Türkiye’de Satılan Oreo Marka Ürünlerin Domuz Yağı ve Sütü İçerdiği ve Bu Nedenle Helâl Olmadığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Oreo marka bisküvilerin domuz yağı ve sütü içerdiği ve bu nedenden ötürü helâl olmadığı iddiası bir süredir dile getiriliyor.

 

Bu yöndeki aktarımlar şöyle örneklenebilir:

 

gzt.com/jurnalist: “Oreo bisküvileri helal değil: Yetkililer doğruladı”

Yeni Şafak: “Oreo’nun helal olmadığı ortaya çıktı”

Filiz’in Düşünceleri (@filiz175): “Oreo bisküvisinin yağlı ve domuz sütünden yapıldığı için müslümanlara haram olduğunu biliyor muydunuz.!?”

 

oreo-biskuvisi-domuz-sutunden

 

Oreo bisküvilerinin helal olmadığı iddiası, “OREO Cookie” adlı “Oreo” uzantılı resmî Twitter hesabından 11 Mayıs 2022 günü Oreo’nun helâl olup olmadığı yönündeki soruya verilen ve hemen silinen “Ulaştığınız için teşekkürler. OREO bisküvileri helâl değil.” yanıtıyla birlikte yaygınlık kazanmış (Oreo’nun Twitter hesabından yapılan bu paylaşıma benzer başka bir tweetin bulunmadığı, silinen tweetin sehven atılmış olabileceği anlaşılıyor).

 

oreo-helal-degil-tweeti

oreo-helal-degil-aciklamasi

oreo-helal-degil-silinen-tweeti

 

Türkiye’de satılan Oreo markalı bisküvilerin haram olduğu, içinde domuz yağı ya da sütü barındırdığı iddiası gerçeği yansıtmıyor.

Oreo paketlerinde domuz yağı ya da sütü içerdiğine dair bir not yer almıyor.

Tam aksine, Oreo paketlerinde “ürünümüz domuz yağı ve diğer domuz katkılarını içermez” ibaresinin yer aldığı görülebiliyor.

 

oreo-biskuvi-icindekiler

 

(38 gramlık) Oreo bisküvisinin paketinde aktarılan içindekiler listesi şöyle:

“Buğday unu (gluten içerir), şeker, bitkisel yağ (palm), yağı azaltılmış kakao tozu(%3,5), nişasta, glukoz-fruktoz şurubu, kabartıcılar (sodyum hidrojen karbonat, amonyum hidrojen karbonat), tuz, emülgatör (soya lesitini), aroma verici. Süt içerebilir.”

 

oreo-paket-icindekiler

 

oreo-icindekiler

 

Oreo’nun, Müslüman yoğun nüfusa sahip ülkelerde helal sertifikasına sahip olduğu, farklı birçok çeşidinin hayvansal ürün içermediği için veganlar ve vejetaryenler için de uygunluk arz ettiği biliniyor.

Ancak unutulmamalı ki, helal sertifikasına sahip olmaması bir ürünün haram olduğu anlamına gelmez. İslâm dinine göre haram olan bir içerik kullanıldığı kesin olmayan bir yiyecek için “haram” tasnifi yapılamaz. Bir gıda, haram olduğuna delalet eden bbir husus olmadığı müddetçe helâl addedilir.

Oreo özelinde konuşacak olursak, domuz ürünü içerdiğine dair bir delil sunulmuş değil. İddianın Twitter’daki troll profillerin Oreo paketlerinin yer aldığı fotoğraf üzerine eklediği domuz resimli görseller dışında bir kaynakla paylaşılmadığı ve sıklıkla yukarıda bahsi geçen silinen tweete atıf yaptığı anlaşılıyor.

Kraft Foods adı altında 1993 yılından beri Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren, Oreo bisküvilerinin üretici firması Mondelēz International‘a e-posta üzerinden yaptığımız bilgi edinme başvurusuna verilen yanıtta Türkiye’de satışa sunulan Oreo ürünlerinin Türk Gıda Kodeksi’ne uygun ve helâl olduğu, içinde herhangi bir hayvansal madde ya da alkol bulundurmadığı belirtildi.

