Videonun Pilotun Chemtrails Olarak Nitelenen Zararlı Kimyasalları Yanlışlıkla Havaalanında Saldığı Anı Gösterdiği İddiası Doğru Değil
Uzun süre kullanılmayan uçaklar ilk kez çalıştırıldığında yağ gibi kalıntıların yakılmasıyla açığa çıkan duman, chemtrails olarak adlanırılan zararlı kimyasalların havaalanında yanlışlıkla bırakıldığı şeklinde lanse edilmiş.
Havaalanında apronda park hâlindeki bir uçağın arka kısmından chemtrails olarak nitelenen zararlı gazları boşalttığı anın görüntülendiği iddiasıyla kullanılan video yeniden dolaşıma sokuldu (Konuyla ilgili “Uçaklardaki Chemtrails Sistemine Ait Sanılan Görüntüler” ve “Chamtrails Uçağını Kullanan Pilotun İtirafları Sanılan Şaka Videosu” başlıklı incelemelerimize de göz atabilirsiniz).
Pilotun havaalanında yanlışlıkla kimyasal gazları serbest bıraktığı anı yansıttığı iddiasıyla paylaşılan video şu şekilde:
Uzun süre kullanılmayan uçaklar ilk kez çalıştırıldığında yağ gibi kalıntıların yakılmasıyla açığa çıkan dumanın, chemtrails olarak adlanırılan zararlı kimyasalların havaalanında yanlışlıkla bırakıldığı şeklinde lanse edildiği video: pic.twitter.com/tBM4RuqLhd
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) November 23, 2023
Uçakların havada seyir hâlinde atmosfere chemtrail “yoğunlaşma izleri” olduğunu düşünen herkese selamlar.
Serdar (@serdaremsc): “uçak motor’unun bıraktığı su buhar’ına bakın motorlar kapalıyken bile çıkıyor hemde motorlardan bile çıkmıyor,ne kadar mucizevi dimi? chemtrail gazını yerde açanlar aptal ama hala chemtrail’ın varlığını sorgulamayanlar’a bir yakıştırma bulamadım.”
uçak motor’unun bıraktığı su buhar’ına bakın motorlar kapalıyken bile çıkıyor hemde motorlardan bile çıkmıyor,ne kadar mucizevi dimi?
chemtrail gazını yerde açanlar aptal ama hala chemtrail’ın varlığını sorgulamayanlar’a bir yakıştırma bulamadım. pic.twitter.com/PLKlOJ1bsS— Serdar (@serdaremsc) November 22, 2023
Serkan (@Serqanx): “Bir pilot, hala havaalanındayken yanlışlıkla chemtrail’i açık bırakır. Hala chemtrails’in “uçak egsozu” olduğunu düşünen herkese selamlar. #chemtrails”
Nurcan Uyar (@nurcan1923): “Oooo , vahim… “Pilot yanlışlıkla Kimyasalların (#chemtrails ) havaalanında kaçmasına izin verdi. Artık kimse Chemtrails’in sahte icatlar olduğunu söyleyemez…””
“Pilot yanlışlıkla kimyasalların havaalanında kaçmasına izin verdi. Artık kimse Chemtrails’in sahte icatlar olduğunu söyleyemez…” gibi ifadelerle paylaşılan videonun uçakların bilinmeyen kimyasal maddeleri yaydığına dair komplo teorisi olan “chemtrails” ile bir ilgisi bulunmuyor.
Chemstrails / Contrails, soğuk ve nemli atmosfer koşullarında, uçağın egzoz gazlarından kaynaklanan su buharının yoğunlaşması sonucu oluşmaktadır.
Videoda uçağın yedek güç ünitesi kaynaklı duman çıkışı görülüyor.
Uzun süre kullanılmayan uçaklarda motorun ilk kez çalıştığı anda, yağ birikmesi sonucunda oluşan kalıntıların yakılara atılmasıyla bu tip duman oluşabiliyor.
Genellikle bilimsel olmayan, komplo teorileriyle ilişkilendirilen “chemtrails”, “chemical trails” ifadesinin kısaltması olup, gökyüzünde görülen belirli izleri veya şeritleri ifade eder.
Gökyüzündeki genellikle uçakların bıraktığı contrail adı verilen izler, uçağın egzoz gazının yüksek irtifadaki soğuk havayla karışması sonucu su buharının buz kristallerine dönüşmesiyle oluşur. Genellikle yüksek irtifalardaki uçaklardan yayılan su buharının hızla donması ve buz kristallerine dönüşmesi nedeniyle ortaya çıkar. Buz kristalleri ise güneş ışığını yansıtarak yerden görülebilen beyaz izleri oluşturur. Chemtrails komplo teorisi, internette yanlış bilginin hızla yayılmasının en iyi örneklerinden biridir. Chemtrails komplo teorisine göre, uçakların atmosferde ardında bıraktığı bu izler yoğunlaşma değil, hükümet veya diğer kuruluşlar tarafından (hava durumunu kontrol etmek, insan davranışını değiştirmek veya hatta nüfus kontrolünü yapmak gibi) çeşitli kötü amaçlarla püskürtülen kimyasal maddelerdir. Ancak, bu iddiaları destekleyen hiçbir kanıt yoktur. Uçakların bilinmeyen kimyasal maddeleri yaydığına ilişkin komplo teorisinin aksine bilimsel konsensüs, chemtrails’in basitçe yoğunlaşma izleri olduğu yönündedir. Chemtrails komplo teorisinin olası olmadığını ortaya koyan nedenlerden bazıları şöyle: – Yoğunlaşma izleri doğal bir fenomendir. Havacılığın ilk günlerinden beri gözlemlenmektedirler ve su buharı yoğunlaşmasından başka bir şey olduklarına inanmak için hiçbir neden yoktur. Uçaklardan yayılan izlerin temel olarak atmosferin doğal koşullarında su buharından oluştuğu bilimsel bir gerçektir. – Chemtrails teorisyenlerinin iddia ettiği etkileri üretmek için gerekli olan kimyasal miktarları pratik olarak çok fazladır. Örneğin, hava durumunu önemli ölçüde etkilemek için gereken alüminyum miktarı, tüm dünya alüminyum üretiminden çok daha fazladır. – Chemtrails’in dağıtımını gizli tutmak imkansız olurdu. Büyük ölçekte kimyasal püskürtmek için gereken yakıt miktarı kolayca tespit edilebilir ve izler birçok farklı konumdan görülebilirdi. – Hiçbir hükümet veya kuruluşun chemtrail operasyonlarında yer aldığına dair kanıt yoktur. Böyle operasyonlar yapılıyor olsaydı, şimdiye kadar sızmaması zor olurdu. |
Videodaki duman, Japon Havayolları’na (JAL) ait uçağın, ana motorlar kapalıyken ışıklar ve klima gibi küçük sistemlere enerji sağlayan “Yardımcı Güç Ünitesi”nin (Auxiliary Power Unit – APU) uzun süre sonra kullanılmasıyla yağ yakması neticesinde oluşmuş.
