Fotoğraftaki levrek, rakı ve patatesten oluşan menünün Yunanistan’ın Samos adasında sadece 4 Euro fiyatla satışa sunulduğu iddiası doğru değil

Hayat pahalılığından dem vuran ve yurt dışında tatil yapanların ülkemizdeki fiyatlarla kıyaslamalarına gönderme yapan vatandaşın kendi evinde hazırladığı menüyü Samos’ta 4 Euro’ya temin ettiği iddiasıyla sunduğu paylaşımı gerçek sanılmış.

 

 

“Faiz sebep enflasyon sonuç” sloganıyla başlanılan enflasyonla faiz düşürerek mücadele girişiminin enflasyonu körüklemesiyle birlikte vatandaşların alım gücü önemli ölçüde eridi. 2023 Mayıs seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminin değişimiyle birlikte konvansiyonel ve ortodoks olmayan ekonomik politikalarından 180 derece dönüş yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, görevi devraldığı selefi Nurettin Nebati’nin “epistemolojik kopuş” olarak nitelediği politikalar hakkında “rasyonel bir zemine dönme dışında seçenek kalmamıştır.” itirafında bulundu. “Nas kuramı” terk edilerek fiyat istikrarı için TCMB politika faiz oranı % 8’den % 50’ye artırıldı, parasal sıkılaşma yapıldı, makroihtiyati tedbirlerle finansal koşullar sıkılaştırıldı. TCMB Para Politikası Kurulu 2023 yılı Mart ayı toplantısında, ihtiyaç duyulması hâlinde ilave sıkılaştırmaya gidilebileceği açıklandı. Tüm bu adımlara rağmen gerçekleşen ve beklenen enflasyonda arzu edilen iyileşme (henüz) sağlanamadı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Mart ayı enflasyonu yıllık olarak yüzde 68,50 oldu. Enflasyon Araştırma Grubu’na göre (ENAG) ise yıllık enflasyon Mart ayında yüzde 124,63 oldu. İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre İstanbul’da perakende fiyat hareketlerini ölçen İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi Mart’ta yıllık olarak yüzde 78,25 oranında arttı.

Artan mal ve hizmet fiyatlarının etkisi 31 Mart 2024 Mahallî İdareler Seçimleri’nde sandıkta hissedildi.

2024 yılı Ramazan Bayramı tatilinde ise yurt dışına tatile giden vatandaşların, diğer ülkelerdeki restoran fiyatlarını ülkemizdeki seviyelerle kıyasladığı paylaşımları bir hayli ilgi çekti.

Levrek, salata, rakı ve patatesten oluşan yemek görseli şu şekilde:

 

levrek-raki-patates-salata

 

Görseli, kapı vizesi ile gidilebilen Yunanistan’ın Samos adasında levrek, salata, rakı ve patatesin sadece 4 Euro (güncel kurla yaklaşık 137 Türk lirası) olduğunu belirten bir Türk vatandaş tarafından paylaşıldığı iddiasıyla sunan paylaşımlardan örnekler şu şekilde:

 

Yeniçağ Gazetesi: “Yunan adasında levrek rakı ve patatese sadece 4 euro ödendi. Türkiye’de bu fiyata balık alamazsın” “Yunanistan’ın Samos adasındaki bir restoranda giden bir kişi, levrek rakı ve patatese sadece 4 euro ödedi. O anları sosyal medya hesabından paylaşan kişi, Türkiye’deki balık fiyatlarına isyan ederek, İstanbul’da kazıklandıklarını söyledi.”

 

Kaç Saat Oldu? (@kacsaatolduson): “Yunanistan’ın Samos adasında; levrek, rakı ve patatesin sadece 4 Euro (137 lira) olduğu anlaşılalı birkaç saat oldu”

 

levrek-raki-patates-4-euro

 

Medyanın Elli Tonu (@Medyanin50Tonu): “⭕ Yunanistan Samos adasında, levrek rakı ve patatese sadece 4 euro ödenmesi gündem oldu.”

 

Ahmet Erkan (@freelancer080): “Coğrafya kaderdir. Bodrum’da bir adet lahmacun 900 ₺ iken Yunanistan Samos Levrek rakı patates+salata 4 euro (140 ₺)”

 


 

Bazı vatandaşlar ise “Türkiye’de bir tatil beldesinde bu sofraya ne kadar ücret ödenirdi?” gibi sorularla paylaşılan görseldeki menünün belirtilen fiyata temin edilemeyeceğini belirtti. “Abartmayın, o kadar da değil” yanıtının verildiği görülen fotoğrafta rakı bardağının üzerinde Türkçe ifadelerin yer alması ve sunum gibi detaylara dikkat çekildi. Samos’ta sadece “Greek salad” için 6-8 Euro ödenmesi gerektiği vurgulandı.

Yurt dışı tatilini “fiyat / performans” açısından Türkiye’deki tüketimle mukayese eden, ülkemizdeki gıda ve hizmet fiyatlarındaki artıştan dem vuran benzer birçok paylaşıma şahit olduk.

Ancak, şüphelenildiği üzere, paylaşılan görseldeki menü Samos’taki bir restorandan değil Türkiye’de bir haneden.

 

Yunanistan’ın Samos Adası’nda bir restoranda kaydedildiği sanılan menü görseli aslında bir vatandaşın ülkemizdeki hayat pahalılığına tepki ve yurt dışında tatil yapanların fiyat kıyaslamalarına gönderme için kendi evinde hazırlanan akşam yemeğinden.

 

“Enorton” müstear isimli ve “@enorton1903” uzantılı X / Twitter hesabında bahsi geçen görsel 12 Nisan 2024 günü “Yunanistan Samos adasındayım, levrek rakı patates 4 euro ödedim. Gerçekten İstanbulda kazıklanıyoruz. Salataya da para almadılar ❤️” ifadeleriyle paylaşılmış.

 


 

Hicvin gerçek sanılarak görselin yaygınlaşmasının ardından bahsi geçen sosyal medya kullanıcısı, paylaşım motivasyonunu şu sözlerle açıklamış:

“Bu fotoğrafı trollemek için çekmemiştim. Öyle olsa üstünde Türkçe yazılar olan paşabahçe bardak seçmezdim. Normal bir günde, sıradan bir akşam yemeğinde evde çektim ve günlerdir Avrupadan, ordan burdan siz orda kazıklanıyorsunuz diyenlere bir gönderme yaparak 4 euro dedim.

Ancak müthiş şekilde büyüdü. Binlerce RT fav aldı, haber siteleri paylaştı, eksiszlükte başlıklar açıldı. Hakaret edenler, sunumu beğenmeyenler, patates az kızarmış diyenler, balık marketten diyenler, servis kötü diyenler vs görünce anladım ki bedava bile olsa halkımz kusur bulur.

Diğer taraftan gerçekten kazıklanıyoruz, ülkemiz çok pahalı. İnsanlar bu konuda isyan halinde o yüzden de bu tweet bu kadar yayıldı. Ancak Avrupa da bu tweetteki kadar ucuz değil.

Haber siteleri de haber doğru mu diye araştırmadan, adımı keserek verdikleri haberle aslında nasıl kurguyu gerçek gibi yayabildiklerini gösterdiler. Yarın tvye de çıksam şaşırmazdım ama burda keseyim dedim Samos’ta değilim, İstanbuldayım. Patates airfryerda bu kadar kızarıyor :)”

 

 

Yorumunuzu yazınız...