Bursa’daki Kitap Okuyan Kız Heykelinin Ateizme Özendirdiği Gerekçesiyle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanının Emriyle Kaldırıldığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Bursa’da Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan “Kitap Okuyan Kız” heykelinin ateizme özendirdiği gerekçesiyle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın isteğiyle kaldırıldığı iddiası gerçeği yansıtmıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2018 ve 2019 yıllarında sosyal medya hesapları üzerinden tekzip edilen bu asılsız iddianın hâlâ sosyal medyada paylaşıldığı görülüyor.

Heykel hakkındaki hatalı aktarım şu şekilde:

“Bursa Cumhuriyet Caddesindeki Kitap Okuyan Kız heykeli Bursa Büyükşehir Belediye Bşk nının emriyle kaldırılmış. Gerekçe kızları Ateizme özendiriyormuş Çok rica ediyorum herkes tepki için paylaşsın. Kızlarımız cahil kalamaz.!! Binlerce paylaşım bekliyorum.”

 

kitap okuyan kiz heykeli ateizm

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin heykel atölyesinde üretilen heykeller Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından estetik katması amacıyla kent merkezinde farklı caddelere yerleştirilmişti. Ancak zaman içerisinde bu heykeller, yapılan saldırıların etkisiyle zarar görmüştü.

Cumhuriyet Caddesi’ne yerleştirilen hasarlanan heykellerden biri olan Kitap Okuyan Kız Heykeli tamirat için yerinden kaldırılmıştı.

 

kitap okuyan kiz heykeli
Cumhuriyet Caddesi’ne yerleştirilen Kitap Okuyan Kız Heykeli

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından onarım için atölyeye kaldırılan “Okuyan Kız Heykeli”, onarım işlemi bittikten sonra Setbaşı’ndaki Şehir Kütüphanesi’nin önüne yerleştirilmişti.

 

setbasi sehir kutuphanesi heykeli
Fotoğraf: Bursa Büyükşehir Belediyesi

 

setbasi kutuphanesi heykel

 

kitap okuyan kiz heykeli

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Twitter hesabı üzerinden iddiaya dair tekzipleri şu şekildeydi:

Merhaba, Kitap Okuyan Kız heykeli geçtiğimiz yıl geçici süreliğine tadilat nedeniyle bakıma alınmıştı. bursa.bel.tr/setbasi-kutuph Site linkimize tıklayarak heykelin tadilatı bittikten sonra, Setbaşı Şehir Kütüphanemiz’e koyulduğunu göreceksiniz. Teşekkürler.

“Bahsettiğiniz heykeli kent estetiği birimimize gelerek görür devam eden çalışmaları incelerseniz fotoğraf çekip yazdığınız bu mesaj için özür dileyecek misiniz? Yoksa niyetiniz gerçek adınızı bile yazmadığınız bir twitter hesabıyla halkımızda infial oluşturmak mı?”

“Kitap Okuyan Kız Heykeli hasar gördüğü için tamiratı yapılmak üzere Belediyemiz tarafından atölyemize taşınmıştır. Gerekli yenileme çalışmalarını yaptıktan sonra temasına uygun olduğunu düşündüğümüz Şehir Kütüphanemizin ön kısmına yerleştirilecektir.”

“Beyefendi böyle bir şey sizce olabilir mi? Heykeli yapan belediyemiz, koyan belediyemiz, heykel orada kaç kez zarar gördü atölyeye alındı, yenilendi tekrar yerine konuldu. Şu anda atölyemizde yenilemesi yapılıyor. Sonrasında şehir kütüphanemize konulacaktır.”

 

Belediye’nin Özgürüz Radyo’nun yanlış aktarımına verdiği yanıt şöyleydi:

 

 

1 Yorum

Yorumunuzu yazınız...