Videodaki İsviçre’deki Bir Kilisede Koronavirüs Salgını Nedeniyle Ezan Okunduğu İddiası Doğru Değil
Paylaşılan video kaydında koronavirüs salgını nedeniyle İsviçre’de bir kilisede ezan okunduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor. Görüntüler 2017 yılında İsviçre’deki bir kilisenin organize ettiği “Dinler arası barış duaları” adlı etkinlik esnasında çekilmiş. Videoyu paylaşan haber sitesi, bahse konu iddia karşısında videoyu 2017 yılında paylaştıklarını ifade etti.
Küresel sorun haline gelen koronavirüs salgını nedeniyle oluşan vakaların ve yaşamını yitiren kişilerin sayısının giderek arttığı bu dönemde, bazı kitlelerde Müslüman olmayan kişilerin İslam’a yönelmesine dair bir beklenti mevcut. Bu beklentinin bir yansımasını İsviçre’deki bir kilisede koronavirüs salgını dolayısı ile ezan okunduğu iddiasıyla paylaşılan videoda görebiliyoruz.
Sosyal medyada paylaşılan İsviçre’de bir kilisede koronavirüs salgını nedeniyle ezan okunduğu iddiasıyla paylaşılan video kaydı şu şekilde:
Bahse konu iddia sosyal medya platformlarında da birçok kullanıcı tarafından gerçek sanılarak paylaşıldı.
“Dünya tedavisi olmayan Corona’dan Allah’a sığınıyor. İsviçre’de bulunan bir kilisede Ezan-ı Muhammed okunuyor” notuyla anılan videoyu servis eden bazı örnek paylaşımlar şu şekilde:
Paylaşılan Video Kaydı 2017 Yılında Gerçekleşen Dinler Arası Barış Duaları Etkinliği Esnasında Çekilmiş
İsviçre’de koronavirüs salgını dolayısıyla kilisede ezan okunduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor. Tersine görsel arama yaptığımızda karşımıza bir haber sitesinin “Zürih’ten sonra Klise’de ezan sesleri yükseldi” başlıklı haberi çıkıyor.
Haberin içeriği incelendiğinde paylaşılan görüntülerin, 2017 yılında İsviçre’nin Olten şehrindeki St. Marien kilisesinin organize ettiği “Dinler arası barış duaları” adlı etkinlik sırasında çekildiği bilgisine ulaşılıyor. 03.12.2017 tarihinde paylaşılan haberde farklı din temsilcileri ve farklı kültürleri temsilen insanların katıldığı bir program hakkında bilgiler yer alıyor.
Ayrıca İsviçre’deki “Dinler arası barış duaları” etkinliği görüntülerinin paylaşımında bulunan haber sitesi, 01.04.2020 tarihinde yaptığı haberde videonun 03.12.2017 tarihinde video paylaşım platformunda bizzat kendileri tarafından paylaştıklarını dile getirdi. Bahse konu görüntülerin İsviçre’de koronavirüs salgını dolayısı kilisede ezan okunduğu iddiası ile alakası olmadığını ifade etmiş oldu.