DSÖ’nün çocuklara, çiçek aşısı içerisinde AIDS virüsü enjekte ettiğini itiraf ettiği ve çiçek aşısının AIDS’e yol açtığı iddiaları asılsız
Çiçek aşısının HIV/AIDS gibi farklı bir viral hastalığa neden olduğuna dair bilimsel bir temel bulunmamaktadır. İki hastalık arasında herhangi bir doğrudan ilişki tespit edilememiştir.
Sosyal medya platformlarında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından desteklenen çiçek hastalığı aşı programının Afrika’da AIDS’in yayılmasından sorumlu olduğunun The Times’ın 11 Mayıs 1987 tarihli sayısında “Çiçek aşısı AIDS virüsüne neden olur” başlıklı haberinde yayımlandığı iddiasıyla bir gazete görüntüsünün paylaşıldığı görülüyor.
“11 Mayıs 1987’de, dünyanın en saygın gazetelerinden The London Times, “Çiçek aşısı AIDS virüsünü tetikledi” başlıklı bir ön sayfa haberi yayınladı.
Hikaye, Afrika AIDS’in WHO çiçek hastalığı eradikasyon programının doğrudan bir büyümesi olduğunu göstermektedir. Çiçek aşısının siyah popülasyonda “uykuda” bir AIDS virüsü enfeksiyonunu uyandırdğı iddia ediliyor.
HIV’in ortak kaşifi Robert Gallo’nun şu sözlerine yer verildi: DSÖ programı ile salgın arasındaki bağlantı ilginç ve önemli bir hipotezdir.Bunun gerçekten olduğunu söyleyemem, ancak birkaç yıldır çiçek hastalığı için kullanılan gibi canlı aşıların kullanılmasının HIV (AIDS virüsü)
Times’ın haberi, AIDS salgını üzerine basılmış en önemli hikayelerden biridir; Yine de hikaye öldürüldü ve hiçbir büyük ABD gazetesinde veya dergisinde yer almadı. 1987″
2023 (@2023T2023): “DSÖ, Afrikalılara 50 milyondan fazla çiçek hastalığı aşısı enjekte etti ve 11 Mayıs 1987’de İngiliz The Times gazetesinde bu başlık altında bir makale yayınlandı: “Çiçek aşısı, AIDS virüsü ile bir enfeksiyon dalgasına neden oldu.””
Bu iddia DSÖ’nün çocuklara, çiçek aşısı içerisinde AIDS virüsü enjekte ettiğini itiraf ettiği şeklinde de paylaşıldı.
“DSÖ’den skandal itiraf! Çocuklara, çiçek aşısı içerisinde AIDS virüsü enjekte etmişler!
Sosyal medyada gündem olan bir videoda skandal bir itirafa değinildi. Afrika’nın gerçeğini ve Dünya Sağlık Örgütü’nün 11 Mayıs 1987 yılında yayınladığı iddia edilen belgede yer alan ifadeler tüyler ürpertti. Söz konusu belgede yer alan ifadelere göre ”DSÖ, 1972 yılında Dünya Sağlık Örgütü olarak çiçek aşısı kampanyasına AIDS virüsü ilave ederek çocuklara aşı yaptık” cümleleri yer aldı.”
The Times’ın 11 Mayıs 1987 tarihli baskısında, çiçek aşısının AIDS’e neden olabileceğine dair bir iddiayı yayımladığı doğru. Ancak bu haberdeki aktarımlar herhangi bir bilimsel temele dayanmıyor.
Orta Afrika’da HIV enfeksiyonunun en fazla yayıldığı bölgelerin “en yoğun aşılama programlarına” sahip olanlarla aynı olduğunun iddia edildiği haberde ismi verilmeyen bir DSÖ danışmanına atıf yapılarak bir Amerikan askerinin çiçek hastalığına karşı aşılandıktan kısa bir süre sonra AIDS’e yakalandığı ileri sürülmüş.
Bu haberin yayımlanması, çiçek aşısının AIDS’e neden olabileceğine dair komplo teorilerinin yayılmasına yol açtı.
The Times’daki haber yayımlandıktan hemen sonra DSÖ ve birçok bilim insanı çiçek hastalığına karşı yapılan aşı ile AIDS’in ilişkili olduğu iddiasının hiçbir bilimsel kanıtla desteklenmediğini aktardı.
Times haberi yayımlandıktan sonra DSÖ danışmanlarından birinin bu yönde bir açıklama yaptığı yalanlandı.
Bilim camiasının büyük tepkisini çeken iddianın gerçeği yansıtmadığına dair tekzipler yayımlandı.
