Oreo’nun kurabiyelerini gelecek nesillere saklamak için Norveç’te kıyamet sığınağı inşa etti iddiasıyla paylaşılan görüntü bir REKLAM

 

 

Oreo’nun Norveç’in Svalbard takımadalarında bulunan “Kıyamet Kasası” olarak da bilinen Svalbard Küresel Tohum Deposu’ndan esinlenerek hazırlattığı reklâmın gerçek sanılmasına değineceğiz…

 

oreo-siginak

 

Oreo’nun küresel bir felaketten sonra dünya gıda güvenliğini korumak için tasarlanmış benzersiz bir tesis olan Norveç’teki Kıyamet Kasası’na benzer şekilde kurabiyelerini korumak için bir kasa inşa ettiği iddiasıyla paylaşılan görüntü şu şekilde:

 


 

 

 

Bazı sosyal medya hesapları “Oreo’nun kıyamet deposu” reklamını gerçek sanan komplo teorilerine bulamıştı.

 

Hilti/Güçlü Türkiye/1 (@hilti_guclu): “Oreo; Gelecek nesiller için kurabiyelerini korumak için Norveç’te bir kıyamet günü kasası inşa etti. Bizim bilmediğimiz bir şey mi biliyorlar?!

 

Reptilian Planet (@reptilianplanet): “Oreo, gelecek nesillere kurabiyelerini korumak için Norveç’te bir kıyamet günü kasası inşa etti. Siz umutsuzca ne yapabiliriz ki derken dünya da çok fazla kişi önlemini çoktan aldı. Bunlar maliyet değil.Bir kürek ve beton yeterli. @trgtatas aracılığı ile #Planetx #nibiru”

 

oreo-kiyamet-siginagi-norvec

 

Dünya çapındaki bitki çeşitliliğini korumayı amaçlayan uluslararası girişime benzer şekilde Oreo’nun da kıyamet sığınağı inşa ettiğini sanan diğer paylaşımlardan örnekler:

 

Conflict (@ConflictTR): ” OREO, kurabiyeleri gelecek nesillere saklamak için Norveç’te kıyamet sığınağı inşa etti.”

 

oreo-norvec-kiyamet-siginagi

 

Wiki Haber (@wiki_haber): ” OREO, kurabiyeleri gelecek nesillere saklamak için Norveç’te kıyamet sığınağı inşa etti.”

 

 

Oreo, çeşitli felaket senaryolarına karşı korunması amacıyla kurabiyeleri Norveç’te yerin altındaki kasaya depolamış değil.

 

Oreo’nun gelecek nesiller için kurabiyelerini korumak amacıyla Norveç’te bir “kıyamet günü kasası” (“Global Oreo Vault”) inşa ettiği iddiasıyla paylaşılan görüntü, “kıyamet günü ambarı” olarak nitelenen “Svalbard Küresel Tohum Deposu”ndan (“Svalbard Global Seed Vault”) esinlenen, “parodi” içeren 2020 yılından bir reklam.

 

 

 

Norveç’teki Kıyamet Kasası Nedir?

Kıyamet Kasası, resmî adıyla Svalbard Küresel Tohum Kasası, Norveç’in Svalbard adasındaki Plateau Dağı’na Longyearbyen kasabasına yakınlarında inşa edilen ve dünyanın bitki çeşitliliğini koruyan en büyük tohum deposudur.

İnşası 2008 yılında tamamlanan bu depo, dünyanın çeşitli bölgelerinden tohumları koruma amacıyla kurulmuş ve dünyanın çeşitli tohum bankalarından gelen tohumları saklamaktadır.

Bu yapıya “kıyamet kasası” denmesinin sebebi, küresel ölçekte yaşanabilecek doğal felaketler, savaşlar, iklim değişikliği gibi olumsuz senaryolara karşı dünyanın dört bir yanından toplanan binlerce tohum örneğinin burada güvenli bir şekilde saklanmasına dayanmaktadır.

 

kiyamet-siginagi

Saklanan tohumların tarımsal ürünlerin çeşitliliğini ve genetik kaynaklarını korumak için bir tür sigorta görevi görmesi amaçlanmaktadır.

Depo, nükleer savaş, asteroit çarpması veya doğal afet gibi küresel bir felaketin tohumların yok olmasına yol açması durumunda, dünya gıda güvenliğini korumak için kritik öneme sahip tohum örneklerini korumak için tasarlanmıştır.

Tesis, aşırı hava koşullarından, depremlerden ve insan faaliyetlerinden korunması için tesis deniz seviyesinden 130 metre aşağıda inşa edilmiştir. Bu derinlik, depodaki tohumları -18 derece sıcaklıkta koruma amacıyla seçilmiştir.

Permafrostta (sürekli donmuş toprak) inşa edilen depo dayanıklı beton duvarlar ve çelik kapılarla güçlendirilmiştir.

Kasanın girişine kadar olan bölüm, aşırı soğuk ve iklimsel etkilere karşı dayanıklı bir şekilde inşa edilmiştir.

Tesis, elektrik kesintilerinde bile sabit bir sıcaklık ve nem seviyesi sağlamak için güneş enerjisi ve jeotermal ısı kullanmaktadır.

Depo, üç büyük depolama alanından oluşmaktadır. Bu alanlardan her biri yaklaşık 2,5 milyon tohum örneğini saklayabilecek kapasiteye sahiptir.

Depoda, dünyanın dört bir yanından toplanan 1 milyondan fazla tohum çeşidi bulunmaktadır. Tohumlar, özel olarak tasarlanmış raflar üzerinde alüminyum folyo kaplı torbalarda saklanmaktadır. Bu torbalar, tohumları nemden, oksijenden ve ışıktan korumaya yardımcı olmaktadır.

Kıyamet Kasası, Norveç hükümeti tarafından korunmaktadır. Tesis, kameralar ve sensörlerle donatılmış ve 24 saat boyunca güvenlik görevlileri tarafından devriye gezilmektedir.

Depoya erişim, katı kurallarla sıkı sıkıya kontrol edilmektedir. Kasaya giriş oldukça kısıtlıdır. Güvenlik amacıyla kasaya giriş, Norveç Hükümeti tarafından yönetilen bir süreçle gerçekleşmektedir. Sadece yetkili bilim insanları ve tohum bankaları temsilcileri tohumlara erişebilmektedir. Yalnızca dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen tohum örnekleri kabul edilmektedir.

Kıyamet kasasının inşası ve işletilmesi, Norveç Hükümeti, NordGen ve Global Tohum Koruması Fonu tarafından finanse edilmektedir.

 

 

Yorumunuzu yazınız...