Fotoğrafın 1914 Noel Ateşkesi Sırasında Alman ve İngiliz Askerler Arasında Yapılan Futbol Maçına Ait Olduğu İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Birinci Dünya Savaşı sürerken 25 Aralık 1914 tarihinde, yani Noel gününde ilginç bir an yaşandı.

Papa 15. Benedict’in Noel Bayramı sebebiyle geçici bir ateşkes ilân edilmesi önerisi savaşan taraflarca kabul görmese de, cephede adı konulmamış bir ateşkes yapıldı. Resmî olmayan bu ateşkes esnasında İngiliz, Fransız ve Alman askerlerin siperleri geçerek ara bölgede yiyecek ve hediyelik eşya alışverişinde bulundu. Alman ve İngiliz askerlerin, Noel nedeniyle gayrıresmî olarak savaşı durdurduğu bu an “Noel Ateşkesi” olarak adlandırılmaktadır. 

 

 

1914 yılının 25 Aralık gününde resmî olmayan bu ateşkes sürecinde İngiliz ve Alman askerlerin aralarında düzenlediği futbol maçını resmettiği iddiasıyla bazı görsellerin paylaşıldığına şahit oluyoruz.

 

noel maçı

 

Bu fotoğrafın “Birinci Dünya Savaşında savaşan Alman ve İngiliz askerleri, Noel Günü ateşkesi sırasında siperlerinin ortasındaki alanda birlikte futbol oynarken, 25 Aralık 1914” notuyla paylaşıldığı görülüyor.

 

noel ateşkesi futbol maçı

 

noel ateşkesi futbol maçı

 

noel ateşkesi futbol maçı

 

Ancak sanılanın aksine bahse konu fotoğraf, 1914 Noel Ateşkesi esnasında değil 1915 yılında çekilmiş. Fotoğraftakiler de maç yapan Alman ve İngiliz askerler değil, sadece İngiliz askerler.

Imperial War Museum kayıtlarında “Selanik’te futbol oynayan 26. Tümen Mühimmat Takımının (Ordu Hizmet Kolordusu) görevlileri ve adamları, 1915 Noeli” (“Officers and men of 26th Divisional Ammunition Train (Army Service Corps) playing football in Salonika, Christmas 1915”) notuyla yer almaktadır.

 

noel ateşkes maçı

 

Alman ve İngiliz askerlerin Birinci Dünya Savaşı’nda 1914 Noel Ateşkesi’nde bir an için savaşı unuttuğu ve futbol oynadığı ana ait olduğu iddiasıyla paylaşılan bir diğer fotoğraf da aslında Virginia Mayo’nun yeniden canlandırma temalı kaydının siyah beyaz versiyonu.

 

noel barış maçı

 

1914 Noelindeki gayrıresmî barış anına cephede tanık olan kişiler, Alman ve İngiliz tarafları arasında bir futbol maçı organize edildiğini belirtirken, bir maç yerine askerler arasında küçük çaplı karşılıklı paslaşmaların yapıldığı yönünde beyanlar da mevcut.

I. Dünya Savaşı’nın patlak verdiği 1914 yılı Noelinde Belçika’nın Ploefsteert kasabası çevresindeki batı cephe hattında Alman ve İngiliz askerlerin görüntülendiği fotoğraf Cyril Drummond tarafından kaydedilmişti.  Alman 134. Saxon Alayı ve Royal Warwickshire Alayı’ndan askerlerin iki cephe arasındaki silahsız bölgede görüntülendiği fotoğraf şu şekilde:

 

1914 noel barisi
Fotoğraf: Cyril Drummond

 

1914 Noel Ateşkesi anısına Liverpool’daki St Luke’s Kilisesi’ne İngiliz ve Alman askerlerin futbol maçına ait bir heykel dikilmişti.

 

noel ateşkesi heykel

 

Yorumunuzu yazınız...