Bu tekziplerden birini The Times 13 Mayıs 1987 tarihli sayısında yayımladı (The Times’ın 1987’de AIDS’e çiçek aşısının yol açtığına dair yanlış iddiayı içeren haberini geri çektiği aktarılmakla birlikte bu husus henüz teyit edilemedi).
İlgili dönemde DSÖ’nün AIDS ile ilgili özel programının yöneticisi olan Jonathan Mann’ın tekzibinde, çiçek aşısı – AIDS ilişkisi iddiasının gerçeği yansıtmadığı, çiçek hastalığı aşısının kullanıldığı farklı bölgelerde AIDS vakalarının Afrika’daki gibi görülmediği, AIDS çiçek aşısı tarafından tetiklenmiş olsa bile bu olayın münferit bir vaka olacağı ve Afrika’daki AIDS salgınını açıklayamayacağı belirtildi.
1980’li ve 1990’lı yıllarda yaygın olarak dile getirilen bu komplo teorisi hiçbir bilimsel temele dayanmıyor.
Çiçek aşısının HIV/AIDS gibi farklı bir viral hastalığa neden olduğuna dair bilimsel bir temel bulunmamaktadır. İki hastalık arasında herhangi bir doğrudan ilişki tespit edilememiştir.
Çiçek aşısı (veya variola aşısı), tarih boyunca büyük salgınlar yaratan ve ölümcül bir viral hastalık olan çiçeğe karşı etkili bir aşıdır.
HIV, insanların bağışıklık sistemini hedef alan bir virüstür ve AIDS’e yol açabilir. HIV, cinsel temas, kan yoluyla bulaşma, anneden bebeğe geçiş gibi yollarla insandan insana geçebilirken, çiçek virüsü (variola virüsü), öksürük veya hapşırık yoluyla bulaşır ve çiçek hastalığını tetikler.
Çiçek aşısı, insanları çiçek hastalığına karşı korumak için kullanılır. Aşının etken maddesi, canlı variola virüsünün benzeri olan ve vaccinia virüsü olarak adlandırılan bir virüstür. Vaccinia virüsü, çiçek virüsüne karşı bağışıklık geliştirmeyi sağlar, ancak HIV ile ilgili bir etkisi yoktur. Bu nedenle çiçek aşısının AIDS’e neden olma potansiyeli bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
Ancak, aşılar genellikle bağışıklık sistemini uyararak vücuda tepki vermesini sağlarlar ve bu süreç bazen yan etkilere neden olabilir. Çiçek aşısının yaygın yan etkileri arasında hafif ateş, kas ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlar bulunabilir. Ancak bu yan etkiler, AIDS ile ilişkilendirilen bir hastalık değildir.
Çiçek aşısının AIDS salgınından sorumlu olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.
Çiçek aşısı ve HIV/AIDS arasında bir neden-sonuç ilişkisi bulunmamaktadır.
Her iki hastalık da farklı virüslere dayanır ve farklı yollarla bulaşır.
Yapılan çalışmalarda çiçek aşısının AIDS virüsünü içerdiğine ya da çiçek aşısının AIDS’e neden olduğuna dair hiçbir epidemiyolojik kanıt bulunamamıştır (Diouf A, Trottier H, Youbong TJ, Ngom-Guéye NF, Ndiaye O, Seck A, Sarr D, Diop S, Seydi M, Mboup S, Nguyen VK, Jaye A. (2017). “Does smallpox vaccination modify HIV disease progression among ART-naive people living with HIV in Africa?”. Epidemiol Infect. 2018 Jan;146(2):218-226) (Çiçek aşısı – AIDS ilişkisi iddiasının gerçeği yansıtmadığına dair literatürden ilave örnekler için Full Fact‘in konuyla ilgili incelemesine göz atabilirsiniz).
Araştırma sonuçları çiçek aşısı olanların AIDS’e yakalanma riskinin aşı olmayanlardan daha yüksek olmadığını gösterdi.
Öte yandan, farklı bir araştırmada çiçek aşısı yapılmamış kişilerin immün hücrelerinde HIV virüsünün çoğalma kapasitesinin beş kat daha fazla olduğu gözlemlendi.
Çiçek aşısı, 1979’a kadar dünyanın çoğu ülkesinde rutin olarak uygulanıyordu. Ancak, bu dönemde AIDS salgınına ilişkin herhangi bir artış görülmedi.
Ayrıca, insanları çiçek hastalığına karşı aşılamak için kullanılan iğnelerin yeniden kullanılmış ve etkisiz bir şekilde sterilize edilmiş olmasının da potansiyel olarak HIV yayıcı etkenlerden biri olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır (Bazı araştırmalar kontamine iğnelerin tıbbi olarak yeniden kullanılmasının Sahra altı Afrika’da görülen HIV yayılımının bir kısmını açıklayabileceğini ileri sürmektedir).