7 Ekim 2023 günü Hamas’ın saldırılarının ardından tekrar alevlenen İsrail-Hamas arasındaki çatışmalara ait olduğu iddiasıyla birçok eski tarihli ve ilintisiz görüntü servis edildi.

Bu süreçte İsrail ordusuna mensup askerlerin alışılagelmişin dışında bir psikolojik savaş taktiği uygulayarak makineli tüfeklerinde kullandıkları mermileri domuz etine ya da yağına batırdığı iddiasıyla farklı videolar dolaşıma sokuldu.

İsrail askerlerinin, Yahudilikte haram olan domuzun etine ve yağına mermileri sürdüğü ana ait olduğu iddiasıyla paylaşılan videolar şu şekilde:

 

Clash Report (@clashreport):

“IDF soldier smears bullets with lard (pig fat).”

“İsrail Savunma Kuvvetleri askeri mermilere domuz yağı (domuz yağı) sürüyor.”

 


 

Clash Report: “IDF askerleri mermilere domuz yağı sürüyor (domuz yağı ve hayır. Kaşer olup olmaması umurlarında değil.)

 

mermiye-domuz

 

Erkan Trükten (@ErkanTrukten): “SON DAKİKA! İsrail ordusundaki bazı askerlerin müslümanları vurmak için hazırladıkları mermileri domuz yağına ve domuz başına sürdükleri görüntüler ortaya çıktı!”

 

mermileri-domuz-yagina

 

Çatışma anlarında psikolojik harp ürünü bu tür kışkırtıcı içeriklerin hazırlanması ve paylaşılması olağan bir durum.

Ancak, bu tür içeriklerin açık kaynaklar üzerinden doğrulanması genellikle mümkün olmayabiliyor.

 

İsrail askerlerinin Filistinli Müslümanlara karşı mermilerine domuz yağı ve eti sürdükleri iddiasıyla paylaşılan videolarda da bu durum geçerli.

Videodakilerin kıyafetlerinin, teçhizatlarının ve silahlarının İsrail ordusunun kullandıklarıyla  uyumlu olmadığı, domuz konusunda oldukça hassas olan Yahudilerin kendi kullandıkları silahlara domuz sürmeyeceği gibi detaylar dile getiriliyor.

Fakat, yapılan taramada videoların kaynağı, kaydedildiği konum ve zaman tespit edilemedi.

Bu hâliyle (mevcut bilgi ve bulgular ışığında) bahsi geçen içeriği doğrulamak ya da yanlışlamak mümkün görünmüyor.

 

Domuz yağına veya etine değdirilen mermi ile vurulan Müslümanların öldüklerinde “şehit” sayılmayacağı ve cennete giremeyeceği propagandası ile benzer içerikler geçmişte de paylaşılmıştı.

Rusya’nın Kırım’ı işgali ve 2022 yılı Şubat ayında başlattığı savaş sırasında, Rus ordusuna bağlı Çeçen birliklerine karşı Azov taburlarında savaşanların mermilere domuz yağı sürdüğü anı yansıttığı iddiasıyla paylaşılan görüntüler basına yansımıştı.

Sevgili Müslüman kardeşlerim. Bizim ülkemizde cennete gitmeyeceksiniz. Cennete girmene izin verilmeyecek. Eve git lütfen. Burada sorunlarla karşılaşacaksınız. İlginiz için teşekkür ederim, hoşçakalın.” ifadelerinin kullanıldığının duyulduğu ve El Cezire (Al Jazeera) gibi basın kuruluşlarının içeriğini doğrulayamadığını belirttiği görüntü şu şekilde:

 

 

 

İslam dinine göre domuz yağı haramdır.

Kur’an-ı Kerim’de, “Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı” (Bakara 2/173) hükmü yer almaktadır. Bu hüküm, İslam’da domuz eti ve türevlerinin tüketimini yasaklamaktadır.

İslamda domuz yağı haram olmasının birkaç nedeni vardır. Birincisi, domuzların pis ve sağlıksız hayvanlar olarak görülmesidir. Domuzlar, pis ve sağlıksız koşullarda yaşayabilen hayvanlardır. İkincisi, domuzların putperestlik ile ilişkilendirilmesidir. Antik çağlarda, bazı putperest topluluklar, domuzları kurban olarak sunmaktaydı. Üçüncüsü, domuz yağı gibi domuz ürünleri, bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.

İslam’da domuz yağı sadece tüketim amacıyla değil, başka amaçlar için de kullanılmaz. Örneğin, domuz yağı ile yapılan sabun, krem veya diğer kozmetik ürünleri Müslümanlar tarafından kullanılmaz.

İslamda domuz yağı haram olmasının bir istisnası vardır. Tıp alanında, domuz yağı bazı durumlarda hayati önem taşıyabilir. Örneğin, bazı ameliyatlarda domuz yağı kullanılarak kan kaybını önlemek mümkündür. Bu durumda, domuz yağı kullanımı dini açıdan meşru kabul edilir.

 

Yahudilikte de domuz yağı haramdır ve tüketimi yasaktır.

Tevrat’ın Levililer bölümünde, “Domuz eti yemeyeceksiniz. O murdar bir hayvandır.” (Levililer 11:7) şeklinde bir hüküm yer almaktadır. Bu hüküm, Yahudilikte domuz eti ve türevlerinin tüketimini yasaklamaktadır.

Yahudilikte domuz yağı haram olmasının birkaç nedeni vardır. Birincisi, domuzların geviş getirmeyen ve çift tırnaklı olmayan hayvanlar olmasıdır. Tevrat’ta, geviş getiren ve çift tırnaklı hayvanlar dışındaki hayvanların eti yasaklanmıştır. İkincisi, domuzların kirli hayvanlar olarak görülmesidir. Domuzlar, pis ve sağlıksız koşullarda yaşayabilen hayvanlardır. Üçüncüsü, domuzların putperestlik ile ilişkilendirilmesidir. Antik çağlarda, bazı putperest topluluklar, domuzları kurban olarak sunmaktaydı.

Yahudilikte domuz yağı sadece tüketim amacıyla değil, başka amaçlar için de kullanılmaz. Örneğin, domuz yağı ile yapılan sabun, krem veya diğer kozmetik ürünleri Yahudiler tarafından kullanılmaz.

 

 

1 Yorum

  1. Emre Gülay Reply

    “domuz konusunda oldukça hassas olan Yahudilerin” YANLIŞ, “domuz konusunda çok hassas olan Yahudilerin” DOĞRU. “Oldukça” belirteci “çok” anlamına gelmez. TDK güncel sözlük’teki tanımı: olabildiğince, olabildiği kadar, yeterince, şartlar elverdiğince şeklindedir.. Buradan çıkan sonuç günümüzdeki yaygın kullanımının yanlış olduğudur. Yani doğru olan anlamı “aşırı, çok fazla vb.” değil “elinden gelebildiği kadar” olduğudur. Oysa bu cümlede kullanılması gereken belirteç “çok” olmalıdır.

Yorumunuzu yazınız...