2021 yılı Eylül ayında Endonezya’nın Cirebon kentinde meydana gelen toplu kuş ölümüne tarım ilaçlarının ve mevsim değişikliğinden dolayı yaşanan hızlı sıcaklık değişimlerinin yol açtığı düşünülüyor.

5G’nin kuş ölümlerine neden olduğuna dair herhangi bir somut kanıt bulunmamaktadır. Kuş ölümleri, çeşitli doğal ve insan kaynaklı faktörlerden kaynaklanmaktadır. Kuş ölümlerinin genellikle habitat kaybı, iklim değişikliği, kirlilik ve insan faaliyetlerinin diğer etkileriyle ilişkili olduğu bilinmektedir. 5G ile bu faktörler arasında bir bağlantı olduğunu gösteren hiçbir bilimsel çalışma bulunmamaktadır.

 

 

Aşı karşıtı, pandemi septik sosyal medya profiller, koronavirüs pandemisini ve aşı süreçlerini arkada bıraktığımız dönemde 5G ve chemtrails odaklı komplo teorilerine odaklanmaya başladı.

Bu süreçte, kuş ölümlerine 5G istasyonlarından yayılan radyasyonun yol açtığı iddiasıyla bazı ilintisiz görüntüler dolaşıma sokuldu.

 

Yüzlerce kuşun bir ağacın yanına dağılmış halde ölü hâlde görüntülendiği video şu şekilde:

 


 

 

Görüntüdeki toplu kuş ölümünü 5G ile ilişkilendiren paylaşım örneği:

 

Anlık Haber Analiz (@Anlik_Analiz): “#SONDAKİKA KAMUOYUNA DUYURU!! 5G TEHLİKESİ! Binlerce sığırcık kuşu 5G’nin yaydığı radyasyon nedeniyle işte bu hale geldi. Uyarıyoruz! 5G Biyolojik Bir Silahtır”

 

 

 

 

Görüntü güncel değil, 14 Eylül 2021 günü Endonezya’nın Batı Java bölgesindeki Cirebon kentinde kaydedilmiş.

Cirebon Belediye binasının arka bahçesinde yüzlerce serçenin toplu ölümü Endonezya kamuoyunun ilgisini çekmiş.

Cirebon Şehri Tarım ve Hayvancılık Gıda Güvenliği Servisi (DKPPP), toplu ölümün nedenini bulmak için kuşlardan örnekler toplayıp incelemiş.

Veteriner sağlık ekibi tarafından yapılan ilk incelemede yüzlerce serçenin ölüm nedeninin aşırı hava değişikliklerinden kaynaklandığına dair şüphenin oluştuğu, yapılan otopside iç organlarda herhangi bir hasara rastlanmadığı, kuş gribi ve PCR testlerinin negatif çıktığı, kuşların viral enfeksiyon nedeniyle ölmediğinin anlaşıldığı duyurulmuş.

Gerçekleştirilen laboratuvar testlerinin sonuçlarına göre kuşların ölümünün aşırı hava değişikliklerinden kaynaklandığının belirlendiği açıklanmış.

Cirebon Şehri DKPPPP Veteriner Tıbbî Ekibi üyesi Tri Angka, kuşların toplu halde düşüp ölmesine mevsimsel değişiklikler, aşırı hava koşulları ve pestisit içeren yemlerden kaynaklı zehirlenmenin yol açtığından şüphelendiğini belirtmiş.

Toplu kuş ölümünün Cirebon Şehrindeki hava değişikliklerinin sonucu olduğundan şüphelenen bir Cirebon Belediye Binası çalışanı basına verdiği demeçte, belediye binası avlusuna düşen serçelerin tamamının ölmediğini, bazılarının kurtarıldığını, videodaki ağaca kuşların tünemeyi sevdiğini, şiddetli yağmur nedeniyle kuşların ölmüş olabileceğini düşündüğünü aktarmış.

Otopsi ve test sonuçlarının ölen kuşlarda travma ve bulaşıcı hastalığın bulunmadığını, iç organlarında hasar olmadığını aktardığı dönemde toplu kuş ölümü vakasının olası sebebi olarak 5G’nin bahsi dahi geçmemiş.

 

 

Özetle, 2021 yılı Eylül ayında Endonezya’nın Cirebon kentinde meydana gelen toplu kuş ölümüne tarım ilaçlarının ve mevsim değişikliğinden dolayı yaşanan hızlı sıcaklık değişimlerinin yol açtığı düşünülüyor.

 

 

5G veya diğer radyo frekansı yayınlarıyla kuş ölümleri arasında doğrudan bir bağlantı bulunmamaktadır.

2020 yılından bu yana çeşitli komplo teorileri ve yanlış bilgiler ile birlikte servis edilen 5G ile kuş ölümleri arasında bağlantı olduğunu öne süren iddialar, genellikle yanlış bilgi veya bilimsel bağlamdan koparılmış bilgiler içermektedir.

5G istasyonlarından yayılan radyasyonun kuş ölümlerine neden olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır.

Radyo frekansı radyasyonunun kuşlar üzerindeki etkileriyle ilgili araştırmalar devam ediyor, ancak mevcut kanıtlar, kuş ölümlerinin nedenlerinin genellikle başka faktörlerden kaynaklandığını gösteriyor.

Uluslararası Radyo Koruma Komisyonu (ICRP) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi yetkili kuruluşlar, 5G tarafından yayılan radyasyon seviyelerinin insan ve hayvan sağlığı için zararsız olduğunu açıkça belirtmiştir. Bu radyasyon seviyeleri, radyo ve televizyon gibi diğer yaygın teknolojilerden yayılan seviyelerden çok daha düşüktür.

Kuş ölümlerine yol açabilecek birçok doğal ve insan kaynaklı etken bulunmaktadır. Habitat kaybı, hava kirliliği, böcek ilacı kullanımı, avcılık ve hastalıklar kuş ölümlerinin en yaygın nedenleridir. 5G ile bu faktörler arasında herhangi bir bağlantı kuran hiçbir bilimsel çalışma bulunmamaktadır.

 

 

 

EK: Hindistan’da 5G kulesinin yüksek kullanım sonucu daha fazla ısıya dayanamayıp patladığı ana ait olduğu iddiasıyla paylaşılan video 2018 yılında. 5G Hindistan’da 2022 yılına kadar kullanıma sunulmamıştı.

 

 

 

Yorumunuzu yazınız...