İran’ın ABD Üslerine Düzenlediği Saldırıda Verilen Zayiatın ABD Savunma Bakanlığı Tarafından Raporlandığı Sanılan Yazışma Görseli Sahte

 

Resmî Yazı Doğrulama Rehberi başlıklı içeriğimizde ülkemizden kamu kurumlarına ait olduğu iddiasıyla paylaşılan sahte yazışmaların nasıl doğrulanabileceğine değinmiştik.

Bu defaki konumuz, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı’nın genel merkezinden, yani Pentagon’dan iletildiği ileri sürülen bir sahte yazışma görseli.

 

İranlı yetkililer İsrail’in Gazze saldırılarının ardından süregelen çatışmanın Orta Doğu’daki gerilimi artırabileceği uyarısında bulundu ve İsrail ile müttefik ülkelerini misilleme ile tehdit etti.

3 Ocak 2020 günü uğradığı suikastte yaşamını yitiren İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin vefatının 4. yılı dolayısıyla Kirman eyaletinde anma töreninin yapıldığı kabristana giden yol üzerinde 2 patlama meydana geldi. İranlı yetkililerin terör saldırısı olduğunu açıkladığı patlamalarda 103 kişi hayatını kaybetti, 211 kişi de yaralandı.

Kasım Süleymani’nin mezarının bulunduğu kabristanın yakınındaki patlamaların ardından 16 Ocak 2024 günü İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Suriye’deki bazı hedeflere yönelik füze saldırısı düzenlediğini bildirdi.

18 Ocak 2024 günü de İran destekli gruplar, ABD güçlerinin konuşlandığı üsse roket saldırısı düzenledi.

Geçmişte İran tarafından Irak’taki Amerikan üslerine birçok defa taktik balistik füzelerle saldırı yapıldı.

Irak’ın Erbil kentinde ABD Konsolosluğu dahil birçok noktaya füze ve İHA saldırılarının yapıldığının duyurulmasının ardından İran’ın ABD üslerine verdiği zayiatın resmî raporlanması olduğu iddiasıyla bir görsel yeniden dolaşıma sokuldu.

ABD Savunma Bakanlığı’nın Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamında Temsilciler Meclisi Üyesi Bernie Thompson’a İran’ın füze saldırısı sonucunda “139 ölü, 146 yaralı” verildiğinin aktarıldığı iddiasıyla paylaşılan yazışma görseli şu şekilde:

 

iran-abd-saldiri-sahte-yazisma

 

Örneğin Welayet News, İran’ın 16 Ocak 2024 tarihinde Amerika’nın askeri üssüne yaptığı saldırının sonuçlarını yansıtan resmî Pentagon raporu olduğu iddiasıyla 13 Ocak 2020 tarihini taşıyan yazışma görüntüsünü paylaştı.

 

Welayet News (@WelayetNews):

“⚡️İran’ın Amerika’nın askeri üssüne yaptığı saldırının sonuçları (RESMİ PENTAGON RAPORU):

☑️ 139 ÖLÜ, 146 YARALI

☑️ Birisi Blackhawk 15 Helikopter

☑️ 2 adet Kargo Uçağı

☑️ 3 adet MQ1 Dron

☑️ 3 Hangar”

 

iranin-amerikan-ussune-saldiri-sonuclari-iddiasi

 

8 Ocak 2020 günü İran tarafından Kasım Süleymani’nin intikamını almak için Irak’taki Amerikan işgal üssü Ain-Al Assad’a yapılan füze saldırılarında verilen zayiata ait olduğu iddiasıyla geçmişte dolaşıma sokuldu.

 

Sahte mektup görseli geçmişte Türkiye’den gazeteciler ve sosyal medya kullanıcıları tarafından gerçek sanılarak kullanıldı.

 

Zeki Aktürk (@HasanHs37197942):

“”Sihirbaz TRUMP ve ona inanlar iyi incelesin” İRAN’ın Amerika’nın askeri üssüne yaptığı saldırının sonuçları (PENTAGON RAPORU) 139 ÖLÜ, 146 YARALI Birisi Blackhawk 15 Helikopter 2 adet Kargo Uçağı 3 adet MQ1 Dron 3 Hangar 3 Cephanelik 10 Askeri Çadır”

 

Zeynelabidin Budak – Milli Gazete:

Pentagon raporlarında, 8 Ocak’ta İran tarafından Kasım Süleymani’nin intikamını almak için Irak’taki Amerikan işgal üssü Ain-Al Assad’a yapılan füze saldırılarında verilen zayiat resmi olarak kayıtlarda.

