Abdullah Çatlı ve Abdullah Öcalan’ın 1977 Yılında MİT’in Bahçesinde Eğitimdeyken Görüntülendikleri Ana Ait Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Fotoğraf

 

Terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın Abdullah Çatlı ile futbol oynarken görüntülendiği iddiasıyla bir fotoğraf 2009 yılında bazı basın kuruluşlarınca aktarılmıştı.

Paylaşılan bahse konu görsel şu şekilde:

 

abdullah-catli-abdullah-ocalan-iddiasi

 

Zaman içerisinde fotoğraf, Abdullah Çatlı, Muhsin Yazıcıoğlu, Abdullah Öcalan ve Mehmet Eymür’ün aynı karede görüntülendiği iddiasıyla da paylaşılmıştı (İlk başta PKK kampında çekildiği ileri sürülen fotoğraf zaman içerisinde MİT’in bahçesinde çekildiği iddiasıyla aktarılmaya başlanmış).

 

abdullah-catli-abdullah-ocalan-mehmet-eymur-muhsin-yazicioglu-iddiasi

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen Ergenekon soruşturmasının akabinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen dava sürecinde MİT’in mahkemeye gönderdiği belgeler arasında bu fotoğraf da yer almış.

Çatlı ile Öcalan’ı birlikte gösteren Bekaa’daki PKK kamplarında çekildiği izlenimi veren fotoğraflar 2001 yılında İstanbul Organize Suçlar Şubesi’nde verdiği ifadelerle Ergenekon Davası’nın kara kutusu olarak nitelenen Tuncay Güney’e ait ’xx’ adlı dosyada bulunmuş.

Ergenekon davasında sanık avukatlarının Öcalan, Çatlı ve iki kişinin PKK kampında futbol oynadığı ana ait olduğu iddiasıyla aktarılan fotoğrafın görselin fotomontaj olduğunu belirttiği basına yansımıştı.

İlgili haberlerde, kovuşturma sürecinde fotoğrafın orijinal mi yoksa foto montaj mı olduğunun tespitinin yapılacağı aktarılsa da, bu yönde bir incelemenin yapılıp yapılmadığının, yapıldıysa sonucunun ne olduğunun paylaşılmadığı anlaşılıyor.

Arama motorlarında izine rastlanamayan -düşük çözünürlüklü kopyalarına erişilebilen- fotoğrafın montaj içerip içermediği net şekilde ortaya konulamıyor.

Fotoğrafın en sol ve sağ kısımlarında görülen kişilerin Abdullah Çatlı’yla ve Abdullah Öcalan’la simaen benzerlik taşıdığı söylenebilir. Ancak, ortada yer alan iki kişinin Muhsin Yazıcıoğlu ve Mehmet Eymür’e benzediğini söylemesi güç.

Doğruluğu Ne? tarafından yayımlanan analizde de fotoğraf için “montaj olması kuvvetle muhtemel” şeklinde (yerinde olduğunu değerlendirdiğimiz) tespitte bulunulmuş.

Görülen kişilerin boy oranları ve objektifin açısı gibi unsurlar nedeniyle fotomontaj ürünü olduğu da ileri sürülmüştü.

 

state on the photoshop

state on the photoshop 2

 

BBP Genel Sekreter Yardımcısı ve Abdullah Çatlı’nın küçük kardeşi Zeki Çatlı fotoğrafın foto montaj olduğunu şu sözlerle söylemişti:

“Zaten Abdullah Öcalan da bazı konuşmalarında Abdullah Çatlı’nın kendisine bomba koyarak öldürmeye çalıştıklarını belirtmekte. Yani en büyük ideallerinden biri onun kellesini almak olan bir insan bunu nasıl yapar? Bir de acaba diyoruz bunu servis yapanlar, bazılarına ‘bu da devlet adamı olabilir’ imajımı vermeye mi çalışıyorlar bunu Çatlı’nın yanına montaj yapanlar?”