Görüntü geçmişte Youtube’deki Havacılık temalı kanallara “Japan Airlines Boeing 777 200ER, kapıya park edilirken APU yangınına maruz kaldı” (“Japan Airlines Boeing 777 200ER suffers an APU fire while being parked at the gate”) başlığıyla aşağıdaki açıklamayla yüklenmiş:
“APU’nun yağ yaktığını gösteren kısa video. Bu, ağır bakımdan sonra APU’da yağ artıkları olduğunda meydana gelebilir (aynı şey motorda da olur) ve çalışmadan sonraki ilk çalıştırmadır. Güvenli Uçun!”
Yardımcı Güç Üniteleri (APU), uçakların ana motorlarının çalışmadığı durumlarda ihtiyaç duyulan güç ve basınçlı havayı sağlayan genellikle uçakların kuyruk kısımlarında bulunan küçük gaz türbinli motorlardır.
Uçaklarda önemli bir güvenlik unsuru olan APU, uçağın ana motorlarının çalışmadığı durumlarda bir şekilde yer operasyonlarını gerçekleştirmesine ve kalkışa hazırlanmasına olanak tanır.
Uçaklarda özellikle, uçuş öncesi hazırlık süreçlerinde, uçağın yerdeyken elektrik ve diğer enerji ihtiyaçlarını karşılamak, uçak motorlarını çalıştırmadan önce gerekli enerjiyi sağlamak amacıyla kullanılan APU’lar genellikle küçük içten yanmalı motorlardan oluşur ve elektrik, pnömatik veya hidrolik gibi farklı enerji türlerini üretebilir.
APU’larda genellikle düşük güçte çalışan ve yakıt verimliliği yüksek olan gaz türbinleri kullanılır. Gaz türbinli motorlarda, havanın ısıtılması ve genişletilmesiyle enerji üreten APU’larda hava bir kompresör tarafından sıkıştırılır ve bir türbine gönderilir. Türbin, kompresörü döndürür ve ayrıca bir jeneratöre güç sağlar. Jeneratör, elektrik üretir.
APU motorları, uzun süre kullanılmadığında ilk çalıştırıldığında, yağ yanması nedeniyle duman üretebilir APU motorlarında bir yakıt sızıntısı oluşması durumunda da bu sızıntıdan çıkan yakıt, APU motorunun egzozunda yanarak duman oluşturabilir.
APU motor dumanı genellikle beyaz veya gri renktedir ve dumansız bir egzoza kıyasla daha yoğundur. Bu duman uçağın güvenliği için bir risk oluşturmaz ve genellikle kısa süre içinde kendi kendine çözülür. Ancak, APU motor dumanı uzun süre devam ederse veya siyah veya koyu gri renkteyse, bu bir arıza belirtisi olabilir. Bu durumda, uçağın teknik ekibinin arızanın nedenini belirlemesi ve gerekli onarımları yapması gerekir.
APU’ların bakımı, uçağın güvenliği için önemlidir. APU’lar yakıt ve yağ değişimleri, motor parçalarının kontrolü ve onarımı gibi periyodik kontroller ile düzenli bakıma tabi tutulur. Düzenli bakıma tabi tutulmayan APU’lar, arızalanabilir ve uçağın güvenliğini tehlikeye atabilir.
Uçağın çalışmasıyla yardımcı güç ünitesinin yağ yakması sonucu ortaya çıkan dumanın görüntülendiği farklı görüntüler de mevcut:
İLAVE:
Yine chemtrails uçağına ait olduğu iddiasıyla paylaşılan bir diğer videoda da ABD Hava Kuvvetleri’ne ait C-130’un “Modüler Havadan Yangın Söndürme Sistemi” (“Modular Airborne FireFighting System” (MAFFS)) görülüyor.
Yine chemtrails uçağına ait olduğu iddiasıyla paylaşılan bir diğer videoda da ABD Hava Kuvvetleri’ne ait C-130’un “Modüler Havadan Yangın Söndürme Sistemi” (“Modular Airborne FireFighting System” (MAFFS)) görülüyor.https://t.co/20SBslSIzw pic.twitter.com/wmiNo5RU8t
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) February 5, 2024