Kayseri Şehir Hastanesi’nde Suriyelilere ücretsiz tüp bebek hizmeti verildiği iddiası doğru değil

Tüp bebek tedavisi geçici koruma altındaki Suriyelilere Sağlık Hizmeti Protokolü kapsamında ücretsiz sunulmuyor.

Yanlış İddia

 

Suriyeli sığınmacılar hakkında sosyal medyada paylaşılan yanlış iddiaların bir diğeri Suriyelilere ücretsiz tüp bebek hizmeti verildiği yönünde.

Bu iddianın bir süredir, hastanede muayene sırası bekleyen tesettürlü kadınların görüldüğü kaynağı ve konumu tespit edilemeyen aşağıdaki fotoğraflar birlikte paylaşıldığı görülüyor.

 

tup-bebek-hastane

 

Bu yöndeki hatalı paylaşım örnekleri şöyle sunulabilir:

 

ATAKIZ (@ATAISIK_): “Burası Kayseri şehir hastanesi, Kadın Doğum Polikliniği Suriyeliler çok üresin diye devlet onlara bedava tüp bebek hizmeti veriyor. Ücret yok, randevu yok, ilaç bedava! Diyanet de bedava çeyiz sağlıyor. Süleyman Soylu: “Biz ülkeyi mülteci kampı yapmadık. Suriyeliler bizim kardeşimiz.””

 

SONSUZ (@SONSUZASK____): “Burası Kayseri şehir hastanesi, Kadın Doğum Polikliniği Suriyeliler çok üresin diye devlet onlara bedava tüp bebek hizmeti veriyor. Ücret yok, randevu yok, ilaç bedava! Diyanet de bedava çeyiz sağlıyor.”

 

suriyeliler-cok-uresin-diye-bedava-tup-bebek-hizmeti

 

Ancak bu iddia doğru değil.

Geçici koruma altındaki Suriyelilere ülkemizde ücretsiz tüp bebek tedavisi görmüyor.

Tüp bebek tedavisi Suriyeli sığınmacılara Sağlık Hizmeti Protokolü kapsamında ücretsiz sunulmuyor.

İlgili mevzuatla detaylandıracak olursak…

Bilindiği üzere, Geçici Koruma Yönetmeliği 22 Ekim 2014 tarihli ve 29153 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak, gerekli şartları sağlayan Suriye uyruklu yabancılar geçici koruma kapsamına alınmıştır. Yine adı geçen Yönetmelik’te yapılan değişiklikler 16 Mart 2018 tarihli ve 30362 Sayılı Resmî Gazete’de  Geçici Koruma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik başlığıyla yayımlanmıştır.

Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle Ülkemize sığınan Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamındaki Suriyeli yabancılara sağlık hizmetleri, Sağlık Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü arasında imzalanan “Götürü Bedel Üzerinden Sağlık Hizmeti Alım Protokolü” ve Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Geçici Koruma Altına Alınanlara Verilecek Sağlık Hizmetlerine Dair Esaslar” doğrultusunda yürütülmektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Geçici Koruma Altına Alınanlara Verilecek Sağlık Hizmetlerine Dair Esaslar Hakkında 22.10.2014 Tarihli ve 29153 Sayılı Yönerge’de belirtilen esaslarda, sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek kişiler, sağlık hizmeti sunacak kuruluşlar ve hizmet esasları, birinci basamak sağlık hizmetleri, sağlık hizmeti bedellerinin ödenmesi gibi hususlara yer verilmiştir (Geçici koruma kapsamındaki kişilere sunulan sağlık hizmetlerine ilişkin bedeller götürü bedel protokolü kapsamında Sağlık Bakanlığınca karşılanmakta olup, sağlık hizmet sunucuları tarafından Göç İdaresi Genel Müdürlüğü veya il teşkilatlarına tedavi faturası gönderilmemektedir).

Adı geçen yönergede geçici koruma altındakilere yönelik hizmetler hakkında şu ifadelere yer verilmiş:

“Ülkemizdeki bebek/çocuk ve ergenlere yönelik olarak sunulan sağlık hizmetleri geçici koruma altına alınanlara da aynı şekilde verilir.”

“Ülkemizdeki doğurganlık çağındaki kadınlara yönelik verilen kadın ve üreme sağlığı ile ilgili hizmetler geçici koruma altındaki kadınlara da aynı şekilde verilir. Gebelikler erken dönemde tespit edilir, riskli durumların saptanabilmesi için, gebe ve lohusa izlemleri yapılır. Korunmak isteyen kadınlara gebeliği önleyici yöntemler hakkında bilgi verilir ve gebeliği önleyici yöntemler uygulanır.”

