1912 Yılında Çekilen Fotoğrafta Batan Titanik’ten Kurtulan Bingöllü Ailenin Görüldüğü İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

İlk seferinde 15 Nisan 1912 gecesi bir buz dağına çarparak batan RMS Titanik’ten kurtulan Bingöllü ailenin 1912 yılında kaydedilen fotoğrafı olduğu iddiasıyla aşağıdaki görselin paylaşıldığına şahit oluyoruz.

 

 

Titanik faciasında kurtulan Bingöl’lü aile. 1912” ya da “Titanik kazasından kurtulan Türk aile, Bingöl, 1912.” gibi notlarla söz konusu görseli kullanan paylaşımlar şöyle örneklenebilir:

 

titanikten kurtulan

 

titanik kazasindan kurtulan

 

Fotoğrafın Titanik gemi kazasından kurtulan Bingöllü aileye ait olduğu ve 1912 yılında kaydedildiği iddiası doğruyu yansıtmıyor. Batan Titanik’ten ailenin tamamı değil, sadece sadece 1 ferdi ((fotoğrafta solda otururken görülen) Osmanlı döneminde Bingöl’de yaşamış Ermeni kökenli bir aileden gelen Neshan Krekorian (Krekoryan)) kurtulmuş. Ailenin geri kalanının Titanik’in batışı ile bir ilgisi bulunmuyor. 1912 yılında kaydedildiği iddiasıyla paylaşılan fotoğrafta Neshan Krekorian ile birlikte eşi Persape Vartanian ile çocukları Alice, George Dennis ve Angie’nin yer aldığı anlaşılıyor. Paylaşılan fotoğraf da Neshan Krekorian, Titanic faciasından kurtulduktan sonra Kanada’da ailesini kurduktan yıllar sonra kaydedilmiş.

 

Neshan Krekorian
Neshan Krekorian’ın gençlik fotoğrafı

 

12 Mayıs 1886 tarihinde Bingöl’ün Kiğı ilçesinde doğan Neshan Krekorian Titanik’in battığı 1912 yılında 26 yaşındaymış. Fotoğrafta ise 26 yaşından daha da yaşlı görülüyor. Titanik kazasının yaşandığı 1912 yılında çekildiği iddiasıyla paylaşılan fotoğraf yıllar sonra Kanada’da kaydedilmiş.

4 Ermeni arkadaşıyla birlikte Bingöl Kiğı’dan Fransa’ya geçen, akabinde Kanada’ya geçmek için Titanik’e 3. sınıf yolcu bölümünden bilet alarak binen Neshan Krekorian, gemi buz dağına çarptıktan sonra batış sürecinde güverteye çıkıp bir filikaya atlayıp hayatını kurtarabilmiş.

Neshan Krekorian, Titanik’ten kurtulduktan sonra bir süre New York’ta hastanede kaldıktan sonra Kanada’nın Ontario eyaletine geçmiş. Ontario’da General Motors’a ait otomobil fabrikasından emekli olan Krekoryan 21 Mayıs 1978 tarihinde 92 yaşında vefat etmiş. Persape Vartanian (1898-1985) ile 12 Temmuz 1924 tarihinde evlenen Neshan Krekoryan’ın Alice (1925-2016), George Dennis (1926-2014) ve Angeline (1930-2021) adlı 3 çocuğu olmuş.

Aile fertleri, Neshan Krekorian’ın faciadan kurtulduktan sonra yaşadıklarının etkisini hep hissettiğini, bir daha hiçbir zaman gemiye binmediğini, göl gibi su birikintilerinin yanında dahi kendini rahat hissetmediğini belirtmiş.

Tam kapasitesi 3.547 kişi olan Titanik’te bulunan 2.224 kişiden sadece 710’inin kurtulduğu, geriye kalan 1.514 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmektedir. Encyclopedia Titanica gibi kaynaklarda Titanik gemi kazasında vefat edenlerin esame listesinde sadece Neshan Krekorian’ın isminin yer aldığı görülebiliyor.

İnternet basınında “Titanik’ten kurtulan 2 şanslı Osmanlı Ermenisi” başlığıyla yayımlanan yazıda faciadan kurtulan Bingöllü yolcular Neshan Krekorian ve David Vartunian’ın hikâyesi şöyle aktarılmış:

“İşte o 3’üncü sınıf kamaralardaki yolculardan 5’i Bingöl’ün Kiğı ilçesinden Kanada’ya ulaşmaya çalışan Osmanlı pasaportu sahibi 5 Ermeni’ydi. Kanada’da kendilerine yeni bir hayat kurmak için Anadolu’dan ayrılan 20’li yaşlarındaki Neshan Krekorian, Orsen Sirayanian, Ortin Zakarian, David Vartunian ve Mapriededer Zakarian önce Bingöl’den Marsilya’ya gitti. Ancak Amerika’ya ulaşabilmek için gemi bulamıyorlardı. Bir Fransız seyahat şirketinin ilanlarında Titanik’i gördüler. Fakat bu kez de ‘bilet yok’ yanıtını aldılar. O kadar yoğun talep vardı ki seyahat şirketinin görevlileri rüşvet almadan bilet satmıyordu. Çaresiz bir miktar rüşvet vererek 7 sterlinlik (Bugünkü parayla 1000 dolar) 3’üncü sınıf biletini aldılar.

 

Osmanlı pasaportlu 5 Ermeni vatandaşı, yolculuğun 5’inci gününde David Vartunian’ın doğum günü için kendi aralarında bir eğlence düzenlediler. Akşam 23:00’e kadar kart oyunu oynayıp daha sonra kamaralarına dağıldılar. Yarım saat sonra gemi büyük bir gürültüyle sarsıldı. Ne olduğuna bakmak için dışarı çıkmaya çalıştıklarında kapıların kilitli olduğunu gördüler. Gemide, üçüncü sınıftaki yolcuların bir ve ikinci sınıf yolcularıyla bir araya gelmesini engellemek için bir otomatik kilit sistemi vardı ve o sistem devreye sokulmuştu. David ve Neshan, kendi kamaralarındaki kilidi kırmayı başardılar. Ancak diğerleri o kadar şanslı değildi. Dışarı çıktıklarında yerde buz parçaları gördüler. Ve hemen üst katlara doğru tırmanmaya başladılar. Büyük bir panik vardı. On binlerce dolar verip lüks kamaralara bilet alan yolcular gemiden ilk kurtulanlar olmak istiyordu ve onlar için filikalar ardı ardına denize indiriliyordu. David 13 numaralı, Neshan ise 10 numaralı filikaya binmeyi başardı. Aslında filikaya alınmadılar fakat filika denize indirilirken gemiden üzerine atlayarak hayatta kalmayı başardılar.”

 

Daha önce Titanik’e bilet alıp gemiye binmeyerek kurtulan tek kişinin Prof. Dr. Besim Ömer Akalın olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını da daha önce aktarmıştık.

 

Yorumunuzu yazınız...