Uyarı: Ibuprofen gibi ilaçlar hakkında doktorunuza danışınız.

Fransa’da 28 yaşındaki bir hastasının, bel fıtığı ameliyatının ardından aldığı İbuprofen’in yaşamını kaybetmesine yol açtığı açıklandı.

Ibuprofen Kullanımının Koronavirüs (Covid-19) Hastalığını Kötüleştirdiği İddiası

Ibuprofen kullanımının Covid-19 hastalığını şiddetlendirdiği ve bazı ülkelerdeki genç hasta ölüm oranlarını arttırdığı yönündeki iddialar kanıtlanmış değil. Ibuprofen etkenli ilaçların, hastalığı olumsuz yönde etkilemesi üzerine bilimsel bir bulgu yok. DSÖ, ibuprofen‘in koronavirüs enfeksiyonu hastalarına kullanılmamasını gerektiren bir kanıt olmaması nedeniyle, ibuprofenden kaçınılması ile ilgili bir öneride bulunmadığını açıkladı. Koronavirüs vakalarında ibuprofen kullanımının gerekliliği konusunda uzmanlar arasında açık bir görüş birliği mevcut değil. Koronavirüs vakalarında ibuprofen kullanımına yönelik güvenilir çalışmalar henüz tamamlanmadığı için öne sürülen iddialar henüz doğrulanmış değil.

 

[Ginaz Almus tarafından hazırlanmıştır]

Son günlerde çeşitli sosyal medya platformlarında ibuprofen içerikli ilaç kullanımının, Covid-19 hastalığına sahip kişilerde hastalığın gidişatını kötüleştirdiği, koronavirüsün çoğalmasını hızlandırdığı ve bazı ülkelerdeki genç hasta ölüm oranının fazla olmasına yol açtığı iddia edildi.

Bu konu hakkındaki ilk iddialardan birisi Fransa Sağlı Bakanı Olivier Veran’dan geldi. Veran bu iddiasını Twitter hesabından “Ibuprofen, kortizon gibi anti enflamatuar ilaçlar kullanmak enfeksiyonunuzu kötüleştirebilir, ateşiniz varsa parasetamol alın. Zaten anti-enflamatuar ilaçlar kullanıyorsanız veya şüpheniz varsa, doktorunuza danışın.” iddiasıyla paylaştı.

 

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran tarafından paylaşılan tweet
Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran tarafından paylaşılan tweet

 

Çeşitli sosyal medya hesaplarından atılan diğer bir iddia ise Viyana Üniversitesi Hastanesi tarafından yapılan açıklama ile ilgili. Bu iddiaya göre Viyana Üniversite Hastanesi şiddetli vakaların hepsinin daha önceden ibuprofen aldığını, ayrıca ibuprofen kullanımının virüsü güçlendirdiği ve çoğalmasını hızlandırdığını açıkladı.

 

Viyana Üniversite Hastanesi'nin şiddetli vakaların hepsinin daha önceden ibuprofen aldığını iddia ettiğini öne süren paylaşım
Viyana Üniversite Hastanesi’nin şiddetli vakaların hepsinin daha önceden ibuprofen aldığını iddia ettiğini öne süren paylaşım

 

İboprofen Kullanımının Koronavirüs Vakalarını Ağırlaştırdığına Yönelik Asılsız İddialar

BBC Türkçe, 18 Mart tarihli haberinde sosyal medya platformlarında dolaşan ibuprofen kaynaklı vakalar hakkındaki iddiaları paylaşarak bu iddiaların hepsinin yanlış olduğunu aktarmıştı.

Yanlış iddialar ve doğruları şu şekildeydi:

  • Cork Hastanesi’nin yoğun bakım servisinde dört genç hasta var. Bu hastaların başka hiçbir sağlık sorunları yoktu. Ama hepsi anti-inflamatuar ilaçlar alıyordu. Hastalıklarını bunlar ağırlaştırdı [İrlanda Enfeksiyon Hastalıkları Birliği Cork Hastanesi’ne atfedilen iddiaların doğru olmadığını açıkladı]

  • Viyana Üniversitesi koronavirüs belirtileri gösteren kişileri ibuprofen almamaları konusunda uyardı. Çünkü bu ilacın vücutta koronavirüsün çoğalmasını hızlandırdığı ortaya çıktı. İtalya’da salgının bu kadar çabuk bu noktaya gelmesi bu yüzden [Şimdiye kadar koronavirüste ibuprofen kullanımıyla ilgili yapılmış bir araştırma yok]

  • Fransa’da Toulouse Üniversitesi Hastanesi’nde dört ağır koronavirüs vakası var. Hepsi genç ve başka sağlık sorunları yok. Hepsi belirtiler ortaya çıktıktan sonra ibuprofen gibi ağrı kesiciler almıştı [Toulouse Üniversitesi de sosyal medyada dolaşan iddiaları yalanladı]

 

Peki Covid-19 hastalarının ibuprofen kullanması hastalığın şiddetini arttırıyor mu? 

