen, masmavi suları ve beyaz kumlarıyla ünlü doğa harikası Salda Gölü’nün bahsi geçtiğinde ilk dile getirilen hususlardan biri, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Salda’ya ayakkabıyla bile girilmemesi uyarısında bulunulduğu oluyor.

Artan ilgi ve çevresine inşa edilmesi planlanan yapılarla birlikte ekosistemine yönelik risklerin arttığı, Salda Gölü’nün geleceğinin tehlike altına girdiği hususları birçok doğa sever, bilim insanı ve sivil toplum örgütü tarafından aktarılmıştı.

Bu uyarılara NASA’nın da “Eşi benzeri yok. Tek benzeri Mars’ta var. Öyle özel bir yer ki ayak bile basmayın. Toplu iğne bile çakmayın!” çağrısının eşlik ettiği ileri sürülmüştü.

Salda Gölü, NASA tarafından Mars 2020 misyonunda hedef alan olarak seçilen Jezero Krateri’ndeki eski göle, “jeolojik ve mineralojik” benzerliğe sahip tek göl olma özelliğini taşıması nedeniyle dünya kamuoyunun ilgisini çekmişti.

Ancak, NASA’nın “Salda Gölü’ne ayakkabı ile bile girilmemeli” uyarısını içeren bir açıklaması bulunmuyor.

NASA’ya ait internet sitesi ve sosyal medya hesaplarında bu yönde bir aktarıma rastlanamıyor.

Salda Gölü’ne dair NASA’nın aktardığı içeriklerde gölün Mars’taki Jezero Krateri’yle benzer mineraloji ve jeoloji içerdiği belirtilerek, Salda’nın milyarlarca yıl önce bir göle sahip olduğu düşünülen Jezero Krateri’ndekilere benzer karbonat mineralleri ve deltalar içeren dünyadaki bilinen tek göl olduğu belirtilmişti.

“NASA Earth” adlı Twitter hesabından 31 Temmuz 2020 günü yapılan paylaşımda, Mars’taki Jezero Krateri’ndeki benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olduğu belirtilen Salda Gölü ile ilgili araştırma sonuçları paylaşılmıştı.

 

nasa salda

 

8 Ekim 2021 tarihli paylaşımda ise Salda Gölü’ndeki kayaların ve Mars’taki Jezero Krateri’ndeki kayaçların birbirine benzediği kanaati tekrar şöyle dile getirilmişti:

“Mars’ın milyarlarca yıl önce nasıl gözüktüğünü hiç merak ettiniz mi? Biz ediyoruz. Bugün Mars’ın yüzeyi böyle nefis kesici su manzaralarından yoksun. Mars kaşifi Perseverance, bilim adamlarının 3.5 milyar yıl önce bir göl ve nehir deltasının aktığını tahmin ettiği Jezero Krateri’ni keşfetmekle meşgul. Fotoğraftaki kayalar, bilim adamlarının Kızıl Gezegen’in milyarlarca yıl önceki haline benzediğini düşündükleri bir bölgeyi, Türkiye’deki Salda Gölü’nün kıyısını süslüyor. Sudaki mineraller ve tortular aracılığıyla zamanla oluşan bu deniz kıyısındaki konum, gezegenimizdeki yaşamın bilinen en eski fosilleşmiş kayıtlarını sunuyor. Bilim adamları, Dünya’daki mikrobiyal fosilleri inceleyerek, milyarlarca yıl önce Mars’ta akan su ve tortulardan mikrobiyal yaşam belirtilerini daha iyi anlayabileceklerini umuyor.”

 

nasa salda mars

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından gölde yürütülen “Mikrobiyal Ekoloji ve Biyoçeşitlilik Araştırmaları” ile NASA’nın çalışmalarına destek olmak amacıyla Salda Gölü Bilim Merkezi Projesi’nin hazırlandığı basına yansımıştı.

“Salda’ya ayakla bile basılmamalı” uyarısının geçmişi incelendiğinde, bu uyarıda bulunduğu açık kaynaklara yansıyan ilk kişinin Salda Gölü ile ilgili araştırmalar yürüten hidrobiyolog Erol Kesici olduğu anlaşılıyor.

Erol Kesici, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Salda Gölü için söylediği “ayakkabınızla bile basmayın” sözünün NASA’ya yanlışlıkla atfedildiğini şöyle dile getirmişti:

“YILLAR öncesi Salda Gölü için söylemiş olduğum, AYAKKABIMIZLA BİLE BASMAYINIZ Sözü, Bu günlerde NASA’nın sözüymüş gibi paylaşılmakta…Biz bize ne zaman değer vereceğiz? #Salda#çevre# Burdur”

 

erol kesici salda golu

 

“Ekoloji Radarı ; bu “ NASA’nın ayakkabıyla bile ….” Bilgisine nereden , hangi kaynaktan aldınız?int. araştırırsanın2018 yılında ve sonrasında Salda Gölü’nde 35 yıldır araştırma yapan ve yapmakta olan bana (SDÜ ESÜF Öğ.Üy.-TTKD BilDan Hidrobiyolog Erol KESİCİ’ye) aittirBiliniz”

 

 

Kesici, Salda’ya inşaat planları ile ilgili “Ayakkabınızla bile basmayınız dediğimiz Salda Gölü’ne ‘binalarla basmayınız!'” uyarısında bulunmuştu.

 

 

İddia Doğruluk Payı tarafından da ele alınmıştı.

Yorumunuzu yazınız...