The Economist Dergisinin Kapağında İnsanların Bayrak Desenli Maske Taktığı Görselin Yer Aldığı İddiası Doğru Değil
The Economist dergisinin 2020 kapağı olduğu iddia edilerek sosyal medya ortamlarında paylaşılan görsel derginin kapakları arasında yer almıyor. Farklı ülkelerin bayrak desenlerine sahip maskeleri takan insanların yer aldığı görsel, Filipinli sanatçı Christian Trinidad’ın “Maskcommunication” isimli çalışması.
[Ginaz Almus tarafından hazırlanmıştır]
Sosyal medyada yapılan bazı paylaşımlarda farklı ülkelerin bayrak desenlerine sahip maskeleri takan insanların yer aldığı görselin The Economist dergisinin 2020 yılına ait kapağı olduğu iddia edildi.
The Economist dergisinin kapakları, küresel ekonomik, siyasi ve diplomatik gündeme dair önemli özet ipuçları vermesi nedeniyle ilgiyle yakından takip edilmekte. Hatta çeşitli komplo teorisyenleri, derginin kapağında gizli şifreler bulunduğu iddiasıyla incelemeler de gerçekleştirmekte.
Ancak iddianın aksine, The Economist’in koronavirüs salgınını öngördüğü komplo teorisine mesnet olarak sunulan görsel, derginin kapağında yer almamış. 2019 yılı Ekim ayından 14 Mart 2020 tarihine kadar değin yayınlanan kapaklarını incelediğimizde ilgili görselin bulunduğu bir kapağın bulunmadığı görülüyor (The Economist, farklı bölgeler için farklı kapak ile yayınlanabiliyor. Bu nedenle, farklı bölgeler için yayınlanan farklı versiyonlar için incelemeyi genişlettiğimizde de aynı sonuca ulaşıyoruz).
Ayrıca, The Economist dergisinin “2020 Yılında Dünya” (“The World in 2020”) başlıklı sayısının kapağı da ilgili görseli bulundurmuyor. Anılan sayıda 2020 yılı için küresel bir salgın öngörüsünden de bahsedilmiyor. Sayı içerisinde dünya gündemine yönelik olarak Amerika başkanlık seçimleri, Brexit, 2020 yılında Çin, 2020 Olimpiyatları, Expo 2020 Dubai gibi konular ele alınmış.
Daha önce dogrulugune.org‘un da ortaya koyduğu üzere The Economist kapağı olduğu iddiasıyla paylaşılan görsel, Filipinli sanatçı CJ Trinidad’a ait “Maskcommunication” isimli çalışma.
Sanatçı, görseli 25 Şubat tarihinde Facebook hesabı üzerinden paylaşmış.
Bazı paylaşımlarda iddia edilenin aksine Christian (CJ) Trinidad’ın Maskcommunication adlı eserinde Arap kıyafetli şahsın ağzının İsrail bayrağı maskesiyle kapalı olmadığı görülmektedir.
İLAVE:
Bayrak Desenli Maske Takan Farklı Milletlerden İnsanların Yer Aldığı Görselin 1994 Yılında Denver Havaalanı’nda Asıldığı İddiası Doğru Değil
2020 yılı Mart ayında The Economist dergisinin kapağında koronavirüs salgınının öngörüldüğü iddiasıyla paylaşılan görselin Denver Havaalanı’na 1994 yılında asıldığı iddiası da dolaşıma girmiş.
Yukarıda da aktarıldığı üzere farklı ülkelerin bayraklarını taşıyan maskeleri takan farklı uluslardan insanların resmedildiği tablo 1994 yılında Denver Havaalanı’na asılmadı, koronavirüs salgını ortaya çıktıktan sonra 2020 yılında oluşturuldu ve paylaşıldı.
* Katkısı için Ginaz Almus’a teşekkürlerimizle…