BBP’nin eski Genel Başkanı Yalçın Topçu 2009 yılında fotoğrafın montaj olduğunu ileri sürdüğü açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Allah diyorum, insaf diyorum, vicdan diyorum, vay be diyorum, ne diyebilirim ki başka. Yav akıl var, vicdan var, insaf var, hakkında sayfa sayfa kitaplar var. Rahmetli Çatlı bu bölücübaşı, bu vatan haini adamla. Bu it oğlu itle alakalı 72 bin defa ölüm fermanı çıkarmış, bunun içinde olmuş, bunu kendileri söylüyor.”

Behiç Kılıç, fotoğrafın kaynağı olan Tuncay Güney’in fotomontajla ilgisini verdiği bir röportajda şöyle aktarmış:

“Güney’i, 1995-96 yılları arasında vekâleten Akşam gazetesinin genel yayın müdürlüğünü yaptığım dönemde işe aldım. Güneydoğu ve terörle ilgili ilginç söylemleri vardı. Eğitimi yoktu. Ancak, duyduğu bilgileri getirip bize anlatırdı (…) Mesut Yılmaz’ın, Abdullah Çatlı ile aynı karede görünen bir fotoğrafının olduğu bilgisi geldi. Fotoğraf, o dönemin Afyon milletvekiline 5 bin dolara satılmıştı (…) Araştırmalarımızda fotoğrafın Tuncay Güney tarafından Afyon milletvekiline 5 bin dolara satıldığını öğrendik. Kendisini çağırdım. Ancak, niye çağırdığımı arkadaşlarından öğrenmiş olmalı ki bir daha gazeteye gelmedi.”

Fotomontaj içeren görsellerle haşir neşir olduğu anlaşılan Tuncay Güney, verdiği bir ifadede kendisine iletildiğini ve fotomontaj olduğunu bilmediğini ileri sürdüğü Mesut Yılmaz ve Abdullah Çatlı’yı yan yana gösteren bir fotoğrafı birkaç medya kuruluşuyla görüştükten sonra temasa geçtiği DYP’li bir milletvekiline ilgili dönemdeki parasal karşılığıyla 5 milyar TL’ye sattığını şöyle aktarmış:

“Taksim’de Marmara Oteli’nin ikinci katında görüştük adamla, fotoğrafın bir tanesini adam gördü, bu fotoğrafı gördükten sonra şey yaptı, para yanlarındaydı zaten. James Bond kahverengi bir çanta, içerisinde Halk Bankası dekontlu 5 milyar vardı.”

 

Abdullah Çatlı ve Abdullah Öcalan’ı Bir Arada Gösteren Diğer MONTAJ Fotoğraflar

 

Çatlı ve Öcalan’ı bir arada gösterdiği iddiasıyla paylaşılan diğer görseller ise alenî fotomontaj içerikli.

 

catli ocalan

 

Söz konusu görselde 22 Ekim 1984’te Paris’te üzerinde Hasan Kurtoğlu adına düzenlenmiş pasaportla yakalandıktan sonra Mehmet Ali Ağca’nın Papa’ya suikast girişimine dair İtalya’da yürütülen davada ifade verdiği 16 Eylül 1985 günü kaydedilen Abdullah Çatlı’nın fotoğrafı (ters çevrilerek) kullanılmış.

 

abdullah-catli-papa-suikasti-durusma

 

abdullah catli italya mahkeme

 

Bahse konu davada tanık olarak dinlenen Çatlı’nın duruşmadan görüntülerini içeren video incelendiğinde bu durum net şekilde anlaşılabilir.

 

 

Abdullah Çatlı’nın Celal Talabani ve Abdullah Öcalan’ın ardında görüntülendiği fotoğraf olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğraf da dijital müdahale içeriyor (Çatlı’nın kafası orijinal fotoğraftaki kameramanın yerine montajlanmış).

 

celal-talabani-abdullah-ocalan-abdullah-catli-montaj

 

celal-talabani-abdullah-ocalan

 

Yorumunuzu yazınız...