Sağlık Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü arasında imzalanan Götürü Bedel Üzerinden Sağlık Hizmeti Alım Protokolü‘nde ise yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamayan Suriyeliler için yardımcı üreme yöntemi tedavilerinin masraflarının karşılanmayacağı hükmüne yer verilmiş.

Bahsi geçen protokolden ilgili bölüm şöyle:

“İşbu protokol kapsamındaki yabancılara uygulanacak yardımcı üreme yöntemi tedavileri, invitro fertilizasyon (IVF), kök hücre verici kardeş doğmasına yönelik preimplantasyon genetik tanı ile sağlanan IVF tedavisi, kaplıca tedavileri, yurtdışı tedavileri ile yol ve gündelik karşılanmaz.”

 

suriyeliler-tup-bebek-tedavisi

 

Göç İdaresi, “Ülkemizde Geçici Koruma Kapsamında Bulunan Suriye Uyruklu Yabancılar Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar” başlıklı broşüründe bu hususa şöyle değinilmiş:

Suriyelilerin ücretsiz tüp bebek tedavisi görebildikleri sanılmakta

Aslında, Suriyeliler için tüp bebek tedavisi ücretsiz olarak verilmemektedir.

Tüp bebek tedavisi geçici koruma kapsamındaki Suriyelileri kapsayan Sağlık Hizmeti Protokolü’nde yer almadığından dolayı bu tedavinin ücretsiz olarak sunulması mümkün değildir.

 

suriyelilerin-ucretsiz-tup-bebek-tedavisi

 

Göç İdaresi Başkanlığı, sosyal medya hesaplarında paylaştığı içerikte de Suriyelilere sağlanan sağlık hizmetleri kapsamında tüp bebek tedavisi yer almadığını, ülkemizde tüp bebek tedavisi görmek isteyen Suriyeli sığınmacıların ücret ödemesinin gerektiğini aktarmış:

 

 

Anadolu Ajansı‘na açıklama yapan yetkililer Kayseri Şehir Hastanesi’nde tüp bebek merkezinin bulunmadığını belirtmiş. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de Kayseri Şehir Hastanesi’nde tüp bebek merkezine sahip olmadığını aktarmış. Bu aktarımların aksine Kayseri Şehir Hastanesi, iddianın ilk dolaşıma girdiği 2018 yılında Kayseri Şehir Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde aşılama ve tüp bebek ünitesi hizmet vermekteydi. Kayseri Şehir Hastanesi internet sitesinde hizmet binaları bölümünde “tüp bebek servisinin” yer aldığı görülebiliyor. Kayseri’deki şehir hastanesinin temin ilânlarında tüp bebek servisi için alet satın alım duyurusunun geçildiği görülüyor. Hastane yetkililerinin geçmişte basına yaptığı açıklamalarda da tüp bebek hizmetinin sunulduğunun beyan edildiği anlaşılıyor.

 

kayser kadin dogum tup bebek

 

2018 yılında hastanenin sosyal medya hesaplarında şu ifadelerle duyuru yapılmış:

“Hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde Aşılama ve Tüp bebek Ünitesinde Hazırlıklar Tamamlandı.

Hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde aşılama ve tüp bebek ünitesi aralık ayı itibariyle hizmete başlayacaktır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanımız Uz. Dr. Bertan DEMİR, kadın hastalıkları ve doğum uzmanımız Uz. Dr. İlknur ÇÖL MADENDAĞ, histoloji ve embriyoloji uzmanımız Uz. Dr. Yasemin SAVRANLAR ve teknik ekipleri ile hizmete başlayacak olan aşılama ve tüp bebek ünitemiz çocuk sahibi olmak isteyen hastalarımıza devlet güvencesiyle ve ileri teknoloji cihazlarımızla tamamen aşılama ve tüp bebek ünitesine ayrılmış bir katta hizmet verecektir. Devletin belirttiği ücretler dışında hiçbir ücret talep edilmeden hizmet verecek olan ünitemiz, bebek sahibi olmak isteyen hastalarımızın konforlu ve kaliteli bir şekilde hizmet almaları düşünülerek tasarlanmış olup, hastalarını beklemektedir.”


Yorumunuzu yazınız...