Fotoğrafın Pakistan’da Şeriat Kurallarını Çiğnediği Gerekçesiyle Kadınların Kadın Kolluklar Tarafından Dövüldüğü Anı Yansıttığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Yer: Pakistan. Şeriat kurallarını çiğnedi diye sokak ortasında kadın, kadını dövüyor Bana gelmez deme. Cumhuriyetine sahip çık!” notuyla sosyal medyada paylaşılan fotoğraf şu şekilde:

 

seriat-kurallarini-cignedi-diye

 

Halbuki ne fotoğraf Pakistan’dan ne de fotoğrafta gösterici şeriat kurallarını çiğnediği için bir kadın şiddete uğramış.

Fotoğraf, Hindistan’ın Keşmir eyaletinde bir şehir olan Srinagar’da 2012 yılında kaydedilmiş.

Acil tıp teknikerlik sınavında 7000 öğrenciden 5000’inin başarısız olduğunun açıklanmasının ardından sınava giren öğrenciler sınavda kasıtlı olarak bırakıldıkları iddiasıyla ve testlerinin yeniden kontrol edilmesi talebiyle 26 Eylül 2012 günü kentteki Sağlık Bakanlığı binası önünde bir eylem düzenlemiş.

Şeriatla bir ilgisi bulunmayan eyleme katılan kadın göstericilere müdahale için bölgeye çağrılan kadın polisler çağrılmış.

Hint kadın polisler de ellerindeki sopalarla (coplarla) kadın protestoculara vurarak kalabalığı dağıtmaya çalışmış.

 

kadin-polis-kadin-eylemciye-sopayla-vuruyor

 

hindistan-kadin-polis-eylemciyi

 

26 Eylül 2012 günü Hint polisinin göstericilere müdahale anında kaydedilen fotoğraflarda, bahsi geçen görseldeki şiddetin faili ve mağduru kadınlar görülebiliyor.

 

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

 

Getty Images’ta paylaşılan Hint kolluğunun protestoculara uyguladığı şiddete dair fotoğraflarda şu açıklama sunulmuş:

“SRINAGAR, KAŞMİR, HİNDİSTAN – 26 EYLÜL: Hintli polis kadınları, Hindistan’ın Keşmir, Hindistan’ın yazlık başkenti Srinagar’da 26 Eylül 2012’de sınav sonuçlarına karşı düzenlenen bir protesto sırasında sağlık görevlilerine cop sallayıp dövdüler. Hindistan polisinin kalabalığı coplarla dağıtmaya çalışması sonrasında bir düzineden fazla kadın sağlık görevlisi yaralandı. Grup, öğrencilerin yüzde 90’ının başarısız olduğu son sınav sonuçlarını protesto ediyordu. Öğrenciler, tıp eğitimi departmanının talebini reddettiği halde, cevap kağıtlarının kopyalarının kamuya açıklanmasını talep ettiler. (Fotoğraf: Yawar Nazir/Getty Images)”

 

Bahsi geçen eylemin ardından protestoculara yönelik müdahaleden farklı fotoğraflar şöyle:

 

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 

Söz konusu görselin sıklıkla Hindistan’da Müslümanlara yönelik şiddet konulu haber ve paylaşımlarda kullanıldığı görülüyor.

 

Yorumunuzu yazınız...