“Da Vinci Cerrahi Robotu”, Japonlar ya da NASA Tarafından Değil Intuitive Surgical Adlı ABD Merkezli Firma Tarafından Üretilmiş

 

Sosyal medyada “Japonların tıpta geldikleri son nokta… Da Vinci Robotu” notuyla sosyal medyada aktarılan video ve ilgili paylaşımlar şu şekilde:

 

 

 

 

Robot yardımlı laparoskopi ameliyatı olarak da bilinen “da Vinci cerrahi robotu”, ne Japon inovasyonu ne de tıpta son nokta.

Videoda görülen robotik ameliyat sistemi ABD üretimi… 20 yıla aşkındır başta üroloji olmak üzere birçok cerrahide kullanılmakta olan robot yeni bir teknoloji değil (robotik cerrahinin geçmişi için incelenebilecek bir makale: “Takács, Árpád & Nagy, Dénes & Rudas, Imre & Haidegger, Tamas. (2016). “Origins of surgical robotics: From space to the operating room“. Acta Polytechnica Hungarica Vol. 13. No. 1. 13-30”)…

Adını “Leonardo da Vinci” den alan “da Vinci” robotunun, uzun süre uzayda kalmak zorunda olan astronotlara acil durumlarda uzaktan müdahale edilebilmesi için Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (National Aeronautics and Space Administration – NASA) tarafından üretildiği yaygın şekilde dile getiriliyor.

Robotik cerrahinin NASA Araştırma Merkezi’nde çalışan araştırmacılar, sanal gerçeklik sistemini inceleyen mekanik mühendisler ve ABD Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi Araştırma Merkezi’nde çalışan robot teknolojisi uzmanları tarafından geliştirildiği biliniyor.

NASA, da Vinci robotik ameliyat sisteminin geliştiricisi değil. NASA tarafından ZEUS adlı robotik ameliyat sistemi geliştirilmiş. Ancak “da Vinci”, Intuitive Surgical adlı ABD merkezli firma tarafından üretilmiş. Japon Medicaroid firması tarafından geliştirilen cerrahi robot sisteminin adı ise Hinotori‘dir…

 

 

Paylaşılan kolaj videoda, da Vinci ile üzüm üzerinde yapılan operasyona ait görüntüler de yer almış.

 

 

1997 yılında prototipi ortaya çıkarılan robotik cerrahi sistemi ilk olarak kolesisektomi yani safra kesesi ameliyatında denenmiş. Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından 2000 yılında verilen onayla kalp ve damar cerrahisi ameliyatlarında kullanılmaya başlanan da Vinci robotik ameliyat sisteminden 2004 yılından bu yana ülkemizde üroloji, kadın ve doğum, genel, pediatri ve kulak burun boğaz cerrahileri başta olmak üzere birçok ameliyatta istifade ediliyor.

Hasta konsolu ve cerrah konsolu olmak üzere üç bölümden oluşan da Vinci robotu, ameliyatın yapılmasında kullanılacak el aletlerini taşıyan 4 kola sahiptir. Ucundaki el aletleri vücut içerisine ciltte açılan 0.5-1cm çapındaki deliklerden yerleştirilen kollardan biri ameliyat sahasının görüntüsünü dışarıya veren yüksek çözünürlüklü kamerayı taşırken diğer 3 robotik kolla cerrah ameliyatı gerçekleştirmektedir.

 

 

Yorumunuzu yazınız...