Görseldeki Sahte Manken Hastalar İle Yoğun Bakım Merkezlerinde Ağır Hasta Sayısının Fazla Olduğu Algısının Oluşturulmaya Çalışıldığı İddiası Doğru Değil
Covid-19 salgını nedeniyle yoğun bakım merkezlerinin “yoğun” gösterilmesi için “sahte” hastaların kullanıldığı, bunun için mankenlerden istifade edildiği de pandemi şüphecisi sosyal medya kullanıcıları tarafından ileri sürülmüştü.
“Büyük resmi” (!) gören örnek paylaşımlar şöyle sunulabilir:
“Her yıl dünyada 3.5 milyon kişi zatürreden ölüyor. Bu yüzden her zaman hastanelerde yoğun bakımda hasta olur ama o kadar hasta varken, bu adamlar neden manken hastalar ile ağır hasta rolü vermeye çalışıyor? Bir yandan salgın var derken bir yandan sizle dalga geçiyoruz diyorlar..”
“Kolunu unutmuşlar.”
“Buyrun Kanıt #omicronusoruyorum”
Sanılanın aksine, görüntüdeki manken insanları “kandırmak” için değil “bilgilendirmek” için kullanılmış…
Söz konusu görsel, Fransa merkezi BFM TV logosu ve Fransa Başbakanı Jean Castex’in Covid-19 testinin pozitif çıktığı alt bandı ile de servis edilmişti. Ancak, bu görsel de dijital düzenleme içeriyordu. İlgili BFM TV yayınında Başbakan Castex’in fotoğrafı yerine manken hastanın görüntülendiği kare yerleştirilmiş.
Hastane yataklarındaki sahte Covid-19 hastası mankenlere ait olduğu ileri sürülerek paylaşılan görsel ise Radio-Canada’nın salgının ilk dönemlerinde bir Covid-19 servisinin nasıl göründüğüne ilişkin hazırladığı 17 Nisan 2020 tarihli haberden alıntı.
Söz konusu yayında Kanada’daki Quebec Üniversitesi Kardiyoloji ve Pnömoloji Enstitüsü (Institut universitaire de cardiologie et de pneumologie de Québec) bünyesinde Covid-19 pozitif bir kişinin acil bir durumda hastaneye kabulünü takiben izlenecek protokol aktarılmış.
Görüntülenen yoğun bakım ünitesi bölümü aslında, hastane personel eğitimine tahsis edilmiş bir simülasyon odası… Hastane görevlilerinin ilgilendiği yataktaki manken de haliyle eğitim ve simülasyon için kullanılıyor…
Hastanelerin simülasyon odalarında benzer şekilde mankenlerin eğitim amaçlı kullanıldığı biliniyor.
Kanada’daki bahse konu hastanenin Youtube kanalında paylaşılan karenin alıntılandığı videonun ve diğer benzer simülasyon eğitimi kayıtlarının yer aldığı görülüyor.
“COVID-19 döneminde enstitü: yoğun bakımda simülasyon (tanıtım videosu 2)” başlığı ve “IUCPQ-UL yoğun bakımdaki bir COVID-19 hastasının, göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Andréanne Côté ve ekibiyle simülasyonu.” açıklamasını taşıyan video şu şekilde:
İddiayı daha önce Radio-Canada ve AFP de ele almıştı.