Fotoğrafta Yer Alan Helâl Sertifikalı Domuz Eti Ürünlerinin Satışta Olduğu İddiası Asılsız
Sosyal medyada “helâl sertifikalı domuz eti” olduğu iddiasıyla paylaşılan görsellerdeki ürünlerin birçoğu montajlanmış vaziyettedir.
Sosyal medyada dolaşımda bulunan bazı haber ve resimlerde İslâm dinine göre (hınzîr) pis ve zararlı şeylerden kabul edilen ve yenilmesi haram olan domuz etinin helâl sertifikasıyla marketlerde satıldığına yönelik görsellere denk gelebiliyoruz. Ancak, özellikle uzak doğuda yer alan ülkeler üzerinden yayıldığı görülen bu gibi birçok görselin montaj vasıtasıyla helâl domuz etinin satıldığına yönelik algı oluşturma çabasının ürünü olduğunu görüyoruz.
“İslami usulle kesilmiş helal (!) domuz eti” olduğu iddiasıyla paylaşılan; ancak, gerçeklik payı bulunmayan örnekleri sıralayalım:
Yukarıdaki resimde yer alan ürünün “helâl ve taze domuz eti” etiketiyle satışa sunulduğu iddiasının doğruluk payı bulunmuyor. Fotoğraftaki domuz eti parçasının üzerinde Singapur’da faaliyette bulunan süpermarket zinciri NTUC FairPrice Co-Operative’in ambalaj etiketinin üzerinde domuz etinin helal sertifikasının Singapur İslam Dini Konseyi (Islamic Religious Council of Singapore (MUIS)) tarafından onaylandığını iddia eden bir etiketin yer aldığı görülüyor. Ancak, Singapur İslam Dini Konseyi bahse konu görselin 2007 yılından bu yana dolaşımda bulunan asılsız bir iddia olduğunu, periyodik olarak yeniden gündeme geldiğini, helâl domuz eti sertifikasını kendilerinin sunmadığını belirtmektedir.
Helâl sertifikalı domuz eti olduğu iddiasıyla paylaşılan bir diğer ürün ise şöyle:
Her ne kadar resimdeki domuz eti konservesi üzerinde helâl simgesinin yer aldığı görülse de, konserve domuz, helâl sertifikası almamış olup, bahse konu etiket montajla orijinal ürüne eklenmiştir. Yapılan görsel araştırma, bahse konu ürünün Malezya’daki bir gıda ithalatçısı firma olan Ing Lee Trading’e ait olduğunu göstermektedir. Anılan firma tarafından satışa sunulan ürünler incelendiğinde, domuz eti konservesine helâl sertifikasının görsel montaj yoluyla eklendiği anlaşılmaktadır.
Ayrıca, Konserve kutusu üzerindeki helâl onay baskının Malezya’da kullanılan helâl sertifikasına ait olduğu anlaşılmaktadır. Malezya İslamî Kalkınma Departmanı (The Department of Islamic Development Malaysia (JAKIM)), herhangi bir domuz ürününe helâl sertifika verilmediğini 2016 yılında sosyal medya hesapları aracılığıyla duyurmuştu.
Sıradaki gelsin…
“Çin ‘den ”İslami usüllere uygun kesilmiş helal domuz eti”… Cezair’de ambalajlanmış, Fransız malı..” tepki notuyla paylaşılan helal domuz eti konservesi olduğu iddia edilen ürün şu şekilde:
Halbuki, Luzhou Gaojin Canned Food Co.,Ltd. adlı Çinli firma tarafından ürettirildiği anlaşılan, helâl sertifikalı domuz eti konservesi ürünü görseli montaj ürünüdür. Ürünün aslında “jambonlu doğranmış domuz eti” konservesi olduğu ve üzerinde helâl olduğuna dair bir etiketin yer almadığı görülüyor. Montaj fotoğraf üzerinde yapılan analiz, domuzun helâl olduğunu işaret eden yazıların sonradan eklenmiş olduğunu işaret etmektedir.
Milli Gazete ve Haber7.com gibi İslâmi hassasiyetlere ilişkin haberleri ön plana çıkaran yayın organlarının Zaman Gazetesi’nden Kerim Gün’ün haberine dayanarak yayınladığı bir iddiaya göre Çin’de helâl sertifikalı domuz eti satışa sunulmuştu. Ancak, bu iddianın da gerçeklik payı bulunmamaktaydı.
“Çin’in güney şehirlerinden birinde çekilen bu fotoğraf “helal” sertifikasının bir takım kişilerce nasıl istismar edildiğini açıkça gösteriyor” notuyla paylaşılan görsel aslında orijinalinin kırpılmış hali ve helâl sertifikasıyla satılan domuz etini göstermiyor.
Görselin kısa hikâyesi şöyle: 2013 yılında Çinli bir blog yazarı, dış görünüşü neredeyse aynı olan; ancak, farklı 2 konserve et kutusunu üst üste koyarak fotoğrafını çeker ve internette yayınlar. Bu konservelerden biri helâl sertifikalı kızarmış biftek konservesi diğeri ise domuz eti konservesidir. Üzerinde helâl sertifikası bulunan konservenin içinde domuz eti yer almamaktadır. Konserve üzerindeki Çince yazının Çince bilinmeyenler tarafından anlaşılamıyor olması ve sanal dünyada helal sertifikalı domuz etine dair “bu çok helâl” başlıklı “meme”lerin yayılmasıyla birlikte aslında doğruluk payı olmayan bir şaka gerçek sanılır hâle dönüşmüş.
Görselde ürünü yer alan konserve et üreticisi Çinli firma, iki kutunun farklı ürünlerden oluştuğunu belirten bir açıklama yayınlayarak helâl logolu ürünün içinde kızarmış dana eti olduğunu belirtmiştir.
Helal Sertifikalı Domuz Eti Satıldığı İddiasını Gerçek Addedenler
Mustafa İslamoğlu 2013 yılı Ekim ayında verdiği bir Cuma hutbesinde helâl sertifikalı domuz eti iddiasını ciddiye almıştı.