Bu kayıtlara göre;

– 139 ÖLÜ, 146 YARALI

– Birisi Blackhawk olmak üzere 15 Helikopter, 2 adet Kargo Uçağı ve 3 adet MQ1 İntihar Dronu

– Üs komuta merkezi, 3 Hangar, 3 Cephanelik, 10 Askeri Çadır

– Hava Trafiği Kontrol Kulesi ve üs çıkışı

büyük zarar gördü ve Irak’taki Amerikan işgal hava üssü Ain-Al Assad en az 3 hafta inaktif hale dönmek zorunda kaldı.

 

Paylaşılan yazışma görseli sahte.

 

Pentagon, 8 Ocak 2020 tarihinde İran’ın Kasım Süleymani’nin intikamını almak için Irak’taki Amerikan üssü Ain-Al Assad’a yaptığı füze saldırılarında 139 ölü, 146 yaralı, birisi Blackhawk olmak üzere 15 helikopter, 2 adet kargo uçağı, 3 adet MQ1 intihar dronu, üs komuta merkezi, 3 hangar, 3 cephanelik, 10 askerî çadır, hava trafiği kontrol kulesi ve üs çıkışı içeren bir zayiat listesi raporlamadı.

 

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta öldürülmesine misillime olarak 7 Ocak 2020 tarihinde İran’ın ABD’nin Irak’taki 2 askerî üssüne yönelik roket saldırısı Amerikan makamları tarafından doğrulandı. İran devlet televizyonu, Irak’taki hedeflere gönderilen 15 balistik füze ile 80 ABD’linin öldürüldüğünü iddia etti. ABD’li yetkililer ise İran’ın füze saldırısında herhangi bir Amerikan askerinin ölmediğini, zayiat ve hasar tespit çalışmalarının yapıldığını, her şeyin yolunda olduğunu açıkladı.

 

Eski ABD Başkanı Donald Trump ise 2023 yılı Kasım ayında yaptığı bir açıklamada İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesinin ardından İranlı yetkililerin kendisiyle iletişime geçtiğini, Tahran’ın, ABD üssüne düzenlediği bir saldırıyı önceden haber verdiğin, İranlı yetkililerin Amerikan üssünün füze saldırısında isabet almayacağını söylediklerini iddia etti. Trump bahsi geçen konuşmasında “Bizi aradılar ve dediler ki, ‘Dinleyin, başka seçeneğimiz yok. Sizi vurmak zorundayız çünkü kendimize saygımız var’. Bunu anlıyordum. Onları vurmuştuk ve bir şeyler yapmaları gerekiyordu.” ifadelerini kullandı.

 

Söz konusu sahte görselin ABD Savunma Bakanlığı’nın 18 Mart 2019 tarihli aşağıdaki yazışmasının üzerinde oynanarak hazırlandığı anlaşılıyor.

 

pentagon-yazisma-2019

 

Sahte yazıdaki muhatap kişi olan ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Bennie Thompson, ABD Savunma Bakanlığı’ndan iddia edildiği gibi bir yazı almadığını, paylaşılan yazı görselinin sahte olduğunu şu ifadelerle sosyal medya hesabından duyurdu:

“My office has not received a letter from the Dept. of Defense. Nor have I written the Dept. of Defense on this topic. The letter online is fake.”

“Ofisim Savunma Bakanlığı’ndan bir mektup almadı. Bu konu hakkında Savunma Bakanlığı’na da yazmadım. İnternetteki mektup sahte.”

 

 

 

2020 yılı başında düzenlenen söz konusu saldırılar esnasında ABD Savunma Bakanlığı Bilgiye Açık Erişim Ofisi’nin yöneticisinin ilgili yazının imzacısı James P. Hogan değil Lisa Hershman olduğu biliniyor.

 

İran basını odaklı faaliyet gösteren doğrulama girişimi Factnameh de yazışma görselinin sahte olduğunu aktardı.

 

Yorumunuzu yazınız...