Milka, Jacobs, Cadbury gibi yiyecek ve içecek markalarının da üreticisi olan Mondelēz International, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ülkemizde satışa sunulan Oreo markalı ürünlerin helal olduğunu şu ifadelerle aktarmış:

“Mondelez International olarak, dünyada ürünlerimizi sunduğumuz 150’yi aşkın ülkedeki tüketicilerimizin geleneksel, kültürel özelliklerine ve dini inançlarına duyduğumuz saygı çerçevesinde, onların talep ve ihtiyaçlarına cevap vermek, bizim için büyük önem teşkil etmektedir. 2014 yılından bu yana Türkiye pazarına da sunduğumuz tüm Oreo ürünleri, Mondelez International’ın küresel kalite standartlarına ve Türkiye’deki Türk Gıda Mevzuatı‘na tamamen uygundur. Türkiye’de satılan tüm Oreo ürünleri, herhangi bir hayvansal hammadde veya alkol içermemektedir.”

 

Mondelēz International internet sitesinde, “helâl” ya da “koşer” gibi dinî gerekliliklere dikkat edildiği şöyle belirtilmiş:

“Herkesin keyif alabileceği ürünler yapmak istiyoruz. Bu nedenle, dünyadaki farklı tercihlere cevap vermek önemlidir. Belirli bir pazarda ne sunacağımıza karar verirken, ‘helal’ gibi dini gıda gereklilikleri de dahil olmak üzere çeşitli faktörleri göz önünde bulunduruyoruz. Tüketicilerin yapması gereken en iyi şey, diyetlerine uygunluğunu garanti etmek için içindekileri ve etiketi kontrol etmektir.

Mondelez International, tüketicilerimizin pazardan pazara değişebilen ihtiyaç ve tercihlerini karşılamaya kendini adamıştır. Belirli bir pazarda tüketicilere ne sunacağımıza karar verirken “koşer” veya “helal” gibi dini gıda gereklilikleri dahil olmak üzere çeşitli faktörleri göz önünde bulunduruyoruz.

Helal uyumlu gıda ürünlerinin üretimi, içeriklere, içerik kaynaklarına, işlemeye, çapraz temasa, üretim süreci için ekipmanın temizlik prosedürlerine ve diğer birçok operasyonel konuya yakından dikkat edilmesini gerektirir. Helal sertifikasyonu harici kurumlar aracılığıyla yönetilir ve bunların gereklilikleri kuruma, ülkeye ve/veya hükümete göre değişir.”

 

Şirketin internet sitesinde Oreo bisküvilerinin alkolsüz olduğu ve İslâmî şeriat ile yerel gıda mevzuatıyla uyumlu olduğu şöyle açıklanmış:

“Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Pakistan için üretilen Oreo kurabiyelerimiz alkolsüzdür ve bölgedeki yerel yasal gerekliliklerle uyumludur. Üretim tesislerimiz ilgili makamlardan Helal sertifikası akreditasyonu almıştır ve bölge için ürettiğimiz Oreo kurabiyeleri İslami şeriat beslenme yasalarına uygundur. Daha fazla bilgi için lütfen web sitemizi ziyaret edin: https://www.mondelezinternational.com/Snacking-Made-Right/ESG-Topics/Halal”

 

Orta Doğu ile Kuzey Afrika’da yer alan ülkeler ile Pakistan’da satılan Oreo bisküvilerinin helal sertifikasına sahip olduğu sosyal medya hesapları üzerinden de duyurulmuş:

 

 

OREO’nun Twitter hesabından yapılan paylaşımlarda ABD ve Kanada’daki ürünlerin helal sertifikalı olmadığı belirtilmiş ve tercihlere göre uygunluğunu temin etmek adına içindeki malzemelerin kontrol edilmesi çağrısında bulunulmuş.

 

 

OREO ayrıca, helal sertifikasyonunun ülkeden ülkeye farklılık arz edebileceğini de vurgulamış.

 

 

İngiltere merkezli internet sitesinde, Avrupa’da satışa sunulan Oreoların helal sertifikasına sahip olmadığı; ancak, bu durumun ürünlerini (bazı ürünler istisna olmak üzere) haram kılmayacağı şöyle aktarılmış:

“Avrupa’da üretilen Oreo bisküvileri Helal sertifikasına sahip değildir ancak bileşimleri veya üretim süreçleri onları Müslüman beslenmesine uygun hale getirmez. Bunun istisnaları Oreo Çilekli Cheesecake, Oreo Choc’o Brownie, Oreo Enrobed Milk & White, Oreo Cadbury Coated ve Oreo Crunchy Bites Dipped’dir.”

 

Yorumunuzu yazınız...