SALGININ BAŞLANGICINDAN BU YANA KORONAVİRÜSÜ ÖNLEDİĞİ İDDİA EDİLEN MADDELER / UYGULAMALAR / HURAFELER
Koronavirüs salgını (Covid-19) yanlış bilgi salgınına da yol açtı ve “pandemi” adeta bir infodemi”ye dönüştü. Salgının yayılmaya başladığı ilk günlerde yanlış bilgi çılgınlığının merkezinde koronavirüs hastalığına karşı iyi gelen besin ve uygulamalar yer aldı. Salgınının başından bu yana, koronavirüsün (SARS-COV-2) kökeninin yanı sıra nasıl tedavi edilebileceğine ya da bulaşmasının nasıl önlenebileceğine yönelik de birçok iddia ortaya atıldı. Bu süreçte birçok gıda ürününün virüsün bulaşmasını engellediği ya da hastalığı tedavi ettiği iddialarıyla karşılaştık. Bağışıklığı güçlendirici özelliği bulunan ya da kişisel hijyeni tesis edici yapıda önlemlerin abartılarak koronavirüs salgınına karşı (kesin) çözüm olarak sunulduğuna şahit olduk.
Neyse ki, “koronavirüse çözüm” hurafelerinin rüzgârı son dönemde bir nebze dindi. Fırsattan istifade salgının ilk gözlemlendiği andan bugüne değin basında ve sosyal medyada koronavirüsü önlediği iddia edilerek / sanılarak paylaşılan gıda ve diğer maddeleri listeleyelim istedik. Derlemeyi tamamladığımızda karşımıza uzun bir liste çıktı (Tabii ki bu liste, koronavirüse karşı etkili olduğu iddiasıyla dile getirilen ilaç önerilerini içermiyor).
Koronavirüsü önlediği iddia edilen ya da sanılan gıda ve uygulama önerileri listesi şu şekilde sıralanıyor (Atladıklarımızı hatırlatabilirseniz müteşekkir oluruz):
- Yiyecek
- Şifalı otlar
- Sarımsak
- Soğan
- Zencefil
- Biber / Baharat
- Bal
- Papaya
- Muz
- İçecek
- Rakı
- Votka
- Tonik
- Maden suyu
- Sumak suyu
- Acı kabak suyu
- Kahve
- Çay
- Üzüm sirkesi
- Limon suyu / limon kürü
- Kelle paça çorbası
- Uyuşturucu
-
- Kokain
- Esrar
-
- Uygulama
- Burna sıcak hava kanalize etmek (buhar tedavisi uygulamak)
- Burna saç kurutma makinesi tutmak
- Burnu tuzlu suyla yıkamak
- 15 dakikada bir yudum su içmek
- Tuzlu ılık su ile gargara yapmak
- Dondurmadan uzak durmak, soğuk yiyecek ve içecek tercih etmemek
- Abdest almak
- Vücuda dezenfektan derc etmek
- Vücuda ultraviyole ışını tutmak
- Yüzeylere floresan ışık tutmak
- Odaya soğan koymak
- Kına yakmak
- Sigara içmek
- Vücuda klor uygulamak
- Güneşlenmek
- 25 dereceden sıcak ortamda bulunmak
- Gümüş içmek (Koloidal ya da bir sıvı içinde çok ince çözültülmüş gümüş zerrecikleri tüketmek)
- Diğer
- D vitamini
- Metanol, etanol, çamaşır suyu
- Volkanik kül
Wikipedia’nın “List of unproven methods against COVID-19” başlıklı derlemesi ve AFP’nin “AFP’s coronavirus verification hub” başlıklı derleme sayfası bu listeye ilave edilebilecek birçok öneriyi de içeriyor.
Yukarıdaki listede yer alan başlıkların bazılarının yeni koronavirüs enfeksiyonundan korunmada bir faydası bulunmadığı, bazılarının tüketiminin sağlığa zararının bulunduğu biliniyor. Her ne kadar bazı yiyecek/içecek ya da uygulamaların sağlığa yararlı olduğu sık sık doktorlar ve diyetisyenler tarafından hatırlatılsa da koronavirüse karşı iyi geldiklerine dair net bir araştırma bulunmuyor. İnsan sağlığına iyi gelen ve antimikrobiyal özellikleri olan gıdaların koronavirüse karşı bir savunma mekanizması oluşturduğuna dair henüz bir kanıt elimizde yok. Koronavirüse karşı bağışıklık sistemini özel olarak güçlendirdiğine yönelik kanıtlanmış herhangi bir gıda tespit edilmiş değil.
Şüphesiz, Sağlık Bakanlığının “hastalığın virüse etkili bir tedavisi yoktur. Hastanın genel durumuna göre gerekli destek tedavisi uygulanmaktadır. Bazı ilaçların virüs üzerindeki etkinliği araştırılmaktadır. Ancak şu an için virüse etkili bir ilaç yoktur.” uyarısına rağmen koronavirüse karşı etkili olduğu iddiasıyla gerek uzmanlar gerek tacirler gerekse herhangi bir uzmanlığı bulunmayan laf cambazları tarafından çeşitli gıda ve uygulamalar öne sürülmeye devam edilecek.
Bu noktada unutmamak gerekir ki en zararsız görünen hatta mizahî içerik taşıyan tavsiyeler dahi ciddiye alınması halinde zararlı olabiliyor. Resmî kuruluşların uyarılarına rağmen, uzman mutabakatı aranmaksızın sadece söylentiler üzerine hareket ederek koronavirüse karşı iyi geldiği öne sürülen maddeleri tüketen kişilerin varlığı biliniyor.
