Koronavirüsten Kurtulmak İçin Saç Kurutma Makinesinin Isısının Burna Verilmesi Gerektiğini Öne Süren Ses Kaydı Golshifteh Farahani’e Ait Değil

İran asıllı Hollywood aktrisi Golshifteh Farahani’ye ait olduğu iddia edilen koronavirüsten buruna tutulacak saç kurutma makinesiyle kurtulunabileceğini aktaran ses kaydı kendisine ait değil! Golshifteh Farahani, kaydın kendine ait olmadığını belirtti. Golshifteh Farahani, sosyal medya hesabından kendisine yöneltilen ses kaydının kendisine ait olup olmadığına dair soruya “KESİNLİKLE HAYIR” şeklinde yanıt verdi. Farahani’nin koronavirüs kaptığına dair de bir bilgi bulunmuyor.

Burnunuza Fön Çekmeniz Koronavirüsü Önlemez!

Saç kurutma makinesini burundan yukarı tutarak koronavirüsten kurtulunabileceğine dair bir bulgu da yok. Konuya vakıf herhangi bir uzmanın ya da saygın tıp kurumunun, koronavirüsü öldürmek için buruna sıcak hava yönlendirilmesine dair tavsiyesi bulunmuyor. İddianın aksine koronavirüs, burun boşluklarında toplanarak değil hücresel düzeyde etkileşime girerek hastalığa yol açmakta. Koronavirüs salgınına karşı henüz klinik deneylerle işlevselliği kanıtlanmış bir aşı ya da bir terapötik / tedavi edici çözüm mevcut değil.

Yanlış İddia

 

Koronavirüs salgınının yol açtığı bilgi kirliliği emsalsiz boyutlara ulaşmış durumda. Her geçen gün birbirinden absürt iddialar dolaşıma sokuluyor ve bu iddiaların da mutlaka alıcıları çıkıyor.

Hazırladığımız incelemelerde ve yaptığımız paylaşımlarda “buna da inanan yoktur herhalde” sitemlerine maruz kalabiliyoruz. Ancak, asılsız iddialar da virüs gibi, varlıklarını kendilerine inanan insanlar sayesinde sürdürüyorlar. Bilgi düzensizliğine karşı ön almak amacıyla yaptığımız nadir paylaşımlar haricindeki incelemeler, düşülen hatalara dair gözlemlere dayanıyor.

Koronavirüse karşı burna saç kurutma makinesinin tutulması gerektiğine dair iddia ile ilk karşılaştığınızda, “buna inanan da varsa yani”, “Malumatfuruş da iyice cıvıttı” yorumunda bulunmuş olabilirsiniz. Ancak, sizi temin ederiz ki gelinen vaziyet sandığınız gibi değil.

Sosyal medyada İran asıllı Hollywood aktrisi Golshifteh Farahani’ye ait olduğu iddiasıyla paylaşılan koronavirüsten kurtuluş olarak, saç kurutma makinesinin ısısının burna verilmesi gerektiğinin aktarıldığı ses kaydı şöyle:

 

https://youtu.be/GSug9E06zIg

 

İranlı sinema oyuncusu ve aktivist Golshifteh Farahani’nin koronavirüsten kurtuluşunu, kardeşine ses kaydı şeklinde atarak anlattığını iddia ettiği videoyu aktaran paylaşımlardan bazıları şöyle:

İbrahim Melih Gökçekü “İran asıllı Hollywood oyuncusu “Golshifteh Farahani” coronavirüs’e yakalanıyor. Coronavirüsten nasıl kurtulduğunu kardeşine anlatıyor. İnanırsınız inanmazsınız, doktorlar ne der ne demez bilmem. Ama ilginizi çekeceğine eminim…”  notuyla anılan ses kaydını paylaşmıştı.

 

İ. Melih Gökçek'in Golshifteh Farahani'ye ait olduğu iddiasıyla paylaşılan koronavirüsten saç kurutma makinesinin buruna tutulmasıyla kurtulunabileceğini aktaran ses kaydına ilişkin paylaşımı
İ. Melih Gökçek’in Golshifteh Farahani’ye ait olduğu iddiasıyla paylaşılan koronavirüsten saç kurutma makinesinin buruna tutulmasıyla kurtulunabileceğini aktaran ses kaydına ilişkin paylaşımı

 

Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni ve Köşe Yazarı Nevzat Çiçek ise “çok ilginç bir bilgiyorumunda bulunmuştu.

