2020 Yılında Gözlemlenen Koronavirüs Pandemisinin 1956 Yılında Öngörüldüğü İddiasıyla Paylaşılan Video, İlintisiz Eski Tarihli Görüntüler Kullanılarak 2020 Yılında Oluşturulmuş

Yanlış İddia

 

Siyah beyaz bir videonun, 1956 yılında hazırlandığı ve “2020 yılında Asya’dan dünyaya yayılacak olan ölümcül bir virüs görüleceği uyarısında bulunduğu sanılarak paylaşıldığı görülüyor.

Bahsi geçen video:

 

 

2020 yılından videoyu 1956 yılından olduğu iddiasıyla aktaran paylaşım örneği:

 

Bu 1956’dan bir video. Şu anda yaşadığımız her şeyi yıllar öncesinden planlı olarak hazırlanmış. Hatta bunun olacağı yılı bile biliyorlardı… 2020.  Yılı için planlamışlar sanki Artık bize yalan söyleyemezsiniz! @WikiLeaksOrganisation

 

1956dan-bir-video

 

Aynı bot hesap aynı videoyu daha önce şöyle paylaşmıştı:

 

TC BERİL (@Beril971): “Bu 1956’dan bir video. Şu anda yaşadığımız her şeyi tahmin ettiler. Hatta tam olarak ne zaman olacağını biliyordu… 2020. Sanki planlamışlar gibi. (göz kırpmak) Artık bize yalan söyleyemezsiniz!”

 

1956dan-pandemi-videosu

 

Siyah beyaz kliplerden oluşan kolaj videoda şu ifadelere yer verildiği görülüyor:

“Gelecek hakkında düşündüğünüzde, muhtemelen çizgi romanlarda ve filmlerde gördüğünüz olağanüstü teknolojileri gözünüzde canlandırıyorsunuz. Geleceğin gerçekten neler getirebileceğini öğrenince şaşırabilirsiniz.”

“Belki de en kötüsü, ölümcül ve potansiyel olarak yıkıcı bir hastalığın ortaya çıkmasıdır… Uzmanlar, 2020 yılına kadar yeni bir virüsün ortaya çıkacağını ve Asya’nın bir yerinden dünyanın geri kalanına yayılacağını tahmin ediyor.”

 

1956-pandemi-video

 

Ancak video ne 1956 yılında hazırlanmış ne de 1956 yılından 2020 yılına bir pandemi görüleceğine dair uyarı içeriyor.

Video, Covid-19 salgınına neden olan SARS-CoV-2 virüsü ilk olarak 2019 yılının sonlarında Çin’in Wuhan kentinde tespit edilmesi sonrasında tüm dünyaya hızla yayıldığı süreçte oluşturulmuş.

Koronavirüs pandemisinin 1956 yılında hazırlanan videoda öngörüldüğü sanılan görüntü, RamsesThePigeon mahlasını kullanan Max Patrick Schlienger tarafından ilintisiz eski tarihli görüntüler kullanılarak 2020 yılında oluşturulmuş.

 

gelecek-pandemiyi-onlemek

 

Görüntünün kaynağı olan RamsesThePigeon adlı Youtube kanalının “1950s PSA: ‘Avoiding the Future Plague'” adlı videosu şöyle:

 

 

Videonun açıklama bölümünde, içeriğin sanıldığı gibi gerçeği yansıtmadığı “arşiv ve kamu malı materyaller Archive.org’dan alındı” ve “evet, bunu yalnızca 29 Şubat’ta bir video yüklemek istediğim için bir araya getirdim” ifadelerine yer verilmiş.

Schlienger, konuya dair AFP‘ye yaptığı açıklamada Covid-19 dünya çapında ciddi bir endişe haline gelmeye başlar başlamaz ortaya çıkan bilim karşıtı düşünce ve komplo teorilerine yanıt olarak videoyu hazırladığını, Covid-19’un büyük ölçüde zararsız bir virüs olduğu ve buna tepkinin abartıldığı yönündeki söylemlerle dalga geçmeyi amaçladığını, içeriği 1950’lerden eğitim videoları, reklamlar ve korku filmlerinden derlediğini açıklamış.

Videoyu hazırlayan yazar ve hicivci Max Patrick Schlienger , yaptığı açıklamada görüntüyü, Covid-19 salgınına dair yanlış bilgilendirmelere tepki olarak hiciv amacıyla hazırladığını belirtmiş.

2022 yılı Eylül ayında değindiğimiz görüntüReuters, Snopes, AFP ve USA Today de incelemişti.

 

Yorumunuzu yazınız...