Orhan Uğurlu Kurum İsimlerini Yanlış Aktarmış
Orhan Uğurlu, Yeniçağ Gazetesi’nde 16 Aralık 2017 günü yayınlanan “Zamlar yağıyor aklımız almıyor” başlıklı yazısında kurum isimlerinin 24 yıl önceki haline yer vermiş:
"Altın Tahvili, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından büyük bir ekonomik hamle olarak açıklandı ama ilk parti hayal kırıklığı yaratınca 15 Eylül'de "Altın Tahvili ilgi görmedi" diye yazmıştım da Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı basın müşavirliği yetkilileri arayıp cüzi bir miktar Altın Tahvili satıldığını söylemiş, kampanyanın devam ettiğini vurgulamışlardı."
Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı isimli bir kurumumuz Uğurlu’nun yazısının yayımlandığı tarih itibarıyla mevcut değildi. Hazine Müsteşarlığı vardı.
Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı 1983 yılında kurulmuştur. 11 yıl hizmet verdikten sonra 1994 yılında Hazine Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı isimleri ile iki ayrı kuruluş haline getirilmiştir.
2011 yılında ise 637 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın tüm hizmet birimleri ile Hazine Müsteşarlığı’nın Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlükleri birleştirilerek Ekonomi Bakanlığı kurulmuştur.
Biraz güncelleme gerek yani.
Deniz Gökçe ve Devlet İstatistik Enstitüsü
Deniz Gökçe, Akşam Gazetesi’nde 3 Kasım 2016 günü yayınlanan “Döviz Harcamasına Dikkat Etmeliyiz” başlıklı yazısında Türkiye İstatistik Kurumunun eski ismini kullanmış:
"Devlet İstatistik Kurumu ülkemizde en iyi çalışan kamu birimlerinden biridir. DİE 31 Ekim tarihinde iki adet güncel ve önemli haber bülteni yayınladı."
Bahsettiği kurumun güncel doğru adı: Türkiye İstatistik Kurumu, kısaca TUİK.
Eski adı ise Devlet İstatistik Enstitüsü, yani kısaca DİE idi.
Deniz Gökçe biraz nostalji yapmış.
Rahim Er ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı
Rahim Er, Türkiye Gazetesi’nde 21 Aralık 2015 günü yayınlanan “Afrika’yla Kucaklaşmak” başlıklı köşe yazısında Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na değinirken mühim bir hata yapmış:
"Cumartesi günü Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Daire Başkanlığı'nın İstanbul'da tertiplediği bir toplantıdaydık. Türkiye ve Afrika Düşünce Kuruluşları bir araya geldiler. İlgi yüksek, konuşmalar muhtevalıydı. Nitekim Tunuslu Hayreddin Paşa hatırlatması, adı geçen daire başkanı Kudret Bülbül'e aitti. Burada da Afrika, dünyanın kalbine benzetildi. Bu, şu demektir. Kalb ölürse, dünya yaşamaz."
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Rahim Bey’in belirttiği gibi bir “Daire Başkanlığı” değildir. Başbakanlığa bağlı müsteşarlık düzeyinde bir kamu kurumudur. Kurumun başkanlığını üstlenen Doç. Dr. Kudret Bülbül de Daire Başkanı değildir haliyle. Kurumun, müsteşar düzeyinde başkanıdır.
Ömer Dinçer ve Kamudaki Uzman Kadrolar
Kurum ismi ile ilgili bir hata olmasa da kurum çalışanlarının unvanları hakkında Ömer Dinçer gibi bir ismin düştüğü hatayı da not edelim istedik.
Ömer Dinçer, Habertürk Gazetesinde 6 Mart 2017 günü yayınlanan “Kamu personel reformu şart” başlıklı yazısında kamu sektöründe istihdam edilen uzman ünvanlı kadrolara dair bir hata yapmış:
"Şimdi pek çok bakanlıkta uzman eleman yetiştiriliyor. Ancak 2011 yılına kadar sadece Başbakanlık, DPT ve Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası’nda uzman kadrolar bulunuyordu."
Ömer Dinçer, gerek bakanlık dönemi gerekse Başbakanlık Müsteşarlığı döneminde “kamu personel reformu” adına çalışmalar yapmış deneyimli bir isim. Ancak, 2011 yılı öncesinde kamu kurumlarında uzman ünvanıyla personel istihdam eden kurumlar sadece saydıklarıyla sınırlı değildi.