 

Nevzat Çiçek'in Golshifteh Farahani'ye ait olduğu iddiasıyla paylaşılan koronavirüsten saç kurutma makinesinin buruna tutulmasıyla kurtulunabileceğini aktaran ses kaydına ilişkin paylaşımı
Nevzat Çiçek’in Golshifteh Farahani’ye ait olduğu iddiasıyla paylaşılan koronavirüsten saç kurutma makinesinin buruna tutulmasıyla kurtulunabileceğini aktaran ses kaydına ilişkin paylaşımı

 

Furkan Gök ise bu saçma iddiayı “derin bir abisine” dayandırarak aktarmıştı.

 

Furkan Gök'ün koronavirüsten saç kurutma makinesinin buruna tutulmasıyla kurtulunabileceğini aktaran ses kaydına ilişkin paylaşımı
Furkan Gök’ün koronavirüsten saç kurutma makinesinin buruna tutulmasıyla kurtulunabileceğini aktaran ses kaydına ilişkin paylaşımı

 

Saç Kurutma Makinesinin Koronavirüse İyi Geldiğine Dair Ses Kaydı Golshifteh Farahani’ye Ait Değil

Ses kaydı Golshifteh Farahani’ye ait değil ve buruna saç kurutma makinesi tutarak koronavirüsün yol açtığı olumsuz etkileri gidermek mümkün değil.

Golshifteh Farahani, sosyal medya hesabından kendisine yöneltilen ses kaydının kendisine ait olup olmadığına dair soruya “KESİNLİKLE HAYIR” şeklinde yanıt verdi.

 

Golshifteh Farahani koronavirüs
Golshifteh Farahani’nin ses kaydının kendisine ait olup olmadığına dair kendisine yöneltilen soruya “KESİNLİKLE HAYIR” yanıtını verdiği paylaşımı

 

Rol aldığı filmlerde Golshifteh Farahani’yi dinleyenler fark etmiştir ki, kayıttaki ses kendisine ait değil.

Golshifteh Farahani’nin ses kaydında aktarıldığı şekilde (Şakayık olarak altyazıda sunulan) “Shaghayegh Farahani” adlı bir kız kardeşi mevcut. Lâkin, milyonlarca takipçiye sahip bir Hollywood yıldızının sosyal medya hesabından yapabileceği bir paylaşımı telefon kaydı üzerinden gerçekleştirmeyi istemesi de hayatın olağan akışına uygun değil.

Yurt dışında aynı iddianın Mart ayı ortalarından itibaren Dän Lee Dimke adlı şahsa dayandırılarak paylaşıldığı anlaşılıyor.  Türkiye’de ise Golshifteh Farahani üzerinden dolaşıma sokulmuş.

 

Buruna Saç Kurutma Makinesi Tutmak Koronavirüsten Etkilenen Bünyeyi İyileştirmez

Koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinden buruna saç kurutma makinesinin ısısı verilerek korunabileceğine yönelik bir bilgi mevcut değil. Konuya vakıf herhangi bir uzmanın ya da saygın tıp kurumunun, koronavirüsü öldürmek için buruna sıcak hava yönlendirilmesine dair tavsiyesi bulunmamaktadır. İddianın aksine koronavirüs, burun boşluklarında toplanarak değil hücresel düzeyde etkileşime girerek hastalığa yol açmaktadır.

Koronavirüs salgınına karşı henüz klinik deneylerle işlevselliği kanıtlanmış bir aşı ya da bir terapötik / tedavi edici çözüm mevcut değil.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ, konuya ilişkin verdiği demeçte iddianın doğruyu yansıtmadığını şöyle aktarmıştı:

“Son zamanlarda ‘burnumuza saç kurutma makinesi tutmak’ gibi öneriler söyleniyor; bunlar maalesef şu anki çalışmalara göre Dünya Sağlık Örgütü , Sağlık Bakanlığı ve Corona Virüs Bilim Kurulu tarafından önerilmemekte. O nedenle bilimsel olmayan önerileri dikkate almamak lazım. Aksi taktirde burada yarar sağlayalım derken zarar verebiliriz.”

Sosyal medyada yapılan bu tip asılsız paylaşımlar yerine Sağlık Bakanlığımızın konuya ilişkin yaptığı duyuruları ve sıkça sorulan sorulara yönelik sunduğu yanıtları inceleyebilirsiniz.

 

 

 

Yorumunuzu yazınız...