Türkiye Cumhuriyeti’nin 5. Başbakanı Şükrü Saraçoğlu’na Ait Sanılarak Kullanılan Fotoğraf CIA’nın İlk Sivil Direktörü Olarak Tanınan Allen W. Dulles’a Ait
Mehmet Şükrü Saraçoğlu (1887-1953), Başbakanlık (1941-946), Dışişleri Bakanlığı (1938-1942), TBMM Başkanlığı (1948-1950), Millî Eğitim Bakanlığı (1924-1925), Maliye Bakanlığı (1927-1930), Adalet Bakanlığı (1933-1938) gibi üst düzey görevleri üstlenmiş, TBMM’de 7 dönem milletvekilli olmuş ve 1934-1950 yılları arasında 17 yıl boyunca Fenerbahçe’nin başkanlığını yapmış bir isim.
Cumhuriyetimizin ilk 30 yılında önemli görevler üstlenmiş bir devlet adamı olsa da Şükrü Saraçoğlu’nun fotoğrafı karıştırılabiliyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 5. Başbakanı olarak görev yapan Şükrü Saraçoğlu’na ait olduğu sanılarak paylaşılan fotoğraf şu şekilde:
Karar, İlk Ses Gazetesi ve Güne Bakış Gazetesi gibi haber siteleri Şükrü Saraçoğlu için hazırlanan özgeçmişlerde, Yeni Şafak ve Onedio gibi internet siteleri de Şükrü Saraçoğlu’na değinen içeriklerde bu hatalı görsele yer verilmiş.
Şükrü Saraçoğlu’na ait sanılan fotoğraf, Amerikalı bir istihbarat görevlisi ve diplomat olan Allen W. Dulles’a ait.
Soğuk Savaş döneminde 1953-1961 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin istihbarat teşkilâtlarından biri olan Merkezî Haberalma Örgütü’nün (Central Intelligence Agency – CIA) başkanlığını yapmıştır.
CIA’nın ilk sivil direktörü olarak da bilinen Allen W. Dulles‘ın bir harita önünde otururken görüldüğü fotoğraf İsviçre’nin başkenti Bern’de kaydedilmiş.
Eski TCMB Başkanı Ekonomist Rüşdü Saraçoğlu, Yeni Şafak’ın 9 Ağustos 2021 günkü sayısında yayımlanan “Merak etme dedenin devri kapandı” başlıklı içerikte dedisine ait olmayan fotoğrafın kullanmasını şu sözlerle eleştirdi:
“Artık güldüğüm eski bir manşet. Soldaki sütunda “dedem” diye koydukları fotoğraf kimdir bilmiyorum ama dedem Şükrü Saraçoğlu değil. Benim fotoğrafımda en az 25 sene eski. Basınımızın durumu bu.”
Dipçe: Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde Şükrü Saraçoğlu hakkında yayımlanan özgeçmişte kullanılan görselin, yukarıda alıntılanan fotoğrafın bıyıksız ve gençleştirilmiş hâli olması da ilginç bir nokta.