Ömer Dinçer’in bu iddiasının doğru olmadığına ilişkin olarak 2011 yılı Kasım ayında çıkarılan -eşit işe eşit ücret düzenlemesi olarak da anılan- 666 sayılı KHK‘da zikredilen uzmanlık kadrolarını aktarmamız yeterli olur diye düşünüyoruz:
- Başbakanlık Uzmanları,
- Kalkınma Bakanlığı Planlama Uzmanları,
- Hazine Uzmanları,
- Dış Ticaret Uzmanları,
- Diyanet İşleri Uzmanları,
- Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanları,
- Avrupa Birliği İşleri Uzmanları,
- Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Uzmanları,
- Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Uzmanları,
- Türkiye İstatistik Kurumu Uzmanları,
- Devlet Personel Uzmanları,
- Afet ve Acil Durum Yönetimi Uzmanları,
- Maliye Uzmanları,
- Sosyal Güvenlik Uzmanları,
- Ulaştırma ve Haberleşme Uzmanları,
- Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uzmanları,
- Denizcilik Uzmanları,
- Çalışma Uzmanları,
- Yurt Dışı İşçi Hizmetleri Uzmanları,
- İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları,
- Millî Eğitim Uzmanları,
- TİKA Uzmanları
- Sağlık Uzmanları,
- Devlet Gelir Uzmanları,
- Marka Uzmanları,
- Patent Uzmanları,
- Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Uzmanları,
- Bakanlık ve Bağlı Kuruluşların A.B. Uzmanları,
- Savunma Sanayi Müsteşarlığı Uzmanları,
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Uzmanları,
- İstihdam Uzmanları,
- Kültür ve Turizm Uzmanları,
- Yazma Eser Uzmanları,
- Vakıf Uzmanları,
- Tapu ve Kadastro Uzmanları,
- Sanayi ve Teknoloji Uzmanları,
- Çevre ve Şehircilik Uzmanları,
- Orman ve Su İşleri Uzmanları,
- Meteoroloji Uzmanları,
- Gençlik ve Spor Uzmanları,
- Gümrük ve Ticaret Uzmanları,
- İhracatı Geliştirme Uzmanları,
- Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanları,
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Uzmanları,
- Basın ve Enformasyon Uzmanları,
- Yüksek Kurum Uzmanları,
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzmanları,
- Defterdarlık Uzmanları,
- İçişleri Bakanlığı İl Planlama Uzmanları,
- Adalet Uzmanları,
- Dışişleri Uzmanları,
- Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanları,
- Diyanet İşleri Uzmanları,
- Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Uzmanları,
- Millî Savunma Uzmanları
Hülasa, 2011 yılına kadar uzman kadrolar sadece Ömer Çelik’in saydığı kurumlarda çalışmıyordu. Yukarıda sayıldığı üzere neredeyse tüm kurumlarda uzman ünvalı kadrolar görev almaktaydı.
Yasin Aktay ve Arthur Neville Chamberlain’in Maliye Bakanlığı
Yasin Aktay, Yeni Şafak Gazetesi’nde 7 Aralık 2015 günü yayınlanan “Putin Suriye’de Hitleri’ mi Arıyor” başlıklı yazısında İngiltere eski Maliye Bakanı Arthur Neville Chamberlain üzerinden Hitler analojisiyle Rusya’nın Suriye politikasına değinirken mühim bir hata yapmış:
"Siyasî tarihin en ilginç figürlerinden birisi Arthur Neville Chamberlain'dir. 1929 Krizinin ardından çökme noktasına gelen İngiliz ekonomisini toparlayabilmek için Hazine Müsteşarlığında geçirdiği süre onun Sir Baldwin'den sonra Britanya'nın Başbakanı olmasının kapısını aralamıştır."
Arthur Neville Chamberlain’in 1931-37 yılları arasında görevi “Chancellor of the Exchequer”‘dı, yani İngiltere Maliye Bakanı, Hazine Müsteşarı değil. Müsteşarlık, Bakanın altında bürokratik bir pozisyonu temsil etmekte.
Wikipedia’dan özgeçmiş yazınca sonuçları bu şekilde oluyor…
Ayşe Baykal Meclis Komisyonuna Dair Bazı Hatalı Bilgiler Paylaşmış
Ayşe Baykal, Hürriyet Gazetesi’nde 21 Kasım 2016 günü yayınlanan “Cinsel istismar önergesine iki farklı yaklaşım” başlıklı yazısında TBMM Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Olayları Araştırma Komisyonu’nun 24 Şubat 2016 günkü toplantısına dair hatalı birtakım bilgiler paylaşmış:
"Aynı komisyonda yine CHP Milletvekili Leyla Tan Hanımefendi de çevresinde on yıl ceza almış mağdur olan kişilerden bahsetmiştir."
Leyla Tan, CHP milletvekili değildir. İlgili Komite toplantısında “erken yaşta evlilikler” hakkında bir sunum yapan “erken yaşta evlenmiş” bir hanımefendi. Tabir-i caizse bir “mağdure”.
"Melike Basmacı, CHP Denizli milletvekili. İnşaat Mühendisi. Aile Bütünlüğünün Korunması ve Boşanmaları Araştırma Komisyonu üyesi."
Melike Basmacı, tam adıyla “Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”nun üyesi değildir.