Fotoğrafların Suudi Arabistan’da Bulunan Ad Kavmine Ait Dev İnsan İskeletine Ait Olduğu İddiası Doğru Değil, Paylaşılan Görseller Montaj
Suudi Arabistan’daki arkeoloji kazısında bulunduğu ve Ad Kavminden dev insanların iskeletlerini gösterdiği iddia edilen görseller bilgisayar hilesinden ibaret. Hakkında ayetlerden delil getirilerek doğruluğu ispatlanmaya çalışılan bahse konu montaj fotoğraflar, worth1000.com adlı internet sitesinde yer alan binlerce montaj fotoğraftan birkaçı. 2002 yılında düzenlenen bir fotoğraf montaj yarışması için bahse konu siteye yüklenen fotoğraf 2004 yılında “dev insan iskeleti bulundu” manşetiyle e-posta gruplarında paylaşılmaya başlanmış olup, sonraları internet siteleri ve sosyal medya platformlarında kendine yer bulmuştur.
“Suudi Arabistan’da bulunan devasa insan iskeleti büyük heyecan yarattı” başlığıyla duyurulan, dev insanların geçmiş dönemlerde yaşadığını ispatladığı düşünülen, kimine göre 40 metre boyundaki kimine göreyse 10 metre boyundaki insan iskeleti fotoğrafları mutlaka gözünüze çarpmıştır.
Hz. Adem’in Suudi Arabistan çöllerinde bulunan iskeleti olduğu ya da Kur’an-ı Kerim’de ismi zikredilen Ad Kavminden insan kalıntısı olduğu iddiasına Kur’an ayeti ile destek verenler de görülmüştür. Halbuki, ayetlerden delil getirilecek kadar gerçeklikten kopan kişiler fotoğrafların montaj olduğunu gözden kaçırmıştı.
Dev insan iskeleti olduğu iddiasıyla “bu iskelet Kuran`da belirtilen ve irilikleriyle tanımlanan Ad kavminden birine mi ait? sorusuyla” ya da “helak edilen Ad Kavmine ait insan kemikleri bulundu. Kemikler vinç yardımı ile kaldırılabildi” notuyla internet haber sitelerinde ve sosyal medyada yaygın şekilde paylaşılan ve 30 binden fazla etkileşim alan görsel şu şekilde:
Arap Yarımadasında bulunduğu iddia edilen dev insan iskeletine ilişkin bahse konu görsele ilaveten paylaşılan bir diğer fotoğraf şu şekilde:
Aktarılan dev insan iskeleti fotoğraflarına dair haber metinlerinin ve paylaşımlarında şu metne yer verildiği görülmektedir:
“Eskiden Yaşamış Dev Gibi İnsanlar….
Bu iskeletlerin eski ad kavminden olduğu söyleniyor. Suudi Arabistan’da bulunan devasa insan iskeleti büyük heyecana sebep oldu. Herkesi şaşkına çeviren dev iskeletin başında çalışma yapan insanlar, cüce gibi görünüyor.. Son günlerde internette dolaşan bir insan iskeleti fotoğrafı görenleri şaşkına çeviriyor. Çünkü iskeletin devasa büyüklükteki bir insana ait olduğu iddia ediliyor. Akıllara gelen ilk soru ise “Acaba bu fotoğraf gerçek mi değil mi?”
İddia o ki, iskelet geçtiğimiz Nisan ayında Suudi Arabistan’da gaz araştırması yapan bir grup tarafından tesadüfen bulundu. Mühendisler durumu yetkililere bildirince bölgeye giriş çıkışları yasaklanıp araştırmalara başlandı.”
Üstüne üstlük bir de Diyanet İşleri Eski Başkanı Süleyman Ateş de iddianın sözüm ona doğruluğuna şahit tutulmaktadır:
Diyanet işleri eski Başkanı Süleyman Ateş, iddiayı doğruluyor.. Vatan Gazetesi’nin bu konudaki sorusunu cevaplandıran Ateş şunları söylüyor:
“Evet, Kuran’da Ad kavminden olan kimselerin çok iri ve kuvvetli olduğu belirtiliyor. Ad kavmi ulmeden bir kavme dönüşünce de Allah onları yok etmişti
Halbuki ne fotoğraftaki iskeletler dev bir insana aittir ne de ilgili kazı Suudi Arabistan’da değil ABD’nin New York şehrinde gerçekleşmiştir.
Eski devirlerden kalma dev insan iskeletine ait olduğu sanılan bu ve benzer birçok fotoğraf aslında Cornell Üniversitesi’nin Yer ve Atmosfer Bilimleri Bölümü‘nün ve Paleontolojik Araştırma Enstitüsü‘nün (2,5-3 metre boyutlarında olduğu belirtilen) mamut heykeli kazısına ait orijinal fotoğrafının dev insan iskeleti kazısına aitmiş gibi montajlanmasından ibarettir. New York’taki Hyde Park’ın dışında bir bölgede yapılan kazıda 16 Eylül 2000 tarihinde tarihinde çekilen fotoğraf üzerinde oynama yapılmıştır. Yani, paylaşılan dev insan iskeleti fotoğrafları aslında bilgisayar hilesinden başka bir şey değil.
Fotoğrafın ilk izine Düzenlenmiş / montajlanmış fotoğrafların yayınlandığı (günümüzde DesignCrowd.com bünyesine geçen) Worth1000.com adlı internet sitesinin 2002 yılı Ekim ayında gerçekleştirdiği fotoşop yarışmasında (photoshop contest) rastlanıyor.
DesignCrowd.com, bahsi geçen yarışma kapsamında hazırlanan montaj içeren görselleri bir sayfada derlemişti. Bazı örnekler şöyle sunulabilir:
Bu şehir efsanesinin kaynağı aslında 2004 yılı Mart ayına dayanıyor. 2004 yılından bu yana e-posta gruplarında dolaşan bu iddia internet sitelerine, haber sitelerine daha sonra da sosyal medyaya sıçramış durumda.
Söz konusu montaj fotoğrafın asılsızlığını ortaya koyanları dinsizlikle suçlayan ve edilmedik küfür bırakmayan gerçek ötesi çağda yanlışın ve yalanın müritlerini görmek de umut kırıcı.