Örneğin, geçtiğimiz ay İstanbul Zeytinburnu’nda koronavirüs salgınına karşı iyi geldiği iddiasına kanarak ispir olarak bilinen saf alkol içeren sahte içkiyi tüketen yabancı uyruklu 20 kişi hayatını kaybetmiş, 34 kişi de hastanelik olmuştu. Türkiye dışında diğer ülkelerde de benzer örneklere rastlamak mümkün. İran’ın Ahvaz kentinde koronavirüse iyi geldiğini zannederek endüstriyel alkol tüketen 27 kişi hayatını kaybetmişti. Çin’de 1,5 kilo sarımsağı çiğ çiğ yediği için boğazı ciddi derecede tahrip olan bir kadın hastaneye kaldırılmıştı.
Koronavirüsü Önlediği İddia Edilen Maddeler ve Uygulamalara İlişkin İncelemeler
Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamaları, Sağlık Bakanlığımızın duyuruları, ilgili alandan uzman kişilerin analizleri ve doğrulama girişimlerinin incelemeleri gibi birçok kaynaktan alıntılayarak koronavirüsü önlediği ya da tedavi ettiği iddiasıyla paylaşılan yiyecek, içecek ve uygulamalara ilişkin seçkimizi ilgi ve bilginize sunarız.
KOKAİN
RAKI
VOTKA
Koronavirüse Karşı Votkanın Önerildiği Hastane Yazısı İddiası
TONİK
ODAYA SOĞAN KOYMAK
Her odaya bütün soğan koymanın yeni koronavirüs enfeksiyonunu engelleyeceği iddiası
ÜZÜM SİRKESİ
Wuhan'dan yayılan #coronavirus tehlikesi hakkında ÜZÜM SİRKESİ virali dolaşıma girmiş.
Klinik bulgular üzerinden hazırlanan makalelerde dahi coronavirus'ın tedavisi hakkında net konuşulamıyor henüz.https://t.co/een7O5SoJL@evrimagaci & @yalansavar çok daha iyi aktarır elbette pic.twitter.com/4BKZpruXtE
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) January 27, 2020
LİMON KÜRÜ
MADEN SUYU
Koronavirüsü önlediği iddia edilen gıda ve içecekler listesine maden suyu da eklenmiş
Söylemin sahibi Dr. Ali Kasım Hacim'in iştigal alanı ne olabilir?
A. Enfeksiyon Hastalıkları
B. Göğüs Hastalıkları
C. Anestezi
D. Akupunkturla Zayıflama ve Biyoenerjihttps://t.co/5CEsLj68Uc pic.twitter.com/pjd0Q41HCJ— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) March 24, 2020
SUMAK SUYU
Sumak suyunun yeni koronavirüsü yenmede etkili olduğu iddiası
KAHVE
ÇAY
BURNA SICAK HAVA KANALİZE ETMEK / SAÇ KURUTMA MAKİNESİ TUTMAK
Koronavirüsten Buruna Tutulacak Saç Kurutma Makinesi İle Kurtulunabileceğini Aktaran Ses Kaydı
BURNU TUZLU SUYLA YIKAMAK
Burnun tuzlu suyla yıkanması koronavirüsün bulaşmasını engellemez. Koronavirüse karşı bağışıklık sistemini özel olarak güçlendirdiğine yönelik kanıtlanmış herhangi bir gıda tespit edilmiş değil.https://t.co/LM2zagZZkL pic.twitter.com/erASUJxCCh
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) March 16, 2020
15 DAKİKADA BİR YUDUM SU İÇMEK
Su içerek koronavirüsün akciğerlerinize ulaşmasını engelleyemezsiniz
https://medium.com/@dogrula_org/her-15-dakikada-bir-yudum-su-i%CC%87%C3%A7menin-koronavir%C3%BCs-enfeksiyonunu-%C3%B6nledi%C4%9Fi-i%CC%87ddias%C4%B1-5052855860ae
ILIK SU VE TUZLA GARGARA
Yeni koronavirüsün akciğere inmeden önce dört gün boğazda kaldığı iddiası
NEFES TUTMAK
https://twitter.com/malumatfurusorg/status/1232966372243705856
DONDURMADAN UZAK DURMAK, SOĞUK YİYECEK VE İÇECEK TERCİH ETMEMEK
Veee olmazsa olmaz:
KELLE PAÇA ÇORBASI
Yayını izleyenler genelde Canan Karatay'ın koronavirüse karşı kelle paça ve yumurta önerisine odaklandı ancak kayıttaki eşdeğer saçmalık Ramazan Kurtoğlu'nun (@kurtoglukagan) World of Warcraft hakkında yazılan makaleye dair söylemleriydi. pic.twitter.com/jkCOaHIKSq
— Malumatfuruş (@malumatfurusorg) February 25, 2020
İLAVE:
VİTAMİN HAPI
Şeyma Subaşı, Seda Sayan, Seren Serengil, Ebru Akel, Demet Şener ve Seda Akgül gibi isimlerin aralarında bulunduğu ünlü şahıslar ruhsatsız sahte bir vitamin hapının koronavirüse iyi geldiğini söyleyerek reklamını yapmıştı. Sahte vitamin hapının satışını gerçekleştiren firma ve şahıslar hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı soruşturma başlatmıştı.
2 Yorumlar
Sirkeyi unutmuşsunuz
Üzüm sirkesi var gerçi listede ama teşekkürler 🙂