Özellikle hastalığın tedavi sürecine dair iddialar için öncelikle Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) açıklamalarına dikkat etmek ve önem vermek gerekiyor.

DSÖ sözcüsü Christian Lindmeier, koronavirüs vakalarında ibuprofen kullanımıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve bu süre zarfında ise doktora danışmadan ilaç alan kişilerin ibuprofen yerine parasetamolu tercih etmelerini önerdiklerini, tedavilerinde hali hazırda ibuprofen kullanan kişilerin doktorlarına danışmasının gerektiğini söylemişti. Parasetamol kullanımı ile ilgili de hastaların kesinlikle önerilen doza uymalarını, doz aşımında hastaların karaciğer problemleri yaşayabileceğini belirtmişti.

DSÖ sözcüsü Christian Lindmeier’in 17 Mart 2020 tarihindeki bu söylemlerinin ardından basında DSÖ’nün koronavirüs belirtileri gösteren kişileri ibuprofen etkin maddeli ilaçlar kullanmaması için uyardığı yönünde haberler yayınlandı.

Her ne kadar DSÖ 17 Mart tarihli açıklamasında yeni koronavirüse yakalanılması halinde Ibuprofen’in doktor tavsiyesi olmadan alınmamasını, onun yerine Paracetamol kullanılmasını tavsiye etse de, ertesi gün yaptığı yeni açıklamada bu tavsiyesinden vazgeçtiğini açıkladı.

İbuprofen kullanımına karşı tavsiyede bulunmadığını beyan eden Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konuyla ilgili 18 Mart tarihli açıklaması şu şekilde:

“DSÖ, güncel bilgilere dayanarak ibuprofen kullanılmasıyla ilgili bir öneride bulunmamaktadır. DSÖ, Covid-19’lu kişilerde ateş düşürmek amacıyla uygulanan ibuprofen tedavisi hakkında oluşan endişelerin farkındadır. Hastaları tedavi eden doktorlarla görüşüyoruz ve herhangi bir olumsuz bir etkiden haberdar değiliz. DSÖ, bu konuda yayınlanan klinik veya popülasyon tabanlı verilerin farkında değildir.”

 

Ibuprofen kullanımı ile ilgili 18 Mart tarihli DSÖ açıklaması
Ibuprofen kullanımı ile ilgili 18 Mart tarihli DSÖ açıklaması

 

Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) ibuprofen kullanımıyla ilgili 18 Mart 2020 tarihinde yaptığı açıklama şu şekildeydi:

“Şu anda ibuprofen kullanımı ile COVID-19 hastalığının kötüleşmesi arasında ilişkiyi gösteren bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Avrupa İlaç Ajansı durumu yakından izliyor ve bu konuda ortaya çıkan pandemi bağlantılı herhangi bir yeni bilgiyi gözden geçirecek.”

 

İbuprofen kullanımının koronavirüs hastalığını kötüleştirip kötüleştirmediği hakkında bir diğer açıklama ise Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından 19 Mart tarihinde yapıldı. TEB, ibuprofen gibi ilaç etken maddesini içeren ilaçların kullanımı ile Covid-19’un kötüleşmesi arasında bağlantı kuran bilimsel bir kanıt bulunmadığını belirterek şu uyarılarda bulundu:

  • Her ilaç her hastalıkta kullanılmaz; her ilacın kendisine özgü olarak hastalıklarda yararları ve kullanımlarına bağlı riskleri söz konusudur. Tüm ilaçlarda olduğu gibi ibuprofen de aynı uyarılarla, doktor reçetesi ile ve eczacı danışmanlığında alınmalıdır.
  • Hastalarımız, tedavi rehberlerine uygun olarak, onaylanmış ürün bilgilerine göre NSAİ ilaçları (ibuprofen gibi) kullanmaya devam edebilir. Sorusu olan hastalar, hekimleri veya eczacılarıyla konuşmalı ve danışmalıdır.
  • Ibuprofen alan hastaların tedavilerini kesmeleri için hiçbir neden yoktur; özellikle kronik hastalıklar için ibuprofen veya diğer nonsteroid antiinflamatuar ilaçları alan hastalar için önemlidir.
  • COVID’den korunmak için her şeyden ÖNCE bilgi kirliliği yaratanlara itibar etmeyin!
  • COVID’den korunayım derken ilacınızı kullanmayı bırakmayın ve kullanmayarak yaratacağınız olası sorunlarla boğuşmayın!
  • Sağlığınızla ve ilacınızla ilgili konularda SADECE hekiminizi ve eczacınızı dinleyin! 

 

Türkiye’de satılan ve etkin maddesi ibuprofen olan ilaçlara bu bağlantı vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.

 

* Katkısı için Ginaz Almus’a teşekkürlerimizle…

Yorumunuzu yazınız...